Το σύγχρονο Design χαρακτηρίζεται από έντονα πολιτισμικά στοιχεία στους εσωτερικούς και στους εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου design, που ξεπερνά χρονικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς.

Maison Souquet, Paris

Ακόμη και στις παγκόσμιες αλυσίδες ξενοδοχείων, τα νέα ξενοδοχεία αποσύρουν το τυποποιημένο design και υιοθετούν ένα πιο «πολιτισμο-κεντρικό» design με στοιχεία από διάφορους πολιτισμούς, συνδυάζοντας χρώματα, σχέδια, υφές, υλικά και έργα τέχνης, και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Έτσι, βλέπουμε στα νέα αυτά ξενοδοχεία, στοιχεία της τοπικής αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, να συνδυάζονται αριστοτεχνικά με τα σχεδιαστικά πρότυπα του δυτικού κόσμου. Έπιπλα με ευρωπαϊκό σχεδιασμό, τοποθετούνται δίπλα σε οριένταλ υφάσματα και ανατολίτικα αντικείμενα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να υπάρχει και ένα κυρίαρχο στυλ στο design. Εάν το εσωτερικό του ξενοδοχείου αποτελεί έναν συνδυασμό από δύο διαφορετικά στυλ, όσο και αν προσπαθήσει κανείς να τα ταιριάξει, στο τέλος ο επισκέπτης θα αισθανθεί την αμφιθυμία. Ακόμη και αν υπάρχουν αντιθετικά στοιχεία στο design, είναι βασικό, το σύνολό τους να δημιουργεί μία συνεκτική εικόνα, και για να γίνει αυτό, πρέπει να κυριαρχεί ένα στιλιστικό ύφος. Το κυρίαρχο στυλ διαμορφώνεται με βάση το είδος του ξενοδοχείου.

Hotel du Continent, Paris

Υπάρχουν πολλά είδη σχεδιασμού ξενοδοχείων, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικές αγορές-στόχους. Για παράδειγμα, τα επιχειρηματικά ξενοδοχεία συνήθως χαρακτηρίζονται από τυποποιημένη εμφάνιση, ενώ διαθέτουν οικονομικό εσωτερικό σχεδιασμό, που δίνει έμφαση περισσότερο στην άνεση, παρά στο ύφος. Από την άλλη, τα πολυτελή ξενοδοχεία διαθέτουν κομψό εσωτερικό σχεδιασμό και δίνουν έμφαση στην πολυτέλεια, η οποία είναι εμφανής και στην ακριβή διακόσμηση των χώρων. Αντίστοιχα, τα boutique ξενοδοχεία είναι μικρού μεγέθους και μιμούνται το πολιτιστικό και ιστορικό πλαίσιο της περιοχής, διαθέτοντας ένα αισθητικά πλούσιο, προσωποποιημένο και μοναδικό εσωτερικό σχεδιασμό.

ΠΗΓΗ: