Είναι στιγμές που το χρώμα σε έναν τοίχο, ή σε οποιαδήποτε επιφάνεια, φαντάζει πολύ απλό και συνηθισμένο, ενώ η αλλαγή του χρώματος αποτελεί πολλές φορές μια κοστοβόρα και επίπονη διαδικασία. Πριν από λίγα χρόνια, λοιπόν, η ταπετσαρία, μια τάση από τα βάθη των ‘70s, άρχισε να έρχεται και πάλι στο προσκήνιο. Σήμερα, η ταπετσαρία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές, καθοριστικές και δημιουργικές τάσεις στο design.

ταπετσαρίες
Hotel Grand Pigalle, Paris

Συγκεκριμένα, οι ταπετσαρίες αποτελούν μια ιδιαίτερη και σύγχρονη επιλογή για τους τοίχους, και όχι μόνο, ενώ το κόστος τοποθέτησης δεν είναι απαγορευτικό. Το δίλημμα είναι μεγάλο, τις περισσότερες φορές, ανάμεσα στο χρώμα και την ταπετσαρία, το πρώτο με άπειρες δυνατότητες χρωματικών συνδυασμών και το δεύτερο με πλούσια μοτίβα, και παραστάσεις που συνεχώς εμπλουτίζονται.

Η τοποθέτηση ταπετσαρίας σε έναν χώρο, ή σε μια συγκεκριμένη επιφάνεια κερδίζει τις εντυπώσεις, αφού έχει το πλεονέκτημα, ανάλογα με το μοτίβο, να προσδίδει στο χώρο ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα.

ταπετσαρίες
Hotel Saint James, Paris

Η πρακτική αυτή μεταμορφώνει ολοκληρωτικά τον χώρο, ενώ στις προσταγές μιας εποχής με μεγαλύτερο οικολογικό χαρακτήρα, μεταβάλλεται και προσαρμόζεται, αφού δημιουργείται και με ανακυκλώσιμα υλικά. Η ταπετσαρία, λοιπόν, εκτός από τους τοίχους, μπορεί να τοποθετηθεί, πλέον, σε κάθε είδους επιφάνεια, ώστε να δημιουργήσει ένα μοναδικό χαρακτήρα σε ένα ξενοδοχείο. Από τα έπιπλα, τα συρτάρια, τις κορνίζες, τα σκαλοπάτια, τις πόρτες, το τζάκι, το κεφαλάρι του κρεβατιού, την οροφή, μέχρι τα διακοσμητικά στοιχεία, τα φωτιστικά και τους καθρέφτες, όλα μπορούν να μεταμορφωθούν σε ιδιαίτερα και εναλλακτικά στοιχεία του design.

Η συγκεκριμένη πρακτική, ωστόσο, δεν μένει στάσιμη, εξελίσσεται μέρα με την ημέρα. Συγκεκριμένα, οι νέες τάσεις, που καθορίζουν την ταπετσαρία, σχετίζονται πολύ με τον τομέα της τυπογραφίας. Μάλιστα, χάρτες, φωτογραφίες – ασπρόμαυρες και μη-, πινακίδες, γράμματα και αριθμοί αρχίζουν να κατακλύζουν τα μοτίβα των ταπετσαριών, ενώ προσδίδουν στον χώρο, άλλοτε επαγγελματικό στυλ και άλλοτε μια αίσθηση, που ταξιδεύει τον επισκέπτη.

Ακόμη, η 3D έκδοση της ταπετσαρίας δημιουργεί ένα φουτουριστικό πνεύμα στον χώρο, ενώ υψηλή θέση στις διακοσμητικές τάσεις διεκδικεί η νέα ταπετσαρία με το όνομα «chevron pattern». Ειδικότερα, αυτό το είδος μοτίβου φαίνεται να κυριαρχεί λόγω της ιδιαίτερης και απλής κίνησής του, που αλλάζει ολοκληρωτικά μεν το χώρο, χωρίς ωστόσο να κουράζει το βλέμμα. Τα έντονα μοτίβα, τα έντονα χρώματα αποδεικνύονται η καλύτερη επιλογή για μια φρεσκάδα στους κοινόχρηστους χώρους, με την χρωματική παλέτα να επιβάλλει παστέλ χρώματα για τα δωμάτια, και εντονότερα χρώματα για τους διαδρόμους.

ταπετσαρίες
Hotel Saint James, Paris

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ιδιόμορφη γεωμετρία, φαίνεται να δημιουργούν ένα αίσθημα νοσταλγίας στους ανθρώπους, αφού τα γεωμετρικά σχήματα διαμορφώνουν το χώρο, ώστε να αποπνέει φρεσκάδα και ηρεμία. Η τάση, λοιπόν, απομακρύνεται από τους καθαρούς και μίνιμαλ εσωτερικούς χώρους και όλα τείνουν να γίνουν πιο προσωπικά και να θυμίζουν την καθημερινή κατοικία. Στην σημερινή εποχή, λοιπόν, με την ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, οι ψηφιακές εκτυπώσεις μπορούν να γίνουν με εντελώς διαφορετικούς τρόπους, ενώ τα σχέδια είναι ανεξάντλητα, άλλοτε κλασικά ή μίνιμαλ, και άλλοτε μποέμ, ενώ οι χρωματικές παλέτες είναι απεριόριστες, όπως ακριβώς τα μοτίβα και τα σχέδια. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή τοποθέτηση και η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εμπειρίας στο ξενοδοχειακό design.

 

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide – Φθινόπωρο 2018

– Περιοδικό για την Κατασκευή, τη Διακόσμηση και τον Εξοπλισμό Ξενοδοχείων –

Διαβάστε ολόκληρο το Hotel Design No 23:

https://www.hoteldesign.gr/hotel-design-magazine/hotel-design-magazine-and-guide-no-23/