του Κυριάκου Πάρπα

Η επιτυχής λειτουργία ενός σύγχρονου Κέντρου SPA  σε Ξενοδοχειακές μονάδες, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει την εγκατάσταση υψηλών προδιαγραφών τεχνολογικού εξοπλισμού και βεβαίως, κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, που προσφέρουν ζεστή ατμόσφαιρα και άνετο περιβάλλον.

Κατά τον χωροταξικό σχεδιασμό ενός τυπικού Κέντρο SPA  θα πρέπει να ληφθούν υπ’όψιν οι πιο κάτω απαραίτητοι χώροι:

Reception – Αναμονή

Ο σχεδιασμός του χώρου θα πρέπει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά, που να ελκύουν τον πελάτη να εισέλθει στο χώρο και να νιώθει άνετα να ζητήσει πληροφορίες για τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τιμές κλπ. Είναι σημαντικό να ληφθεί πρόνοια για γραφείο ενημερώσεων καθώς και βιτρίνα καλλυντικών προϊόντων που να διευκολύνει τη λιανική πώληση. Επίσης, σημαντική πρόνοια αποτελεί, πίσω από τον πάγκο της Reception, το Back Office, και η αποθήκη για παράδοση/παραλαβή σε μπουρνούζια, πετσέτες, παντόφλες κλπ.

Αποδυτήρια

Τα αποδυτήρια ανδρών και γυναικών θα πρέπει να περιλαμβάνουν Ντουζ, lockers, τουαλέτες και χώρο περιποίησης προσώπου και μαλλιών πριν αποχωρήσει ο πελάτης από το χώρο. Τα αποδυτήρια γυναικών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερα από αυτά των ανδρών, καθώς τα ποσοστά προσέλευσης των γυναικών-πελατών είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των ανδρών (70-30). Ο χώρος των αποδυτηρίων θα πρέπει να είναι άμεσα ο πρώτος χώρος που επισκέπτεται ο πελάτης μετά την εγγραφή στη Reception και προτού προσέλθει στους χώρους θεραπειών.

Ρωμαϊκά ατμόλουτρα και Sauna

Τα Ρωμαϊκά ατμόλουτρα (χαμάμ) και η Sauna θα πρέπει να σχεδιαστούν άμεσα δίπλα από τα αποδυτήρια ή μέσα στο χώρο των αποδυτηρίων, για να υπάρχει άμεση δυνατότητα για ντουζ με την έξοδο του πελάτη από το χαμάμ ή τη σάουνα. Τα Ρωμαϊκά ατμόλουτρα κατασκευάζονται με άνθυγρη γυψοσανίδα, η οροφή με θόλο φωτιζόμενο με οπτικές ίνες, οι τοίχοι επενδυμένοι με ψηφίδα ή μάρμαρο και το πάτωμα με αντιολισθητικό κεραμικό.

Δωμάτια θεραπειών

Τα Δωμάτια θεραπειών χωρίζονται στις υγρές και στεγνές ζώνες. Τα δωμάτια στην υγρή ζώνη είναι μίνιμουμ διαστάσεων 2.5 χ 4 μ. και περιλαμβάνουν τον εξοπλισμό (μπανιέρα ή vichy shower ή κρεβάτι για λασποθεραπεία, αρωματοθεραπεία & θαλασσοθεραπεία και hot stone massage).  Τα δωμάτια αυτά έχουν ξύλινο πάγκο με ράφια και νιπτήρα, καθώς και ιδιωτική ντουζιέρα. Το πάτωμα είναι από αντιολισθητικό κεραμικό, οι τοίχοι από ψηφίδα και κεραμικό και ο φωτισμός κρυφός. Τα δωμάτια στη στεγνή ζώνη είναι μίνιμουμ διαστάσεως 2.5 χ 3 μ. και περιλαμβάνουν τον εξοπλισμό (Endermologie®, VelaSmooth, Microdermabration, κρεβάτι ή καρέκλα αισθητικής) για θεραπείες προσώπου ή σώματος. Τα δωμάτια αυτά έχουν ξύλινο πάγκο με ράφια και νιπτήρα. Τα πάτωμα είναι από παρκέ ή κεραμικό, οι τοίχοι με κατάλληλη βαφή και κρυφό φωτισμό.

Manicure / Pedicure/ Make Up

Ο χώρος για περιποίηση νυχιών και Make Up θα πρέπει να είναι ενιαίος με ειδικούς χώρους για μανικιούρ, ειδική πολυθρόνα για spa pedicure και φωτιζόμενο καθρέφτη για Make Up. Συστήνεται ο χώρος αυτός να είναι άμεσα κοντά στη Reception με γυάλινους τοίχους.

Εσωτερική πισίνα & Jacuzzi

Ο χώρος της εσωτερικής πισίνας θα πρέπει να είναι μακριά από τα δωμάτια θεραπειών λόγω της οχληρίας. Δίπλα από την πισίνα θα πρέπει να υπάρχει το ομαδικό Jacuzzi, είτε σε κλειστό χώρο, είτε σε γωνία στον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας.

Χώρος ανάπαυσης

Ο Χώρος ανάπαυσης θα πρέπει να είναι κατάλληλα διακοσμημένος με ειδικές αναπαυτικές ξαπλώστρες, πάτωμα από παρκέ, κρυφό φωτισμό και να διαθέτει πάγκο με χυμούς, φρούτα κλπ.

Βοηθητικοί Χώροι

Είναι σημαντικό να ληφθεί πρόνοια για βοηθητικούς χώρους, όπως αποθήκη καλλυντικών, πετσετών κλπ. τουαλέτες και ντουζ στον περιβάλλοντα χώρο της πισίνας, χώρος πλυντηρίου και στεγνωτηρίου, χώροι ανάπαυσης προσωπικού, κουζίνα κλπ.

Γενικά ο χαρακτήρας του εσωτερικού διάκοσμου θα πρέπει να προσδίδει την αίσθηση της χαλάρωσης και καθαριότητας. Ο εσωτερικός διάκοσμος μπορεί να αντικατοπτρίζει κάποια εποχή (Ελληνική ή Ρωμαϊκή). Μπορεί ακόμα να έχει Ασιατικό ή Ανατολίτικο design ή και να είναι με μοντέρνο minimalist σχεδιασμό που είναι η νέα τάση, λαμβάνοντας πάντα υπόψη το γενικότερο σχεδιασμό του ξενοδοχείου και του target market, που στοχεύει.

Hotel Design Magazine 04

ΠΗΓΗ: