Η Covid-19 δημιούργησε την ανάγκη για διαφορετικές ξενοδοχειακές εμπειρίες. Με βάση τη νέα κανονικότητα, ο ορισμός της φιλοξενίας έχει αποκτήσει ένα νέο νόημα, αυτό της άνεσης, της ασφάλειας και της απόδρασης.

Η νέα εποχή του κωρονοϊού έχει αλλάξει τα ταξίδια και ιδιαίτερα το χώρο της φιλοξενίας. Το ξενοδοχείο design αναζητά συνδυασμένες λύσεις σχεδιασμού, ωστόσο είναι σημαντικό οι σχεδιαστές να βρουν τρόπους να πληρούν τα νέα πρότυπα υγιεινής και καθαριότητας, καθώς και να καλύπτονται οι ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Αυτό απαιτεί δημιουργική σκέψη για το πώς η “διάταξη” και η “επιφάνεια” μπορούν να συνεργαστούν, για μια βέλτιστη εμπειρία επισκέπτη, που να διατηρεί τη φιλοξενία πραγματικά “φιλόξενη”. Είτε πρόκειται για ένα μπουτίκ ξενοδοχείο 30 δωματίων, είτε για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα 300 δωματίων, η σχεδίαση των εσωτερικών χώρων -ιδίως στη εποχή του κορωνοϊού- αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για ένα σχεδιαστή!

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ & ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Το 2022 αναμένεται να δούμε μια ώθηση προς τους εσωτερικούς χώρους που «ανοίγουν» προς τα έξω,
δηλαδή στους υπαίθριους χώρους. Πολλοί interior designers δηλώνουν ότι οι μάρκες φιλοξενίας θα πρέπει να επικεντρωθούν λιγότερο στην εσωτερική τους εικόνα και περισσότερο στους εξωτερικούς χώρους. Αυτό, συμβαίνει λόγω των πολλαπλών lockdown, όπου οι επισκέπτες επιζητούν σε μεγάλο βαθμό το φως του ήλιου, τον καθαρό αέρα και τη φύση, και ειδικά όσοι είχαν απομονωθεί σε μεγάλες πόλεις.

Συγκεκριμένα, οι συναντήσεις και οι εκδηλώσεις προτιμώνται σε συνεδριακούς χώρους πολλαπλών
χρήσεων που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Αυτή είναι μια ακόμη τάση που πρέπει να προσέξουν οι αρχιτέκτονες ξενοδοχείων, καθώς αναμένεται ότι ο σχεδιασμός ξενοδοχείων στο μέλλον θα απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσοχή στη ροή εσωτερικού / εξωτερικού χώρου.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022, Τεύχος No.30
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2022