Η Covid-19 δημιούργησε την ανάγκη για διαφορετικές ξενοδοχειακές εμπειρίες. Με βάση τη νέα κανονικότητα, ο ορισμός της φιλοξενίας έχει αποκτήσει ένα νέο νόημα, αυτό της άνεσης, της ασφάλειας και της απόδρασης.

Η νέα εποχή του κωρονοϊού έχει αλλάξει τα ταξίδια και ιδιαίτερα το χώρο της φιλοξενίας. Το ξενοδοχείο design αναζητά συνδυασμένες λύσεις σχεδιασμού, ωστόσο είναι σημαντικό οι σχεδιαστές να βρουν τρόπους να πληρούν τα νέα πρότυπα υγιεινής και καθαριότητας, καθώς και να καλύπτονται οι ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη. Αυτό απαιτεί δημιουργική σκέψη για το πώς η “διάταξη” και η “επιφάνεια” μπορούν να συνεργαστούν, για μια βέλτιστη εμπειρία επισκέπτη, που να διατηρεί τη φιλοξενία πραγματικά “φιλόξενη”. Είτε πρόκειται για ένα μπουτίκ ξενοδοχείο 30 δωματίων, είτε για μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα 300 δωματίων, η σχεδίαση των εσωτερικών χώρων -ιδίως στη εποχή του κορωνοϊού- αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για ένα σχεδιαστή!

ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ, ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ

Η πανδημία και το φαινόμενο της τηλεργασίας πυροδότησε νέες ανάγκες για ένα design πιο «σπιτικό». Τα γραφεία, ενός ξενοδοχειακού δωματίου ή οι χώροι εργασίας δεν πρέπει πλέον να υποβιβάζονται στο πίσω μέρος των χώρων με μικρή ή καθόλου πρόσβαση στο φυσικό φως. Αντίθετα, οι επισκέπτες θέλουν αυτοί οι χώροι να συνδέονται με χώρους ανοιχτούς και να λειτουργούν ως ολοκληρωμένα γραφεία ή ευέλικτοι χώροι.

Η εργασία από το σπίτι οδηγεί στον σχεδιασμό ενός νέου είδους δωματίων με περισσότερες οικιακές ανέσεις. Πολύ απλά, δημιουργείται ένα νέο ξενοδοχειακό μοντέλο, πιο ευέλικτο και ελκυστικό. Ο κλάδος της φιλοξενίας βρίσκεται σε προνομιακή θέση για να ανταποκριθεί σε αυτήν την αυξανόμενη ανάγκη. Οι εγκαταστάσεις υπάρχουν ήδη και οι ξενοδόχοι μπορούν να δημιουργήσουν χώρους εργασίας/μελέτης, να παρέχουν πρόσβαση σε εκτυπωτές και σαρωτές, Internet υψηλής ταχύτητας, φαγητό και ποτό, ακόμη και εγκαταστάσεις γυμναστικής.

Επίσης, η βιομηχανία διαθέτει και το κατάλληλο προσωπικό. Διαθέτει εκπαιδευμένους επαγγελματίες φιλοξενίας, έτοιμους να βοηθήσουν (από ασφαλή απόσταση) και να προσφέρουν ένα φιλόξενο περιβάλλον. Αυτό θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για γονείς με παιδιά που κάνουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Πολλά ξενοδοχεία και θέρετρα καλύπτουν ήδη τις συγκεκριμένες ανάγκες των οικογενειών, με παιδικά κλαμπ ή άλλες μορφές καθημερινής φροντίδας παιδιών.

 

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022, Τεύχος No.30
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2022/