του Στάθη Κουσουνή, kathimerini.gr*

Σε κλείσιμο οδηγούνται υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λόγω γραφειοκρατίας, ενώ λουκέτα αναμένονται και σε επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων, που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της χώρας με λιγότερους από 2.000 κατοίκους, οι οποίες επιστρέφουν σε καθεστώς ΟΑΕΕ. Τις σχετικές διαπιστώσεις και εκτιμήσεις για τα ξενοδοχεία και τα μικρά τουριστικά καταλύματα κάνουν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος αντίστοιχα.

Ειδικότερα, σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Τσακίρης προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά επισημαίνει την άμεση ανάγκη τροποποίησης του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ. Οπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Τσακίρης υπάρχουν υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις οι οποίες μέσα στην περίοδο της κρίσης παρά τις οικονομικές αντιξοότητες κατόρθωσαν με ίδια κεφάλαια να ολοκληρώσουν επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Αυτές λειτουργούν πλέον εισφέροντας στην εθνική οικονομία θέσεις απασχόλησης, φόρους και συνάλλαγμα.

Ομως, συμπληρώνει, ότι οδηγούνται στο κλείσιμο λόγω του καταλογισμού εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ που γίνονται εις βάρος τους για τον ΦΠΑ των επενδύσεων που εξέπεσαν, καθ’ όσον δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις τους σε 5 χρόνια από την έναρξη αλλά σε 6 ή 7 χρόνια, κάνοντας χρήση των παρατάσεων ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που η ίδια η πολιτεία είχε επιτρέψει. Το πρόβλημα, προσθέτει, είναι οξύτατο και οδηγεί αρκετές υγιείς ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αδίκως στο κλείσιμο, με αποτέλεσμα την απώλεια θέσεων απασχόλησης και τελικώς στην απαξίωση των επενδύσεων. Επίσης, υπογραμμίζει ότι σε μία περίοδο που ο τομέας του τουρισμού καλείται να αποτελέσει τον κύριο φορέα της ανάπτυξης της οικονομίας, τέτοια προβλήματα γραφειοκρατίας και νομικής αντιφατικότητας δηλητηριάζουν το επενδυτικό κλίμα.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr