Τα δυτικά πρότυπα διατροφής κάνουν στροφή 180 μοιρών και το υγιεινό βρίσκεται στο επίκεντρο. Ειδικά, οι νεότεροι σεφ είναι πιο επικεντρωμένοι στην υγεία, το σωστό φαγητό και τα βιώσιμα τρόφιμα, που τροφοδοτούν το σώμα και το πνεύμα.

Η Αμερική τρώει υγιεινότερα;

Σύμφωνα με έρευνες, για το 2019, το 25% των Αμερικανών ενήλικων προσπαθούν ενεργά να βελτιώσουν την υγεία τους, με το να είναι πολύ σχολαστικοί με αυτό που τρώνε ή πίνουν. Το 45% των νεότερων ενηλίκων, ηλικίας μεταξύ 18 και 24 ετών, είναι πιο αποφασισμένοι να καταναλώνουν υγιεινές τροφές. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν τρόφιμα ως «φάρμακα». Αυτή η πρωτοβουλία για την υγεία ωθεί τους ανθρώπους, να θεωρούν τρόφιμα ως έναν τρόπο να προλάβουν ή ακόμη και να θεραπεύσουν ασθένειες.

Αντίστοιχα και η Ευρώπη στην ίδια γραμμή πλεύσης κινείται, με τους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα ποιοτικά, οργανικά, χωρίς γλουτένη, χωρίς ζωϊκά λίπη, πιο φυτικά  και βιώσιμα, που επιβαρύνουν όσο λιγότερο γίνεται το περιβάλλον, αλλά και την υγεία μας!

Zero-waste

Εάν λάβουμε υπόψη ότι το ένα τρίτο από τα προϊόντα, που παράγονται παγκοσμίως προς βρώση, δεν καταναλώνονται και τελικά πετιούνται, ενώ η μισή υδρόγειος υποσιτίζεται, η zero-waste τάση δεν είναι απλά τάση. Αν και ξεκίνησε από το 2003, μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστή. Μεγάλο ρόλο στη δημοτικότητά της έπαιξε η συμμετοχή πολλών εστιατορίων ανά τον κόσμο. Μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Nine Lives στο Λονδίνο ή το πολυβραβευμένο Blue Hill στη Νέα Υόρκη.

Αειφορία

Όλο και περισσότερα εστιατόρια και σεφ επιλέγουν αειφόρες πρακτικές, προμηθεύονται τοπικά και εποχιακά προϊόντα, ενώ επιθυμούν να προμηθεύονται προϊόντα από παραγωγούς των οποίων οι πρακτικές είναι ηθικές και έχουν σχεδιαστεί, για να αναδημιουργήσουν το καλλιεργήσιμο έδαφος, να ενθαρρύνουν τη βιοποικιλότητα, και να περιορίσουν το αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό φυσικά επεκτείνεται και στην ενσωμάτωση πρακτικών, όπως η χρήση βιοαποικοδομήσιμων προϊόντων καθαρισμού, όπου είναι δυνατόν, η μείωση των αποβλήτων και η κομποστοποίηση.

Vegan Επιλογές

Στο πλαίσιο της πιο υγιεινής διατροφής αλλά και της ανησυχίας για το περιβάλλον και τις κλιματολογικές αλλαγές από την τεράστια παραγωγή κρέατος, όλο και περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν βίγκαν γεύματα. Ακόμη και τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού προσέθεσαν στο μενού τους χορτοφαγικά ή βίγκαν πιάτα. Οι καταναλωτές μετακινούν το ενδιαφέρον τους στα λαχανικά. Η ποιοτική γεωργία θα είναι περισσότερο στο προσκήνιο με την εγγύηση ότι θα είναι βιώσιμη και χωρίς τη χρήση επιβλαβών χημικών ουσιών.

Ποιότητα, Ποιότητα, Ποιότητα!

Οι αμέτρητες εστιατορικές επιλογές και η εστιατορική εμπειρία του σύγχρονου καταναλωτικού κοινού και το ενδιαφέρον του στην υγιεινή διατροφή, έχουν διαμορφώσει ένα πελατολόγειο απαιτητικό, που πάνω από όλα βάζει την ποιότητα. Συνεπώς, είτε πρόκειται για εστιατόριο γρήγορου φαγητού, είτε για εστιατόρια υψηλότερου επιπέδου, ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή του από τους καταναλωτές, είναι τελικά η Ποιότητα.

Άρθρο από το τεύχος “Χειμώνας 2020” του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

https://cabare.gr/cafe-bar-restaurant-marketing/cabare-magazine-4/