Οι συνολικές εισερχόμενες αφίξεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 5% έως 1,4 δισ. ταξίδια το 2019. Στο πίσω μέρος αναβαθμισμένων οικονομικών προοπτικών για τις μεγάλες οικονομίες όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Ευρωζώνη, οι αφίξεις ταξιδιωτών αναμένεται να δουν μια ακόμα ισχυρότερη άνοδο κατά 11%.

Οι εγχώριες εκδρομές αναπτύσσονται στην Ασία, όπου τα ταξίδια αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% συγκριτικά με το 2018. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι αυξάνεται, με την Ασία, πάλι, να διατηρεί τα πρωτεία, ενώ οι συνολικές δαπάνες αναμένονται να αυξηθούν κατά 9%.

Ο τομέας των ταξιδιών ανθίζει αλλά και συνεχώς μεταβάλλεται. Τα Megatrends του 2019 μπορούν να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε σε βάθος τις αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών και τις στάσεις που επηρεάζουν όλες τις χώρες και τις βιομηχανίες. Μέσω εκτεταμένης έρευνας και μελέτης από πάνω από 1.000 ειδικούς αναλυτές, η Euromonitor International έχει επιλέξει οκτώ megatrends με τις πιο εκτεταμένες επιπτώσεις στην τουριστική βιομηχανία και τους καταναλωτές στο μέλλον.

Αυτές οι 8 μέγα- τάσεις που αναμένεται να επηρεάσουν την τουριστική αγορά αποτυπώνονται στην παρακάτω εικόνα, και αφορούν, ανά ζεύγη, διαφορετικές ηπείρους.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά την Ευρώπη, το ταξίδι των περισσότερων πελατών είναι επίπεδο και γραμμικό, ξεκινώντας από τον (online) ταξιδιωτικό πράκτορα, στην αεροπορική εταιρεία και καταλήγοντας στο ξενοδοχείο. Αυτό είναι μια απλοϊκή αναπαράσταση, αλλά όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Οι πελάτες αλληλεπιδρούν καθημερινά με σημαντικές μάρκες όπως το Facebook και το Google, αλλά μόνο μερικές φορές το χρόνο με ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες. Είναι, επομένως, δύσκολο να έχετε πιστούς πελάτες όταν η αλληλεπίδραση είναι περιορισμένη. Σε έναν κόσμο όπου η εμπιστοσύνη στο σήμα είναι κάτι το εύθραυστο, η ικανότητα να αλληλεπιδρά κανείς με τους πελάτες του σε περισσότερες από μία φάσεις του ταξιδιού του πελάτη είναι κάτι πολύ σημαντικό.

Αντίστοιχα, το πλαστικό παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας, προφανώς, μέσω της ευρείας εφαρμογής του και της αύξησης της χρήσης σε όλες τις βιομηχανίες. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ζει χωρίς πλαστικό. Η υψηλή κάλυψη στα μέσα έχει αυξηθεί σημαντικά και επιδιώκει την πλήρη ευαισθητοποίηση των καταναλωτών όσον αφορά τις αρνητικές ιδιότητες του πλαστικού. Τον Δεκέμβριο του 2017, 200 χώρες υπέγραψαν ψήφισμα για την αντιμετώπιση όλων των μορφών ρύπανσης, και έτσι όλες οι βιομηχανίες μπαινουν σε μια διαδικασία εξοικονόμησης και ανακύκλωσης πόρων.

Το ταξίδι στην Ασία ακμάζει. Η περιοχή συνεχίζει να απολαμβάνει ισχυρές επιδόσεις και στο εισερχόμενο και στο εξερχόμενο ταξίδι, υποστηριζόμενο από γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες και μια διευρυνόμενη μεσαία τάξη που επιδιώκει να δαπανήσει το συνεχώς αυξανόμενο διαθέσιμο ποσό σε ταξίδια. Ενώ οι συνδεδεμένοι καταναλωτές βλέπουν να κινούνται προς την τεχνολογία και τη συνδεσιμότητα, υπάρχει επίσης μια ορατή αντίστροφη αίσθηση, με την οποία οι καταναλωτές αντιστέκονται σε αυτήν την νοοτροπία. Ειδικά στον άκρως συνδεδεμένο πολιτισμό της Ασίας, αυτό θα γίνει όλο και περισσότερο κυρίαρχο.

Οι καταναλωτές, είναι για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέσα σε ένα έτος και ταξιδιώτες, χωρίς όμως να χάνουν ποτέ την ιδιότητα του καταναλωτή. Πολλά εμπορικά σήματα, λοιπόν, κυρίως στις ΗΠΑ, γνωρίζουν ένα πράγμα ή δύο για τα σπουδαία προϊόντα και τις υπηρεσίες, τις οποίες οι καταναλωτές θα επιθυμούσαν να έχουν πρόσβαση στα ταξίδια τους. Αυτό προσφέρει ευκαιρίες για να ανοίξει κανείς καταστήματα λιανικής πώλησης ή εστιατόρια. Άλλωστε, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι εξαιρετικά μέρη για να απολαύσουν οι καταναλωτές τα προϊόντα πριν από την αγορά τους, και να γνωρίσουν νέα προϊόντα. Η οικονομία της πρόσβασης, όπου οι καταναλωτές απομακρύνονται από το καθεστώς της ιδιοκτησίας και πληρώνουν για να αποκτήσουν πρόσβαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα σε αγαθά ή υπηρεσίες, είναι ένα γεγονός που βιώνει μεγάλη ανάπτυξη. Το ταξίδι έχει επαναπροσδιοριστεί μέσα από αυτό τρο πρίσμα, με παραδείγματα τις μικρής διάρκειας ενοικιάσεις Airbnb, uber αντί για ταξί κλπ.

Τέλος, όσον αφορά την Μέση Ανατολή και την Αφρική, η αύξηση των ταξιδιών εμπειρίας έχει οδηγήσει σε αντίστοιχη άνθιση και εταιρείες όπως η Airbnb και σε αυτήν την ήπειρο. Η μεγάλη ταξιδιωτική ζήτηση, η έλλειψη ξενοδοχειακών καταλυμάτων κλπ οδήγησαν σε μια άνοδο τέτοιου είδους πλατφορμών. Πιο συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκονται στο επίκεντρο της καινοτομίας σε μια προσπάθεια να γίνει το ταξίδι εμπειρίας πιο εύκολα προσβάσιμο σε όλους χωρίς χρονοτριβές. Η αναγνώριση προσώπου και πολλά ακόμη γίνονται όλο και περισσότερο κοινά στα αεροδρόμια, αναμφισβήτητα έναν από τους χώρους ταξιδιού με την περισσότερη χρονοτριβή. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται για να μειώσει τον χαμένο χρόνο.

Πηγή: Έρευνα “Megatrends Shaping the Future of Travel!” από την Euromonitor International