Οι πιο συχνές ταξιδιωτικές… προλήψεις
Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα γνωστές, αλλά υπάρχουν πολλές προλήψεις σε όλον τον κόσμο για τα ταξίδια, γι αυτό, λοιπόν, μην εκπλαγείτε αν οι πελάτες σας, σας ζητήσουν κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, μέρες και προσανατολισμό δωματίου…
Ποιες είναι μερικές από τις προλήψεις που φέρνουν αλλαγές και ειδικές ανάγκες στα ταξίδια;
Όχι ταξίδια την Παρασκευή, παρακαλώ!
Αυτή η πρόληψη φαίνεται να ξεκίνησε από τους ναυτικούς και τα ταξίδια τους, καθώς πίστευαν πώς -αν ξεκινήσει ένα ταξίδι την Παρασκευή- είναι κακότυχο. Υποστηρικτές ήταν και πολλά ιστορικά πρόσωπα, όπως ο Ναπολέοντας και ο Ρούσβελτ, οι οποίοι απέφευγαν τις μετακινήσεις την Παρασκευή, αλλά και τη σύναψη συμφωνιών. Ακόμα και σήμερα, παρά το ότι είναι βολικό να ταξιδεύει κανείς ακριβώς πριν το Σ/Κ, η κίνηση είναι μειωμένη σε πολλά αεροδρόμια, σταθμούς και λιμάνια στον κόσμο αυτήν τη μέρα.
Το γρουσούζικο 13
Μία από τις πιο δημοφιλείς προλήψεις, ο γρουσούζικος αριθμός 13 έχει επηρεάσει και τον ταξιδιωτικό κλάδο. Πολλά ξενοδοχεία, για παράδειγμα, παραλείπουν το δωμάτιο 13, αλλά και τον όροφο 13 (δηλαδή τον 12ο όροφο, διαδέχεται ο 14ος όροφος). Επίσης, πολλοί ταξιδιώτες δε θέλουν να ταξιδέψουν τη 13η μέρα του μήνα. Αλλά και στα αεροπλάνα το 13 φαίνεται να θεωρείται κακοτυχία, γι αυτό και πολλές εταιρείες αερογραμμών, δεν έχουν δέκατη τρίτη σειρά καθισμάτων στα αεροπλάνα τους, μεταξύ άλλων η AirFrance, η Iberia, η AirTran, η Continental, η Air New Zealand και η Lufthansa. Η Brussels Airlines, από την άλλη, δέχτηκε κριτική για τους 13 κύκλους στο λογότυπό της, πράγμα που την ανάγκασε να προσθέσει ακόμα έναν και να τους κάνει δεκατέσσερις, ενώ επίσης πολλά αεροδρόμια παραλείπουν τη δέκατη τρίτη θύρα!
Δεν είναι μόνο το 13 στη λίστα
Για κάθε πολιτισμό διαφορετικά νούμερα είναι συνδεδεμένα με την κακοτυχία και με άσχημες καταστάσεις. Για παράδειγμα, οι Γιαπωνέζοι αποφεύγουν γενικά τον αριθμό 4, επειδή στη γλώσσα τους είναι ομόηχος με τη λέξη “θάνατος”, αλλά και τον αριθμό 9, καθώς ηχεί όμοια με τη λέξη “βασανιστήριο”.
Τα sos αμέσως πριν το ταξίδι
Για πολλούς υπάρχουν συγκεκριμένες κινήσεις -που πρέπει ή δεν πρέπει- να κάνει κανείς πριν το ταξίδι. Για τους Ρώσους, πρέπει ο ταξιδιώτης να κάτσει πάνω στις βαλίτσες του, έστω και για λίγο, προτού ταξιδέψει για καλή τύχη, και είναι μεγάλη γρουσουζιά να επιστρέψει στο σπίτι για να πάρει κάτι που ξέχασε, ενώ είναι καθοδόν για το ταξίδι. Επίσης, στη Βουλγαρία δεν πρέπει να σκουπίσει κανείς ακριβώς πριν την αναχώρησή του, μιας και είναι μεγάλη κακοτυχία, καθώς παίρνει μαζί τα «κακά», που φεύγουν με το σκούπισμα.
Φενγκ Σούι και προσανατολισμός
Μία από τις επίσης πολύ κοινές προλήψεις βασίζεται στη φιλοσοφία του Φενγκ Σούι, σχετικά με το ποιος είναι ο προσανατολισμός του δωματίου και το πώς είναι τοποθετημένα τα έπιπλα. Γι αυτό πολλά ξενοδοχεία, ειδικά στην Κίνα, ακολουθούν τους βασικούς κανόνες του Φενγκ Σούι, με τα κρεβάτια να τοποθετούνται με κατεύθυνση προς το νότο, την ανατολή ή τη δύση και όχι προς το Βορρά, που πιστεύεται ότι πάει η ψυχή όταν πεθάνει ο άνθρωπος, ενώ επίσης δεν τοποθετούνται απέναντι από καθρέφτες που «παγιδεύουν» τους εφιάλτες. Επίσης, πολλοί χρησιμοποιούν και φυτά εσωτερικού χώρου, όχι μόνο για διακόσμηση, αλλά και για καλοτυχία.