Σε μια εποχή που θέτει στο επίκεντρο το άτομο, και κατ’ επέκταση τον ταξιδιώτη, οι τάσεις στο hotel design δεν θα μπορούσαν να αποκλίνουν από αυτό το μονοπάτι.

Έχοντας, λοιπόν, κατά νου το γεγονός ότι ακόμα και το ξενοδοχειακό design θα εστιάζει στην εμπειρία του ταξιδιώτη, το travelpulse.com  μίλησε πρόσφατα με τον Γενικό Διευθυντή της HKS, κορυφαίας αρχιτεκτονικής εταιρείας με πολλά design projects για ξενοδοχεία στο βιογραφικό της, τον Don Harrier, σχετικά με τις κορυφαίες τάσεις που έρχονται να μεταμορφώσουν την ξενοδοχειακή εμπειρία γενικά, και ειδικότερα το hotel design. Εκείνος, με τη σειρά του αλλά και με την πολύχρονη εμπειρία του, ανέφερε πολλά σχετικά με την τεχνολογία και τις εφαρμογές της μέσα στο ξενοδοχείο, τη σημασία του χώρου, το υπεύθυνο design και τη βιωσιμότητα.

Αναλυτικότερα:

Τεχνολογία και Ηρεμία, άρρηκτα συνδεδεμένες.

Υπάρχουν πολλές φήμες και θεωρίες στην βιομηχανία της φιλοξενίας σχετικά με τις διάφορες εφαρμογές της τεχνολογίας στο κομμάτι της εξυπηρέτησης των πελατών. Ρομπότ που σερβίρουν ποτά, ή ο περιορισμός της εξυπηρέτησης στη reception, κάνοντας check-in μέσω κινητού, είναι μόλις ελάχιστα παραδείγματα. Ωστόσο, ο Harrier αναφέρει ότι πολλές εταιρίες, όπως και η HKS, φιλοδοξούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία περισσότερο, για να δημιουργήσουν μια ευχάριστη εμπειρία στους επισκέπτες ενός ξενοδοχείου, και όχι να τους στέλνουν πάνω στα κινητά τους τηλέφωνα για ακόμη περισσότερη ώρα. Η τεχνολογία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, για να δημιουργήσει ένα ατμοσφαιρικό και άνετο κλίμα που θα παροτρύνει τους επισκέπτες να χαλαρώσουν, να ηρεμήσουν και να κερδίσουν νέες εμπειρίες. Παραδείγματα; Ο σωστός φωτισμός και πολλά ακόμη.

Η βιωσιμότητα δεν αφορά μόνο όσα αφήνεις πίσω σου.

Για πολλά χρόνια, η πλειοψηφία των προσπαθειών για βιωσιμότητα μιας ξενοδοχειακής μονάδας γυρνούσε γύρω από τα απορρίμματα, και τα ζητήματα της εξοικονόμησης ενέργειας και τη μεγαλύτερη δυνατή ελαχιστοποίηση της ρύπανσης. Παραδείγματα είναι το χρονικό διάστημα αλλαγής των πετσετών και σεντονιών, που σε πολλά ξενοδοχεία έχει αραιώσει για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Ωστόσο, αν το δει κανείς ετυμολογικά η έννοια της βιωσιμότητας έχει να κάνει με το στοιχείο της φύσης. Μεταφράζοντας αυτήν την φράση, φαίνεται ότι νέα τάση είναι -και θα είναι- η χρήση φυσικών υλικών, από εκείνα που θα χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες για τα πιάτα των εστιατορίων ενός ξενοδοχείου, μέχρι εκείνα που θα αποτελούν έργα τέχνης και έπιπλα από ντόπιους δημιουργούς.

Υπεύθυνο design.

Λίγα χρόνια πριν, η HKS ηγήθηκε μιας κίνησης να χρησιμοποιούνται προσεκτικά υλικά κατά την ανοικοδόμηση ενός ξενοδοχείου. Αυτή η ιδέα υποχρέωνε τις εταιρείες ανοικοδόμησης να αποδεικνύουν πως τα υλικά που χρησιμοποιούν σε αυτήν τη διαδικασία δεν περιέχουν βλαπτικές ουσίες και στοιχεία. Πλέον, περισσότερο από ποτέ, γίνονται πιο ουσιαστικές και βαθιές συζητήσεις επί του θέματος, δημιουργώντας αυτό που λέγεται υπεύθυνο design από τα σεντόνια, που θα χρησιμοποιηθούν, μέχρι την ταπετσαρία στον τοίχο του δωματίου.

ΠΗΓΗ: