της Ισαβέλλας Ζαμπετάκη, kathimerini.gr*

Σε μια εποχή που το ντιζάιν από μόνο του δεν αρκεί πλέον για να κάνει ένα ξενοδοχείο ξεχωριστό, τα καταλύματα που αφηγούνται την ιστορία τους με τρόπο θεατρικό κερδίζουν το χειροκρότημα.

Το Stora Hotellet στην Ουμέα της Σουηδίας είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση ξενοδοχείου με αίσθηση θεατρικού σκηνικού. Ο φωτισμός είναι χαμηλός και κουρτίνες από ατσάλινες αλυσίδες πλαισιώνουν τον χώρο υποδοχής. Το γυάλινο γραφείο της ρεσεψιόν στηρίζεται επάνω σε μεταλλικά πλοκάμια χταποδιών, ενώ στη βιβλιοθήκη πίσω του μεγάλα κοχύλια και καπέλα ναυτικών φωτίζονται υποβλητικά. Oλόγυρα κυριαρχεί η αίσθηση ότι έχεις σαλπάρει σε κάποια σκοτεινή θάλασσα. Εξίσου ονειρική είναι η κεντρική σκάλα, που οδηγεί στους ορόφους του ξενοδοχείου και η οποία μοιάζει να «αποσυντίθεται» στα κομμάτια ξύλου που την αποτελούν. Το Stora, όπως πολλά ακόμα μικρά πολυτελή ξενοδοχεία στον κόσμο, έχουν εξελίξει την έννοια της «μοναδικής εμπειρίας». Eχουν επιλέξει να αφηγηθούν μια ιστορία, και οι λεπτομέρειες με τις οποίες το κάνουν, μέσα από τη διακόσμηση και το ύφος της εξυπηρέτησης, προσδίδουν στην εμπειρία του χρήστη θεατρική διάσταση.

Η «υπόθεση» του έργου που αφηγείται το Stora Hotellet είναι στενά συνδεδεμένη με τη ναυτική ιστορία της Ουμέα, καθώς από την ίδρυσή του, το 1895, έχει φιλοξενήσει ναύτες, καπετάνιους, εμπόρους και αριστοκράτες που ταξίδευαν έως εκεί. Το ιστορικό ξενοδοχείο ανακαινίστηκε το 2014, όταν η Ουμέα επελέγη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Στην ερώτηση «ποια είναι τα “μαγικά” συστατικά που χρειάζονται, σε επίπεδο σχεδιασμού, ώστε ένα ξενοδοχείο να αναχθεί σε θεατρική εμπειρία», ο Erik Nissen Johansen, creative director του αρχιτεκτονικού γραφείου Stylt Trampoli, που υλοποίησε το έργο, επισημαίνει ότι: «Δεν έχει να κάνει μόνο με το ντιζάιν, αλλά με όλο το concept.

Στις μέρες μας σχεδόν κάθε ξενοδοχείο διαθέτει αξιοπρεπή σχεδιασμό, και αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα προκειμένου να ξεχωρίσεις από το πλήθος. Το “κλειδί” της ξεχωριστής εμπειρίας είναι να εντοπίσεις το “νήμα” που θα συνδέσει θεματικά μεταξύ τους όλα τα επιμέρους στοιχεία. Από τη διακόσμηση μέχρι τις στολές του προσωπικού και από το φαγητό μέχρι τη μυρωδιά του χώρου, τα πάντα πρέπει να υποστηρίζουν το κεντρικό θέμα. Για το Stora αυτό είναι η ναυτική κληρονομιά του. Και αυτή εκφράζεται όχι μόνο μέσα από τον “πολυέλαιο”, που φτιάξαμε από καραβόσχοινο, αλλά ακόμα και από την ελαφρά μυρωδιά πίσσας που έχει το σχοινί, προσδίδοντας στον χώρο αίσθηση καραβιού».

Στο Stora η «πλοκή» συνδέει το ναυτικό παρελθόν της πόλης με το γεγονός ότι στο ξενοδοχείο συναντιούνταν οι θαλασσοδαρμένοι ναυτικοί με την ελίτ της Ουμέα, ακόμα και με τον ίδιο τον βασιλιά της Σουηδίας. Αυτή η ενδιαφέρουσα αντίθεση εκφράζεται σχεδιαστικά από τη μία με τις ψηλοτάβανες σουίτες με τα βαριά βελούδα και από την άλλη με τις σοφίτες, που παραπέμπουν στις καμπίνες των ναυτικών.

Boekenkasten-exterieur-5-1030x686

HnH-1144-1030x686
Εικόνες από το ξενοδοχείο Hotel Not Hotel

Δείτε περισσότερα για το ξενοδοχείο εδώ:
hoteldesign.gr/hotel-not-hotel-amsterdam

Φανταστικούς μικρόκοσμους δημιουργεί και το Hotel Not Hotel στο Αμστερνταμ. Τα δωμάτιά του θα μπορούσε κανείς να τα παρομοιάσει με συλλογή από «μονόπρακτα». Την παράσταση κλέβει το «The Crisis Free Zone» – «το μοναδικό μέρος όπου μπορεί κανείς να ξεφύγει από το βάσανο των δυσάρεστων ειδήσεων και των υπό κατάρρευση οικονομιών». Εξωτερικά το δωμάτιο μοιάζει με βικτωριανό παρεκκλήσι, το οποίο προστατεύεται από το κακό με έναν ξύλινο φράχτη, ενώ το εσωτερικό του περιγράφεται ως άδυτο της αγάπης. Στην ιστοσελίδα του ξενοδοχείου αναφέρονται χιουμοριστικά βρικόλακες, φαντάσματα και τραπεζίτες.

Crisis_free_zone-exterieur-12-1030x772

Arnor_Coenen-Interieur-11-787x1030       Arnor_Coenen-Interieur-21-772x1030

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr