Η πανδημία COVID-19 είχε μια άνευ προηγουμένου επίδραση στην παγκόσμια οικονομία το 2020. Τα καλά νέα είναι ότι τα πολυαναμενόμενα εμβόλια COVID-19 θα είναι σύντομα διαθέσιμα.

Σίγουρα, η πανδημία δεν ήταν κάτι που θα μπορούσαμε να προβλέψουμε το 2019, αλλά ο COVID-19 μπορεί να έχει επιταχύνει πολλές από τις προβλέψιμες αλλαγές που περιμέναμε για το μέλλον. Επιπλέον, πολλές από τις αλλαγές που παρατηρήσαμε το 2020 πιθανότατα θα παραμείνουν από το 2021 και μετά.

Η παράδοση και η ανέπαφη αυτοεξυπηρέτηση θα συνεχίσουν να σημειώνουν άνοδο.

Η υπηρεσία παράδοσης σε εστιατόρια και σούπερ μάρκετ, μεταξύ άλλων τομέων, σημείωσε αύξηση λόγω της πανδημίας. Επιπλέον, τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και οι αεροπορικές εταιρείες έχουν επεκτείνει ή αναπτύξει ανέπαφη αυτοεξυπηρέτηση μέσω εφαρμογών για κινητά, περίπτερα και τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου.

Το Home-sharing θα παραμείνει μεγάλο μερίδιο στον κλάδο των καταλυμάτων.

Όταν η πανδημία εμφανίστηκε, πολλοί αναρωτήθηκαν αν οι φιλοξενούμενοι θα επέλεγαν να μείνουν σε ξενοδοχεία αλυσίδας, λόγω των βελτιωμένων προδιαγραφών καθαρισμού των ξενοδοχείων. Αποδείχθηκε ότι τα ξενοδοχεία ενδέχεται να ανακάμψουν νωρίτερα από άλλα προϊόντα διαμονής. Επιπλέον, η Airbnb είναι έτοιμη για IPO στα μέσα Δεκεμβρίου, με στόχο 30 έως 33 δισεκατομμύρια $.

Η εργασία από το σπίτι θα μείνει, αλλά δεν βοηθήσει τα επαγγελματικά ταξίδια.

Πολλές εταιρείες μειώνουν τον προϋπολογισμό για επαγγελματικά ταξίδια και ένας αυξανόμενος αριθμός οργανώσεων επιτρέπει στους εργαζομένους να εργάζονται μόνιμα από το σπίτι. Όταν λιγότερα άτομα μετακινούνται ή ταξιδεύουν για δουλειά, η τάση εργασίας-από-σπίτι δεν βοηθά τη βιομηχανία φιλοξενίας και του τουρισμού αλλά μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη των ξενοδοχείων παρατεταμένης διαμονής.

Πότε θα πραγματοποιηθεί η ανάκαμψη των ταξιδιών;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο COVID-19 θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που ταξιδεύουν οι άνθρωποι. Ενώ οι δείκτες έδειξαν ότι οι επιχειρήσεις ταξιδιού και φιλοξενίας σημείωσαν άνοδο το καλοκαίρι, κυρίως από ταξιδιώτες αναψυχής, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα φέρει το μέλλον. Μέχρι να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά, ή το πιο σημαντικό, έως ότου οι άνθρωποι ταξιδέψουν για δουλειά ξανά, δεν θα δούμε πραγματική ανάκαμψη. Αυτήν τη στιγμή, δεν είναι κακή ιδέα να στοχεύσετε baby boomers για αναψυχή.

Άλλες τάσεις

Το Facebook χάνει τη γοητεία του σε ορισμένες ομάδες χρηστών του Διαδικτύου. Μετά τα πρωτοποριακά αποτελέσματα των εμβολίων COVID-19, είναι ασφαλές να προβλέψουμε ότι οι περιορισμοί του κορονοϊού θα αρθούν σύντομα. Ωστόσο, θα χρειαστεί μια μεταβατική περίοδος για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα προληπτικά μέτρα κατά του ιού.

Ποιες είναι οι προοπτικές για το 2021; Ποιες άλλες τάσεις του 2020 θα παραμείνουν το 2021 και μετά;