Το μπάνιο είναι ο πρώτος χώρος που επισκέπτεται ο επισκέπτης σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. Αυτός είναι ο χώρος που θέλει να περάσει κάποιες στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης και είναι σημαντικό να προσελκύει και να εντυπωσιάζει το βλέμμα.

Τα τελευταία χρόνια, το μπάνιο βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων στο design. Όλο και περισσότερος κόσμος επιθυμεί κάτι το διαφορετικό στο μπάνιο του δωματίου του, και ακόμη περισσότερος κόσμος υιοθετεί εναλλακτικές προτάσεις στα ξενοδοχειακά, και όχι μόνο, μπάνια. Πολλές είναι, επομένως, οι τάσεις που κάνουν την είσοδό τους στο μπάνιο και δημιουργούν άλλοτε οικείους και φιλόξενους χώρους, και άλλοτε εντυπωσιακούς και εκκεντρικούς.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι, για μεταμορφώσει κανείς τα μπάνια των δωματίων του ξενοδοχείου του.

Ωστόσο, φέτος, η τάση που φαίνεται να κυριαρχεί και να κερδίζει καθημερινά όλο και περισσότερο έδαφος είναι τα πλακάκια από το δάπεδο ως την οροφή, που χαρίζουν στο μπάνιο μοναδικό στυλ και χαρακτήρα. Στόχος αυτής της τάσης, σύμφωνα με τους διακοσμητές, είναι η συνοχή, δηλαδή το πλακάκι δεν επιλέγεται για να συνδυαστεί με άλλου τύπου πλακάκια, αλλά προορίζεται για να δημιουργήσει μια ενιαία επιφάνεια.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα πλακάκια που κυριαρχούν είναι τα ανάγλυφα λευκά πλακάκια σε σχήμα ρόμβου, που δίνουν μια διαφορετική διάσταση στο χώρο του μπάνιου. Μάλιστα, οι αντιθέσεις στα χρώματα είναι εξίσου σημαντικές, όσο και η χρήση σκούρων αποχρώσεων. Ένα ακόμη στοιχείο της τάσης αυτής είναι η διακριτικότητα. Τα διακριτικά και ήρεμα μοτίβα, σε συνδυασμό με τα εξίσου διακριτικά διακοσμητικά, αποτελούν την ιδανική προσέγγιση του μίνιμαλ.

Τέλος, τα κλασικά χρωματιστά πλακάκια, αποτελούν πλέον μια μόνιμη τάση. Είναι κομψά, δίνουν χαρακτήρα και ταυτότητα, ενώ είναι και ιδιαιτέρως πρακτικά.Το χρώμα έχει την τιμητική του και βρίσκεται παντού. Μια μοναδική πρακτική, για να αναβαθμιστεί το design του μπάνιου είναι το χρώμα στην οροφή, άλλοτε παρόμοιο με τους τοίχους, και άλλοτε εντελώς διαφορετικό. Το χρώμα,  – σε συνδυασμό με τη γεωμετρία και τις πλάγιες αλλαγές χρωμάτων και υφών – δίνει στο χώρο του μπάνιου μια εντελώς αναβαθμισμένη αισθητική.  Φυσικά, το χρώμα δεν χρειάζεται απαραίτητα να υπάρχει στον τοίχο ή στην οροφή, αλλά μπορεί να δώσει το παρόν στον χώρο μέσω των διακοσμητικών στοιχείων ή των επίπλων.

Οι αντιθέσεις στο χρώμα κυριαρχούν και δίνουν την δική τους γεύση, ενώ μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και με ταπετσαρίες. Στις τάσεις, όμως, που κυριαρχούν, δεν βρίσκονται μόνο οι επενδύσεις τοίχων με πλακάκια. Υπάρχουν εξίσου σημαντικές τάσεις, όπως τα αιωρούμενα έπιπλα, που είναι πολύ πρακτικά αφού αφήνουν ελεύθερο χώρο στο δάπεδο και κάνουν το χώρο του μπάνιου να φαίνεται μεγαλύτερος και ευρύχωρος. Στο ίδιο μήκος κύματος, κινούνται και οι βρύσες. Συγκεκριμένα, παύουν πλέον να αποτελούν προέκταση του νιπτήρα, αφού η νέα τάση τις θέλει, να βρίσκονται απευθείας πάνω στον τοίχο.

Φυσικά, στο πλαίσιο της “αιώρησης” τοποθετούνται και τα φωτιστικά του μπάνιου. Τα κρεμαστά φωτιστικά αντικαθιστούν τον παραδοσιακό φωτισμό αυτού του χώρου, που παραπέμπει σε απλίκες και ενσωματωμένα φώτα στην οροφή ή τον τοίχο. Όπως γίνεται αντιληπτό, όλες οι τάσεις έχουν στόχο να κάνουν τον χώρο του μπάνιου πιο ευχάριστο, δίνοντας μια αίσθηση μεγάλου, ευάερου και ευήλιου χώρου. Δεν θα μπορούσαν, λοιπόν, οι ντουζιέρες και οι μπανιέρες να μείνουν στην παραδοσιακή τους μορφή. Έτσι, αντί να διαχωρίζονται από τον υπόλοιπο χώρο, γίνονται ένα με αυτόν, ή διαχωρίζονται νοητά με γυαλί. Αυτή η τάση κάνει θραύση, αφού την υιοθετούν πολλά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία διεθνώς.

Ο κλασικός, λοιπόν, διαχωρισμός του μπάνιου αρχίζει σιγά σιγά να εγκαταλείπεται, αφού, δεν είναι λίγες οι φορές, που το ίδιο το μπάνιο δεν διαχωρίζεται καν από την κρεβατοκάμαρα του δωματίου, ενώ προσφέρει  ακόμη καλύτερη θέα και από τη βεράντα του δωματίου!

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Autumn 2019!

Διαβάστε εδώ το τεύχος!