Tις κυριότερες τάσεις και δυνατότητες στα ταξίδια και τη βιομηχανία των ξενοδοχείων παρουσιάζει στο site ehotelier ο επικεφαλής παγκόσμιου προϊόντος και σχεδιασμού του Ομίλου Expedia, Arthur Chapin.

Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης με όλο και περισσότερες καινοτομίες επηρεάζουν όλες τις βιομηχανίες, όπως και τον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων, με την τεχνολογία να παίζει καθοριστικό ρόλο, από τις εφαρμογές ανάλυσης της φυσικής γλώσσας, τα big data και την τεχνητή νοημοσύνη, μέχρι την εικονική πραγματικότητα, να έχουν μπει στο παιχνίδι.

Οι πελάτες αναζητούν νέες περιπέτειες και εμπειρίες. Συνδυάζονται, λοιπόν, ο ενθουσιασμός για τα ταξίδια με χαμηλότερο budget, περισσότερες πληροφορίες για την κουλτούρα του κάθε τόπου, αλλά και φυσικά τα smartphones, που χρησιμοποιούν όλοι για την οργάνωση ενός ταξιδιού, αλλά και κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Η προσαρμογή σε αυτές τις αλλαγές, λοιπόν, είναι η χρυσή τομή, που θα επιφέρει ανάπτυξη και κέρδη στις τουριστικές επιχειρήσεις. Οι πάροχοι τουριστικών υπηρεσιών εργάζονται, με άλλα λόγια, προκειμένου να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν την τεχνολογία, που θα προσφέρει την καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία και θα δημιουργήσει τις καλύτερες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τους ξενοδόχους.

Ποιες είναι οι 4 top τάσεις που πρέπει να έχουν στο νου;

1. Προηγμένη τεχνολογία

Πλέον μιλάμε για μία τεχνολογία επόμενης γενιάς. Βασικό ερώτημα αποτελεί το πώς οι αναδυόμενες τεχνολογίες και πλατφόρμες θα διαμορφώσουν την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και ποιες θα είναι οι στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθηθούν.

Σημαντικό ρόλο στα ταξίδια εμπειρίας παίζει η τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Με αυτή την τεχνολογία πλέον μπορεί να γίνει εικονική περιήγηση 360 μοιρών στο ξενοδοχείο και τα δωμάτιά του, ως μέρος της εμπειρίας εφαρμογής του ξενοδοχείου, αλλά και σε μέρη ιστορικής σημασίας – ακόμα και για αυτούς που δεν είναι σε θέση να ταξιδέψουν.

Η εξατομίκευση και η απλότητα είναι βασικές απαιτήσεις του σύγχρονου καταναλωτή-ταξιδιώτη. Η τουριστική βιομηχανία -ως κλάδος που προσφέρει υπηρεσίες- πρέπει να προσαρμοσθεί σε αυτό. Από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της  επεξεργασίας της φυσικής γλώσσας στα chat bots, που θα λειτουργούν σε πραγματικό χρόνο, μέχρι τις φωνητικές υπηρεσίες των Amazon Echo και Siri, τα ξενοδοχεία πρέπει να καταλάβουν καλά πώς η τεχνολογία αλληλεπιδρά με τους καταναλωτές, ώστε να προσφέρουν την προσωποποιημένη, στιγμιαία και ικανοποιητική αλληλεπίδραση, που θέλουν.

2. Οικονομία διαμοιρασμού

Η οικονομία διαμοιρασμού είναι ένα φαινόμενο, που αλλάζει τον τρόπο που ταξιδεύουν οι άνθρωποι και θα συνεχίζει να διαμορφώνει νέες καταστάσεις. Αυτό που αποδεικνύουν οι κρατήσεις είναι ότι οι καταναλωτές επιλέγουν διαμονή, τόσο σε ενοικιαζόμενα σπίτια, όσο και σε ξενοδοχεία. Σε επαγγελματικά ταξίδια και σύντομες αποδράσεις οι κρατήσεις σε κλασσικά ξενοδοχεία είναι πρώτες στη λίστα, αλλά για εκτεταμένες οικογενειακές διακοπές προτιμώνται καταλύματα με πολλά δωμάτια, πολλά μπάνια και κουζίνα, δηλαδή σπίτια.

Αλλά δεν είναι μόνο η διαμονή. Οι υπηρεσίες αυτές κερδίζουν έδαφος και σε άλλους τομείς του ταξιδιού, όπως το φαγητό, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Uber Eats, που παραδίδει φαγητό -από παντού- απευθείας σε οποιοδήποτε κατάλυμα μένουν οι πελάτες.

Τα καλά νέα είναι πως τα ξενοδοχεία βρίσκουν νέους τρόπους, για να αναδειχθούν και να προσαρμοστούν στη λογική της οικονομίας  διαμοιρασμού, από την προσφορά φαγητού και ποτού και τις μεταφορές των επισκεπτών από γειτονικά ενοικιαζόμενα σπίτια, μέχρι τους κοινούς χώρους εργασίας και δωμάτια, που μπορούν να φιλοξενήσουν συνέδρια.

3. Κινητά τηλέφωνα

Τα κινητά είναι μία συνεχώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία.  Τα κινητά δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα, που οι ταξιδιώτες αναζητούν προσφορές, αλλά και ο προτιμώμενος τρόπος αγορών πλέον. Οι καταναλωτές θέλουν να ξεφύγουν από τη συσκευή και να αλληλεπιδράσουν με ένα ταξιδιωτικό brand, όπως σε μια πραγματική συζήτηση με έναν φίλο, που μπορούν να την αρχίσουν και να την τελειώσουν όποτε θέλουν, ανεξαρτήτως συσκευής.

Με τις συζητήσεις σε πραγματικό χρόνο με τα ξενοδοχεία, μέσω κινητού ή με τη βοήθεια των live chat bots, οι καταναλωτές μπορούν να έχουν μία καλύτερη εμπειρία και οι ξενοδόχοι προσαρμόζονται, όντας ευκολότερα προσβάσιμοι στους πελάτες τους, με νέους τρόπους και από νέες πλατφόρμες. Το ταξίδι ξεκινά με ένα όνειρο και τελειώνει όταν φτάσει ο ταξιδιώτης στον προορισμό και πλέον, με τη σωστή τεχνολογία, όλη η εμπειρία μπορεί να είναι καθοδηγούμενη και εύκολη.

4. Η σκέψη στον καταναλωτή

 Τα big data, δηλαδή οι βάσεις δεδομένων και οι πλατφόρμες, όπως η Expedia, θέλουν να έχουν μία πιο σαφή εικόνα για τα ζητούμενα των καταναλωτών, με στόχο να κατανοήσουν την ταξιδιωτική συμπεριφορά τους και να μοιραστούν τα ευρήματά τους με τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία, προκειμένου να προσφερθούν οι καλύτερες δυνατές εμπειρίες. Πώς και γιατί ονειρεύονται τα ταξίδια τους οι πελάτες, τι έρευνες κάνουν και πώς «αγοράζουν», είναι όλα ιδιαίτερα σημαντικά για τη βιομηχανία.

Η expedia διοργανώνει περίπου 120 ερωτηματολόγια και test κάθε μήνα στα πλαίσια ερευνών. Όταν εντοπίζονται ανερχόμενες τάσεις, τα ευρήματα μελετώνται και εφαρμόζονται σε δοκιμαστικά test προϊόντων, υπηρεσιών και λειτουργιών, που έχουν στόχο να διευκολύνουν τη ζωή των καταναλωτών.

Οι πρόσφατες δοκιμές τους είχαν ως αποτέλεσμα οι επισκέπτες του Vacations by Marriott να διαθέτουν δυνατότητα απευθείας κράτησης πακέτου διακοπών, που περιλαμβάνει δωμάτιο ξενοδοχείου και πτήσεις από τις συνεργαζόμενες αεροπορικές εταιρίες της Expedia. Επίσης, όλοι οι εργαζόμενοι και συνεργάτες της Expedia τώρα έχουν πρόσβαση σε chat bot και μπορούν να έχουν επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο με τους πελάτες τους όλο το 24ωρο.