της Μαρίας Αθανασίου, kathimerini.gr*

hektor_hostel_bunk_twin_room

Τα hostels –μικροί παράδεισοι για επισκέπτες με περιορισμένο προϋπολογισμό και «φοιτητική» ταξιδιωτική νοοτροπία– προσφέρουν παραδοσιακά απλές κουκέτες σε κοινόχρηστους κοιτώνες. Για όσους βέβαια έχουν αφήσει πίσω τους τα χρόνια της περιπλάνησης με ένα σακίδιο στην πλάτη, αλλά το budget τους παραμένει μικρό, μια νέα κατηγορία υβριδικών hostels ξεφυτρώνουν στις ΗΠΑ και διαθέτουν καλύτερο design, μπαρ και εστιατόρια, ακόμη και μερικά ιδιωτικά δωμάτια, σε προσιτές τιμές.

«Η βιομηχανία των hostels προσπαθεί να μετεξελιχθεί, ώστε να προσελκύσει ένα ευρύτερο φάσμα ταξιδιωτών», λέει ο Douglas Quinby, αντιπρόεδρος της Phocuswright, εταιρείας ερευνών με ειδίκευση στην ταξιδιωτική βιομηχανία. «Προσανατολίζονται στη λογική των ξενοδοχείων-μπουτίκ προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία που εξακολουθεί να είναι μέσα στις δυνατότητες των ταξιδιωτών με μικρό πορτοφόλι».

Η νεότερη γενιά αμερικανικών hostels διαθέτουν στυλ, βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις και στοχεύουν σε μια ευρύτερη δημογραφική ομάδα ταξιδιωτών που μοιράζονται τουλάχιστον ένα πράγμα: τη λιτότητα.

Freehand: hostel-ξενοδοχείο

Με παρουσία στο Μαϊάμι, στο Σικάγο και (από τον προσεχή Φεβρουάριο) στο Λος Aντζελες, το Freehand προσφέρει λιτή διακόσμηση, μοντέρνα μπαρ και εστιατόρια που τείνουν να προσελκύουν τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες. Απλώς μην ονομάσετε αυτούς τους χώρους hostels. «Δεν είναι ότι δεν μας αρέσει ο όρος “hostel”, αλλά πολλά από τα δωμάτιά μας είναι κανονικά δωμάτια ξενοδοχείου», λέει ο Andrew Zobler, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Sydell Group, ιδιοκτήτριας του Freehand. Στο Σικάγο, για παράδειγμα, το Freehand προσφέρει καταλύματα που κυμαίνονται από ένα δίχωρο ρετιρέ με δύο υπνοδωμάτια μέχρι κοινόχρηστα τετράκλινα με κουκέτες, το καθένα με μια κουρτίνα για προστασία του προσωπικού χώρου (από περίπου 22 ευρώ το κρεβάτι). Εκείνο στο Μαϊάμι, που παραπέμπει περισσότερο σε θέρετρο, διαθέτει και πισίνα. Και στα δύο λειτουργούν κοκτέιλ μπαρ. Ενα νέο Freehand αναμένεται να ανοίξει στη Νέα Υόρκη στα τέλη του 2017, προσφέροντας επίσης ιδιωτικά και κοινόχρηστα δωμάτια.

Generator: σαν σπίτι

Η αλυσίδα διαθέτει ήδη 12 ξενώνες σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και πρόκειται να κάνει το ντεμπούτο της στο Μαϊάμι στα τέλη του 2017, με 406 κρεβάτια σε 102 δωμάτια – 70% των οποίων είναι κοινά. Η εταιρεία έχει επίσης στόχο να επεκταθεί και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ τα επόμενα πέντε χρόνια. Ενθαρρύνει τους επισκέπτες να περνούν χρόνο στους χώρους των ξενώνων της, προσφέροντας μια ποικιλία επιλογών, όπως μουσική, εκθέσεις τέχνης και διαλέξεις, καθώς και φαγητό και ποτό.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr