Όταν έρχεται η στιγμή για να αποφασίσει κανείς που θα γευματίσει, ένας καθοριστικός παράγοντας είναι, πλέον, και το design του εστιατορίου, από το πιο απλό στοιχείο, όπως η χρωματική παλέτα, ο φωτισμός, τα έπιπλα, μέχρι και το ίδιο το δάπεδο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σε μια εποχή που -μέσω των social media- το πελατειακό κοινό βλέπει συνεχείς εξελίξεις και νέες τάσεις, που αφορούν την διακόσμηση, δεν περιμένει τίποτα λιγότερο από το εστιατόριο, στο οποίο τελικά θα γευματίσει. Άλλωστε το περιβάλλον είναι αυτό, που ολοκληρώνει την γαστρονομική εμπειρία, δημιουργεί, με λίγα λόγια, ένα σκηνικό, που πρέπει να αντανακλά τις ιδιαίτερες γεύσεις του γεύματος. Για παράδειγμα, μια αλυσίδα γρήγορου φαγητού, σου προσφέρει ένα απλό, χαλαρό περιβάλλον, και δημιουργεί την αίσθηση της οικειότητας.

Πολλά εστιατόρια έφτασαν σε άλλο επίπεδο την εστιατορική εμπειρία, που προσφέρουν, συνδυάζοντας την υψηλή γαστρονομική εμπειρία με το εξαιρετικό design. Παρακάτω, λοιπόν, θα δείτε μερικά από τα πιο όμορφα εστιατόρια στον κόσμο, που γνωρίζουν καλά πώς να προσφέρουν στους πελάτες τους μια ολοκληρωμένη εμπειρία, που ξεκινά από την είσοδο, συνεχίζει στο γεύμα, και τελειώνει κατά την αποχώρηση από τον χώρο.

Bar Palladio Jaipur, Ινδία.

Το συγκεκριμένο, υπερπολυτελές εστιατόριο ιδρύθηκε το 2013 από την Ιταλίδα- Ελβετίδα Barbara Miolini. Η δημιουργός του κατάφερε να ενσωματώσει το ελβετικό στοιχείο στην διακόσμηση του εσωτερικού χώρου και να διακοσμήσει το χώρο με έναν τρόπο, που να θυμίζει Βενετικό καφέ στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου. Και όλα αυτά, βρίσκονται πάντα σε απόλυτη αρμονία με το ινδικό στοιχείο και την ινδική παράδοση, που αντικατοπτρίζεται τόσο στον χώρο όσο και στο φαγητό.

Madero by Taller KEN, Γουατεμάλα.

Από το εξωτερικό το εστιατόριο δεν παραπέμπει με τίποτα σε κάτι το ιδιαίτερο. Περισσότερο δείχνει μια θαμπή εικόνα, βαρετή, που θυμίζει έναν κλειστό και καθόλου διαμπερή κόκκινο κύβο, για όποιον δεν γνωρίζει τι παράδεισο κρύβει μέσα. Στον εσωτερικό χώρο, όμως, η εικόνα επιβραβεύει όλους εκείνους που δεν κρίνουν κάτι από την πρώτη εικόνα. Ο χώρος μοιάζει περισσότερο με ένα πολύχρωμο σπίτι για τον Χάνσελ και τη Γκρέτελ, ικανό να ταξιδέψει μικρούς και μεγάλους σε μια παραμυθένια γαστρονομική εμπειρία.

Foxglove by NC Design & Architecture, Χονγκ Κονγκ.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το ιδανικό εστιατόριο για τους οπαδούς του James Bond, αφού πραγματικά το design του σου δημιουργεί την αίσθηση ότι πρωταγωνιστείς σε μια από τις ταινίες του διάσημου αυτού χαρακτήρα. Για να μπορέσεις να μπεις στο χώρο, πρέπει να περάσεις πρώτα από μια κρυφή πόρτα, στο πίσω μέρος ενός καταστήματος με ομπρέλες, η οποία μπορεί να ανοίξει μόνο αν αγγίξεις μια συγκεκριμένη μόνο λαβή από μια συγκεκριμένη μόνο ομπρέλα. Και μόλις καταφέρεις να μπεις στο χώρο, έρχεσαι αντιμέτωπος μια το εκθαμβωτικό design, που παραπέμπει άλλοτε σε ιδιωτικό αεροπλάνο, άλλοτε σε ένα σπάνιο και κλασικό αυτοκίνητο, και άλλοτε σε εξίσου ξεχωριστό τρένο.

ΠΗΓΗ: