protothema.gr*

Η γαστρονομία μπαίνει στην υπηρεσία του ελληνικού τουρισμού. Ξεκινώντας από το πιο άμεσο project για το πρώτο foodie ξενοδοχείο στην Ελλάδα, που πρόκειται να ανοίξει στις αρχές της άνοιξης στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως, μέχρι την Αγορά Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, που έχει ορίζοντα λειτουργίας για το 2020, η γαστρονομία φαίνεται ότι μπορεί να συμπληρώσει περαιτέρω το τουριστικό προϊόν και τη δυναμική των δύο μεγάλων αστικών κέντρων, που έχουν αυξήσει θεαματικά τα τελευταία χρόνια τις αφίξεις από το εξωτερικό.

Πέραν από τις νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όπου περιλαμβάνονται και τα σχέδια για τη μετατροπή της Στοάς Αρσακείου σε σύγχρονη αγορά τροφίμων, στα πρότυπα άλλων μεσογειακών μεγαλουπόλεων, τον δρόμο δείχνει και η Airbnb, όπου οι γαστρονομικοί περίπατοι που προσφέρουν οι Ελληνες οικοδεσπότες στο κέντρο της Αθήνας έχουν τις περισσότερες αναζητήσεις και τις περισσότερες θετικές κριτικές στη λίστα των εμπειριών που προσφέρει η δημοφιλής πλατφόρμα στην Αθήνα των 5,5 και πλέον εκατομμυρίων ξένων επισκεπτών για το 2018. Kαι πώς να μην είναι άλλωστε, αφού η ελληνική πρωτεύουσα και οι γειτονιές του κέντρου φιγουράρουν στα διεθνή ΜΜΕ στις πρώτες θέσεις της λίστας των 20 πιο περιζήτητων ευρωπαϊκών πόλεων για φαγητό το 2019, μαζί με άλλες μεγαλουπόλεις όπως το Παρίσι, η Βαρκελώνη, το Λονδίνο, η Ρώμη, η Βενετία, το Βερολίνο, η Φλωρεντία και η Βιέννη.

Tα νέα projects

Στη δημοτικότητα της ελληνικής πρωτεύουσας στο κομμάτι της γαστρονομίας ποντάρουν και τα νέα projects που βρίσκονται σε εξέλιξη στο εγχώριο επιχειρείν, αρχής γενομένης από το ολοκαίνουριο «Ergon House», μια καινοτόμα ιδέα που συνδυάζει γαστρονομία και διαμονή σε ένα από τα εμβληματικά κτίρια της οδού Μητροπόλεως που μετατρέπεται τους τελευταίους μήνες στην πρώτη αγορά τροφίμων και θα περιλαμβάνει boutique ξενοδοχείο αλλά και κήπο όπου θα καλλιεργούνται προϊόντα ακόμη και για χρήση από τους επισκέπτες στις κοινόχρηστες κουζίνες του!

Το «Ergon House», επί της Μητροπόλεως 23, εκεί όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια στεγαζόταν το Ινστιτούτο Θερβάντες, αναμένεται να λειτουργήσει προς το τέλος του Φεβρουαρίου – αρχές του ερχόμενου Μαρτίου. Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά επισημαίνει στο «b.s.» ο Θωμάς Δουζής, CEO του ομίλου Ergon «θεωρούμε ότι αποτελεί ένα μοναδικό project για το κέντρο της Αθήνας, σε ένα μοναδικό σημείο κι ένα κτίριο με επίσης ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Εχοντας ήδη την εμπειρία του “Εrgon Agora” στη Θεσσαλονίκη, η ιδέα ήρθε από την στιγμή που είδαμε το κτίριο, θεωρώντας ότι η φιλοξενία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαγητό κι επιθυμώντας να προσφέρουμε μια ολοκαίνουρια εμπειρία στους επισκέπτες της Αθήνας».

Σημειώνεται ότι το κτίριο αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αναγνωρίσιμα έργα του Ηλία Μπαρμπαλιά στο κέντρο της Αθήνας και αγοράστηκε από την Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ πριν από μία τετραετία αντί 11 εκατ. ευρώ. Το εγχείρημα για τη δημιουργία του Ergon House έχει διαρκέσει σχεδόν δύο χρόνια, το φαγητό εδώ έρχεται να συνδυαστεί με τη φιλοξενία – «η διαμονή μάλιστα είναι συμπληρωματική λειτουργία της σκεπαστής αγοράς», όπως αναφέρει ο κ. Δουζής, με αποτέλεσμα έναν χώρο καινοτομίας και ίσως το πρώτο foodiehotel στον κόσμο, όπου η γεύση παίζει σημαντικό ρόλο καθ’ όλη τη διάρκεια διαμονής στο κτίριο. Η σκεπαστή αγορά τροφίμων εκτείνεται σε έναν χώρο 1.000 τ.μ., ενώ στις καινοτομίες του είναι ο κάθετος κήπος όπου θα καλλιεργούνται λαχανικά.

Το «Ergon House» έχει θέα προς την Ακρόπολη, θα διαθέτει 38 δωμάτια, ενώ οι κοινόχρηστοι χώροι του ξενοδοχείου μετατρέπονται σε χώρους με θέμα το φαγητό, όπως κοινόχρηστες κουζίνες για workshops και όχι μόνο. «Η επένδυση γίνεται από την Ergon, ενώ για τη λειτουργία των χώρων φιλοξενίας συνεργαζόμαστε με την ομάδα του Μodernist στη Θεσσαλονίκη».

Σημειώνεται εδώ ότι το ντεμπούτο της Ergon έγινε την περασμένη δεκαετία όταν το 2007 δημιουργήθηκε το πρώτο επώνυμο προϊόν με το σήμα της και έκτοτε η εταιρεία αξιοποιεί ένα δίκτυο πολλών δεκάδων ανεξάρτητων τοπικών παραγωγών που δημιουργούν πάνω από 1.200 προϊόντα συνολικά και 700 με το σήμα Ergon με στόχο να προωθήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό τη μοναδική ελληνική γαστρονομία.

Η Ergon έχει δημιουργήσει και μια αλυσίδα εστιατορίων υψηλής ποιότητας και λογικού κόστους σε συνδυασμό με παντοπωλεία, ξεκινώντας το πρώτο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, το 2011, ενώ πλέον, όπως επισημαίνει στο «b.s.» o κ. Δουζής, διαθέτει συνολικά 16 σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Βρυξέλλες, σύντομα στην Κύπρο και «ελπίζουμε την επόμενη χρονιά και στην Αμερική».

Εκτός του Συντάγματος, μία ακόμη πρόταση με θέμα τη γαστρονομία και το γευστικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα έρχεται για τη μετατροπή της Στοάς Αρσακείου στην οδό Σταδίου σε σύγχρονη αγορά τροφίμων, στα πρότυπα άλλων, πολύ επιτυχημένων αντίστοιχων αγορών σε ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο:  www.protothema.gr