Λένε ότι ο καλύτερος τρόπος, για να γνωρίσεις έναν τόπο και την κουλτούρα του, είναι να γευθείς το φαγητό του. Και όχι άδικα. Το φαγητό σχετίζεται με την ιστορία, το κλίμα και τους ανθρώπους ενός τόπου, αντιπροσωπεύει τις καθημερινές τους συνήθειες και προσδίδει μία αίσθηση αυθεντικότητας και μοναδικότητας στα ταξίδια μας. Γιατί, πόσες φορές έχουμε δοκιμάσει ένα τοπικό έδεσμα και το ξεχάσαμε;

Γαστρονομικός Τουρισμός

Στις μέρες μας, άλλωστε, το φαγητό, όχι μόνο θεωρείται μεγάλη απόλαυση, αλλά είναι και πλέον και μία μορφή τέχνης. Από τις ιδιαίτερες προτάσεις μεγάλων chef, μέχρι τις πολύ καλοστημένες φωτογραφίες ωραίων πιάτων στο  Instagram, οι κουζίνες του κόσμου φαίνεται να έχουν μπει στη ζωή μας. Ειδικά για τους Millennials (άτομα ηλικίας 15 έως 35 ετών), η ντόπια κουζίνα παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιλογή ενός ταξιδιωτικού προορισμού. Και φυσικά μία τέτοια τάση δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει και τον τουριστικό τομέα.

Ο γαστρονομικός τουρισμός αποτελεί μία διαφορετική εμπειρία, η οποία χτίζεται γύρω από τις γευστικές συνήθειες του κάθε προορισμού, με τα τοπικά φαγητά και ποτά να είναι στο επίκεντρο. Και, μάλιστα, αυτού του είδους ο τουρισμός φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επικερδής όχι μόνο για τις επιχειρήσεις του τουρισμού και της φιλοξενίας, αλλά και για τις τοπικές επιχειρήσεις εστίασης της κάθε περιοχής, οι οποίες παρέχουν τα εδέσματα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Ιταλίας. Σύμφωνα με την ανάλυση της Coldiretti, της κύριας οργάνωσης των Ιταλών αγροτών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, η γαστρονομία αποτελεί το βασικό πόλο έλξης του εσωτερικού, αλλά και εξωτερικού τουρισμού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τόσο οι διεθνείς, όσο και οι  εγχώριοι τουρίστες στην Ιταλία ξοδεύουν 5 δισ. ευρώ σε γεύματα και κρασί, ενώ το 17% εξ αυτών δηλώνει ξεκάθαρα πώς η ιταλική κουζίνα αποτέλεσε τον κύριο λόγο επίσκεψης στη χώρα, δαπανώντας το ένα τρίτο του προϋπολογισμού του για διακοπές στο φαγητό και στο κρασί.

Πώς μπορείτε να προωθήσετε τον γαστρονομικό τουρισμό;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί μία τουριστική επιχείρηση να προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες στους ταξιδευτές. Μία καλή ιδέα είναι τα φεστιβάλ με τοπικά προϊόντα και ποτά (είτε μπορείτε να τα διοργανώσετε εσείς, είτε να συνδυάσετε τα event με τις υπηρεσίες σας, π.χ. ένα ξενοδοχείο μπορεί να κάνει μετατροπές στο μενού του εστιατορίου του με τοπικές γεύσεις, τις μέρες του φεστιβάλ). Επίσης, η συνεργασία με ένα τοπικό μαγαζί, στο οποίο οι πελάτες θα μπορούν να δοκιμάζουν και να προμηθεύονται όλα όσα τους άρεσαν, θα ολοκληρώσει τη γαστρονομική εμπειρία τους. Ακόμα, θα μπορούσατε να διοργανώνετε ημερήσιες εκδρομές σε τοπικές φάρμες και εργαστήρια παρασκευής μπύρας, ούζου ή κρασιού, προσφέροντας έτσι και την εμπειρία του αγροτουρισμού. Επιπλέον, ένα gift basket με τοπικά προϊόντα θα μπορούσε να περιμένει κάθε πελάτη με την άφιξή του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου (κανονισμένο από το ξενοδοχείο ή από το τουριστικό πρακτορείο, που έκανε την κράτηση), ενώ, η προσφορά μαθημάτων και σεμιναρίων μαγειρικής, στα οποία οι πελάτες, όχι μόνο θα γεύονταν, αλλά και θα μάθαιναν από ντόπιους μάγειρες, πώς να δημιουργήσουν τοπικά πιάτα και γλυκά, θα απογείωνε τη γαστρονομική τους εμπειρία. Φυσικά, ο μεγαλύτερος σύμμαχός σας σε μία τέτοια προσπάθεια είναι οι τοπικοί παραγωγοί, οι οποίοι μπορούν να σας εξασφαλίσουν φρέσκα και ξεχωριστά προϊόντα.

Τέλος, μην ξεχνάτε να διαφημίζετε αυτή τη νέα στροφή σας στον γαστρονομικό τουρισμό. Για παράδειγμα, μία σελίδα στο Instagram με εικόνες από λαχταριστά φαγητά, στρωμένα τραπέζια σε ειδυλλιακά τοπία, αλλά και βίντεο με απλές συνταγές, είναι ικανά να τραβήξουν τα βλέμματα και των πιο απαιτητικών καλοφαγάδων.