Έχοντας διαπιστώσει ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ένα τουριστικό κατάλυμα έχει μεγάλη σημασία για τον σύγχρονο τουρίστα, ο ΣΤΕΚ (Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου) έχει εκπονήσει έρευνα για τη διαθεσιμότητα πρόσβασης διαδικτύου στα μέλη του Συνδέσμου. Τα θέματα που κάλυψε η έρευνα αφορούν τη διάθεση Wi-Fi στους κοινόχρηστους χώρους και στα δωμάτια των ξενοδοχείων, την ταχύτητα της σύνδεσης, τη διάρκεια, τη μέθοδο πρόσβασης και το επίπεδο ικανοποίησης των πελατών από τη χρήση διαδικτύου στα τουριστικά καταλύματα. Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ των τουριστικών καταλυμάτων που είναι μέλη του ΣΤΕΚ, δηλαδή επίλεκτα καταλύματα, υψηλού ποιοτικού επιπέδου, όπως ξενοδοχειακές επιχειρήσεις 5*, 4* ή 3*, οργανωμένα διαμερίσματα πολυτελείας ή Α’ κατηγορίας και τουριστικά χωριά πολυτελείας ή Α’ κατηγορίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστικών καταλυμάτων που έλαβαν μέρος στην έρευνα παρέχει δωρεάν σύνδεση με το διαδίκτυο τόσο στα δωμάτια όσο και στους κοινόχρηστους χώρους του καταλύματος (λόμπυ, εστιατόρια, πισίνες). Μάλιστα, για καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους, τα πλείστα ξενοδοχεία προσφέρουν ένα πακέτο δωρεάν σύνδεσης Wi-Fi που να έχει μεγάλη διάρκεια, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να επανασυνδεθεί. Συγκεκριμένα, στους κοινόχρηστους χώρους τα πλείστα ξενοδοχεία (58%) παρέχουν δωρεάν Wi-Fi για περίοδο πέραν της μίας ημέρας χωρίς να χρειάζεται επανασύνδεση από τον χρήστη, ενώ στα δωμάτια το 81%προσφέρει απεριόριστη πρόσβαση σε δωρεάν σύνδεση Wi-Fi μέχρι το check-out του πελάτη. Επίσης, όσον αφορά τα δωμάτια, στην ερώτηση πόσες συσκευές μπορούν να ενώσουν δωρεάν στα δωμάτια τους οι επισκέπτες, τα πλείστα καταλύματα (60%) απάντησαν ότι δεν έχουν περιορισμό στον αριθμό των συσκευών ανά δωμάτιο.

Σχολιάζοντας τα πορίσματα της έρευνας, η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ, κ. Χρυσαίμιλη Ψηλογένη ανέφερε “Τα τουριστικά καταλύματα του τόπου μας, και δη τα ποιοτικά καταλύματα που είναι μέλη του ΣΤΕΚ, αναγνωρίζουν την τεράστια σημασία της ποιοτικής εξυπηρέτησης των πελατών τους. Η παροχή Wi-Fi αποτελεί κύρια απαίτηση όλων των τουριστών διεθνώς. Παρέχοντας υπηρεσίες που επιζητούν πλέον οι τουρίστες, και μάλιστα χωρίς καμία χρέωση, οι ξενοδόχοι αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες που προσφέρουν στους πελάτες τους, συμβάλλοντας έτσι στην αποκόμιση θετικών εμπειριών κατά τις διακοπές τους. Αυτό μάλιστα είναι έκδηλο και κατά τις αξιολογήσεις των επισκεπτών, σύμφωνα με τις οποίες το 93% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο και ικανοποιημένο από την παροχή δωρεάν Wi-Fi, ενώ το υπόλοιπο 7% δεν έχει να δηλώνει ούτε αρνητικά, ούτε θετικά σχόλια”.