Υψηλό το ενδιαφέρον για winetours και winetasting στην Ελλάδα φάνηκε να είναι το 2022, όπως αυτό αποτυπώθηκε από τις αναζητήσεις χρηστών στην πλατφόρμα της Google. Σύμφωνα με την έρευνα της Tourix, το 2022 ειχαμε αυξηση κατά 41% των αναζητήσεων συνολικά σε σχέση με το 2021 και παρόμοια αύξηση κατά 42% των αναζητήσεων για το α΄τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, οι αναζητήσεις των χρηστών για winetours και winetasting δίνουν κάποια σημαντικά συμπεράσαματα:

  • Οι περισσότεροι αναζητούν γενικά για winetours Ελλάδα (31.8%)
  • Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν τα winetours στην περιοχή της Σαντορίνης (29.9%) Ακολουθούν οι αναζητήσεις για winetour στην Κρήτη (10.2%)
  • Την πρώτη πεντάδα με τις περιοχές που αναζητούν περισότερο οι χρήστες για winetour ολοκληρώνουν η Αθήνα (9.8%) και η Νεμέα (7%)

Ποιους μήνες αναζητούν για Winetours / WineTasting στην Ελλάδα

Αξιοσημείωτο είναι το μοτίβο που παρουσιάζει το ενδιαφέρον των χρηστών ανά έτος. Σύμφωνα με τα δεδομένα από το 2019 μέχρι και το Μάρτιο του 2023 παρατηρήθηκε η εξής τάση:

  • Από το Μάιο μέχρι το Νοέμβριο κάθε έτους υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον.
  • Οι καλοκαιρινοί μήνες Ιούλιο με Αύγουστο παρατηρείται ο μεγαλύτερος όγκος αναζητήσεων μέσα στο έτος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 40% των ταξιδιωτών αναζητάει και αγοράζει εμπειρίες σε έναν προορισμό ενώ ειναι σε αυτόν. Άξιο αναφοράς ότι στην παρούσα έρευνα το 22% των αναζητήσεων για winetours στην Ελλάδα προήλθε από ανθρώπους που βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα

Ο οινοτουρισμός είναι μία εξειδικευμένη μορφή τουρισμού με μέλλον στην Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας κάθε χρόνο αυξάνονται οι αναζητήσεις για WineTours, WineTastings σε οινικές περιοχές της Ελλάδας. Σίγουρα η Σαντορίνη και η Κρήτη είναι οι προορισμοί με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αλλά και η Νεμέα και η ευρύτερη Αττική είναι προορισμοί που παρουσιάζουν αυξανόμενη ζήτηση.

Όπως δήλωσε η κα Ανδριάνα Φόη από την The Wine Connoisseurs “Αν και ο οινοτουρισμός είναι μια ανερχόμενη εναλλακτική μορφή τουρισμού στην χώρα μας , η αναγνωρισιμότητα και η δημοφιλία που αποκτούν τα ελληνικά κρασιά στο εξωτερικό ωθούν τους επισκέπτες, winelovers, να επιθυμούν να επισκεφθούν οινοποιεία στην Ελλάδα και να δοκιμάσουν ποιοτικά κρασιά από ελληνικές ποικιλίες. Το 2022 υποδεχθήκαμε περισσότερους επισκέπτες από το 2021. Οι οινοτουρίστες είναι στη πλειοψηφία τους μεταξύ 35-44 ετών, με Πανεπιστημιακή εκπαίδευση , μέσου προς υψηλού εισοδήματος, σχεδόν μοιρασμένοι και στα δύο φύλα. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ζήτηση για Company & Corporate Events, τα οποία οργανώνονται θεματικά γύρω από το κρασί, τα οινοποιεία και τους αμπελώνες της χώρας μας.”