Σύμβολα και Χρώματα

Τα xειροποίητα χαλιά διαθέτουν διάφορα σύμβολα, μοτίβα και χρώματα που τα καθιστούν επιδέξια έργα τέχνης. Τα χαλιά συμβάλλουν θετικά στην ανθρώπινη ψυχολογία και κοιτάζοντας τα εξαίσια ανατολίτικα χαλιά σας κάνει να αισθάνεστε μια ζεστασιά και  ικανοποίηση.

Ο συμβολισμός χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή ύφανση χαλιών. Οι υφαντές χρησιμοποιούσαν τον συμβολισμό για να μεταφέρουν ιδέες και πληροφορίες από τη μία γενιά στην άλλη.  Ορισμένα σύμβολα προέρχονται σαφώς από θρησκευτικούς και μυστικιστικούς συμβολισμούς, ενώ άλλα προέρχονται από ένα ευρύ φάσμα φυσικών, ζωικών και αρχιτεκτονικών μορφών. Οι υφαντές από διάφορες φυλές, χωριά, πόλεις και χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά σχέδια και υλικά για την κατασκευή χαλιών.

Τα σύμβολα στα χαλιά μπορούν να σημαίνουν πολλά διαφορετικά πράγματα αν ξέρετε πώς να τα διαβάσετε. Κάποιος που έχει εμπειρία και ειδικός στα χαλιά μπορεί να εντοπίσει γρήγορα εάν ένα χαλί είναι Περσικό, Oriental, του Μαρόκου, ή Τούρκικο.

Ένας κόσμος γεμάτος σύμβολα
Γνωρίζοντας τη σημασία τους θα σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα τη ζωή του υφαντή που δημιούργησε αυτά τα ελκυστικά έργα τέχνης.

Σύμβολα και έννοιες

Υπάρχουν πολλά σύμβολα που χρησιμοποιούνται στα αυθεντικά ανατολίτικα χαλιά και κάθε σύμβολο έχει συγκεκριμένη σημασία.

Αστέρι – πνευματικότητα, καλή τύχη Αριθμοί  – ημερομηνίες και ώρες Peony – δύναμη Lotus – αναγέννηση, αθανασία
Herati – κήπο με νερό, ψάρι-mahi Lily –  καθαρότητα, πνευματικότητα Iris – θρησκευτική ελευθερία Χέρι – χαλί προσευχής
Σταυρός/Cross – πίστη Δέντρο της ζωής – μονοπάτι από τη γη στον παράδεισο Πουλί του παραδείσου/Paradise bird – παράδεισος Χτένα/Comb – καθαριότητα
Boteh – φλόγα, σύμπαν Παπαγάλος/Parrot – διαφυγή κίνδυνο, προστασία Σκύλος  –  προστασία, εμπιστοσύνη, άμυνα Φυλακτό/Amulet –  αποτρέπει την επίδραση του κακού ματιού
Πάπια, κύκνος – γαμήλια γονιμότητα, γοητεία Αετός – δύναμη Πουλί – πίστη, γονιμότητα Φύλλο – ατελείωτη αναγέννηση
Υάκινθος/Hyacinth – αναγέννηση Κανάτα/Ewer, jug – εξαγνισμός, κάθαρση Διαμάντι – σημαίνει γυναίκες. Δύο διαμάντια
που συνδέονται μαζί αντιπροσωπεύουν έναν άνδρα και μια γυναίκα
Mihrab – πύλη στον παράδεισο
Κυπαρίσσι/Cypress – γαλήνη, αναγέννηση Φίδι – φύλακας, σοφία Δράκος –  δύναμη Τουλίπα – ευημερία
Τριαντάφυλλο – μυστήριο Ανθος/Blossom – νεότητα, άνοιξη Καμήλα – πλούτος, ευημερία Άνδρας/Man – απεικόνιση υφαντή στο χαλί

Μάθετε τι συμβολίζει κάθε χρώμα

 Οι παραδοσιακοί υφαντουργοί χαλιών χρησιμοποιούσαν χρώματα για να μεταφέρουν το μήνυμά τους και γι’αυτό τα χρώματα ήταν και είναι κάτι περισσότερο από μια διακοσμητική λεπτομέρεια.

  •  Πράσινο:   Ελπίδα, ζωή, παράδεισος και ανανέωση. Το ιερό χρώμα του Προφήτη Μωάμεθ. Σημαντικό χρώμα αλλά δεν ήταν και η πιο συνηθισμένη απόχρωση.
  • Κόκκινο:  Αντιπροσωπεύει την oμορφιά, τον πλούτο, το θάρρος, την τύχη, τη χαρά και την πίστη. Συχνά χρησιμοποιούμενο χρώμα και βοήθησε τους τεχνίτες να δώσουν προσοχή σε ορισμένα μοτίβα που θέλησαν να τονίσουν.
  • Μπλε: Δύναμη ή ισχύς, μοναξιά.  Αναφορά για τη ζωή μετά το θάνατο.
  • Πορτοκαλί: Συμβολίζει την αφοσίωση, την ευσέβεια και ταπεινότητα.
  • Κίτρινο:  Ο Ήλιος, Χαρά της ζωής
  • Άσπρο:  Συμβολίζει την αγνότητα της ψυχής.
  • Μαύρο:  Πένθος, Καταστροφή. Το μαύρο βρίσκεται σπάνια στα χαλιά εκτός από περιγράμματα σχεδίων.
  • Χρυσό:  Δύναμη, Πλούτος
  • Καφέ:  Γονιμότητα

 

Πηγή: www.occoriental.gr