Πολλοί τόνισαν το 2019 ως τη χρονιά που ο κόσμος συνειδητοποίησε τους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής, μια εξέλιξη που ενισχύθηκε χάρη στις δράσεις της Σουηδής ακτιβίστριας Greta Thunberg. Αυτό επηρεάζει ήδη τον τουρισμό, μιας και η πλειονότητα των ταξιδιωτών -ειδικά των μορφωμένων Ευρωπαίων με μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη- κάνει περισσότερο συνειδητές επιλογές για διαμονή σε φιλικά προς το περιβάλλον ξενοδοχεία.

Ενώ η πράσινη πιστοποίηση είναι σημαντική, ειδικά για μεγαλύτερα καταλύματα, τα μικρού και μεγάλου μεγέθους ξενοδοχεία μπορούν να ξεκινήσουν τουλάχιστον με την εφαρμογή μερικών πραγματικά πράσινων πρακτικών (εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, προσφορά τοπικού πρωινού και γευμάτων).

Η υιοθέτηση και η ανάδειξη μιας τέτοιας φιλοσοφίας είναι κρίσιμη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, και όσα ξενοδοχεία στην Ελλάδα δεν έχουν αρχίσει να κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση θα μείνουν πίσω. Ευτυχώς, υπάρχουν δύο άμεσοι τρόποι για να ξεκινήσουν: το δωρεάν Green Guide για Τουριστικές Επιχειρήσεις (www.green-guide.gr σε συνδυασμό με την ecotourism-greece.com) ο ελληνικός οδηγός που περιλαμβάνει όλες τις πράσινες τεχνολογίες, προϊόντα και υπηρεσίες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά. Tο Green Guide προσφέρει άπειρες ιδέες και καθοδήγηση για να γίνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις πιο πράσινες, να μειώσουν τα κόστη και να προσελκύσουν πιο ποιοτικούς πελάτες. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό, μιας και τα ξενοδοχεία δεν μπορούν πλέον να βασίζονται στο μαζικό τουρισμό, ειδικά αφού οι ταξιδιώτες παίρνουν τις διακοπές τους στη χέρια τους (μην ξεχνάμε την κατάρρευση του γίγαντα, Thomas Cook και τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα άλλα μεγάλα tour operators).

Δεύτερον, για όσους θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα, το σεμινάριο Go Green! Hotel Seminar (www.green-guide.gr/seminars) στις 23-24 Ιανουαρίου στο κέντρο της Αθήνας θα βοηθήσει το ξενοδοχείο τους να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα και να γίνει ένα από τα πολύ λίγα πράσινα καταλύματα (αν όχι το μόνο πράσινο σε πολλές περιοχές). Το να κατανοήσετε τι είναι ο αειφόρος τουρισμός και να μάθετε όλα όσα πρέπει να κάνετε, συμπεριλαμβανομένου του να τονίσετε πράσινες πρακτικές που ήδη μπορεί να έχετε, θα σας βοηθήσει να μειώσετε τα κόστη και να γίνετε πιο αποδοτικοί ενεργειακά, αλλά και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας και να προσελκύσετε καλύτερης ποιότητας επισκέπτες.