Οι φωτογραφίες σχετικά με τα εστιατόρια και το φαγητό τους είναι για τη Sarah Fennel ένα από τα πιο αγαπημένα της θέματα, όπως μας γράφει σε δημοσίευμα της στο Broma Bakery. Το να φωτογραφίζει κανείς όμορφα πιάτα είναι μια ατμοσφαιρική διαδικασία. Τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει ένας φωτογράφος;

Ωστόσο κάθε φορά που αντικρίζουμε έναν φωτογράφο, νέο στη σκηνή της εστίασης, να προσπαθεί να βγάλει τέτοιου είδους φωτογραφίες τον βλέπουμε μάλλον να ταλαιπωρείται παρά να διασκεδάζει. “Πως θα πετύχω τον κατάλληλο φωτισμό; Πώς θα φωτογραφίσω τόσα πολλά πιάτα; Πώς θα αποκτήσουν συνοχή όλες αυτές οι λήψεις;” ερωτήματα- φωτιά, που όμως ερχόμαστε να λύσουμε. Παρακάτω, λοιπόν, θα βρείτε 8 συμβουλές που θα βελτιώσουν αμέσως τις φωτογραφίες για το εστιατόριο, και θα σας βοηθήσουν να διασκεδάσετε με την όλη διαδικασία.

1. Πήγαινε εσύ στο φως: ο νούμερο ένα κανόνας στην φωτογραφία της εστίασης είναι αυτός. Πήγαινε εσύ στο φως! Κάνε τα πάντα ώστε να φωτογραφήσεις το επόμενο πιάτο δίπλα σε ένα παράθυρο, ανοιγόκλεισε τις περσίδες, μετακίνησε τραπέζια κοντά στο φως που σου αρέσει και στο παράθυρο που έχεις επιλέξει. Κι όλα αυτά γιατί, ας είμαστε ειλικρινείς, αν δεν έχεις φωτογραφίσει το θέμα σου με καλό φωτισμό, τότε πιθανότατα δεν έχεις και τις πολυπόθητες ωραίες φωτογραφίες.

“Για μια φωτογράφιση στο Republic, μετακίνησα 4 καρέκλες, τράβηξα 2 τραπέζια μαζί και όλα αυτά τα έσπρωξα κοντά στο παράθυρο που μου άρεσε. Η γνώμη μου είναι να μην φοβάσαι να ζητήσεις αυτό που θες και αυτό που σου χρειάζεται για να κάνεις τη δουλειά σου τέλεια-ακόμα κι αν αυτό σημαίνει κάποιου είδους εσωτερική μετακόμιση”, μας λέει η Sarah.

2. Δούλεψε με ένα σύστημα χρωμάτων: εφόσον θέλεις να μεταφέρεις στις φωτογραφίες την αίσθηση που δίνει -και θέλει να δώσει- το εστιατόριο το οποίο έχεις αναλάβει, φωτογράφισε πιάτα που αντιστοιχούν στην χρωματική παλέτα του ίδιου του εστιατορίου. Για την φωτογράφιση μπορείς να διαλέξεις πιάτα με πιο θερμά χρώματα που θα ταιριάζουν με το θέμα του εστιατορίου ή πιο ψυχρά χρώματα σε αντίστοιχη περίπτωση. Επιπλέον, μια ωραία ιδέα είναι να τραβήξεις κοντά κάποια λουλούδια, που θα προσδώσουν μια φρεσκάδα στην όλη εικόνα. Παίξε με τα χρώματα και δεν θα χάσεις.

3. Τρίγωνο – το αγαπημένο σου σχήμα: για να φωτογραφήσεις όσα περισσότερα πιάτα μπορείς, φωτογράφησέ τα σε τριάδες, δημιουργώντας τρίγωνα. Τα τρίγωνα ως σχήμα δημιουργούν με φυσικό τρόπο δυναμικότητα στις φωτογραφίες, καθώς αυτό το σχήμα έχει τον ελάχιστο αριθμό πλευρών που χρειάζονται για ένα πλήρες σχήμα. Επομένως, ομαδοποιώντας τα πιάτα σε τρίγωνα δημιουργείται ταυτόχρονα και δομή και απλότητα. Όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο δημιουργείται μια αρμονική ισορροπία σε μια φωτογραφία.

4. Βάλε χέρια: εστιατόριο σημαίνει φαγητό μαζί με άλλους γύρω από ένα τραπέζι. Άρα είναι συνώνυμο με την συντροφικότητα και την οικειότητα. Έτσι, λοιπόν, προσθέτοντας το ανθρώπινο στοιχείο ενός χεριού στην φωτογραφία σου, μεταφέρει αυτό το κλίμα ζεστασιάς. Εφόσον, οι σερβιτόροι δεν είναι απασχολημένοι, μη διστάσεις να τους ζητήσεις να σου προσφέρουν ένα χέρι… βοηθείας, για την φωτογραφία σου . Εμπνεύσου, λοιπόν, και χρησιμοποίησε την φαντασία σου- βαλέ τους να κρατούν κάποιο ποτό, ένα πιάτο ή οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί το σκοπό σου.

5. Διώξε ό,τι δεν χρειάζεται: αλατιέρες, ποτήρια νερού, μενού… ακόμα κι αν δεν μας ενοχλούν την ώρα του φαγητού, στην φωτογράφιση είναι όλα περιττά. Αφαίρεσε, με λίγα λόγια, ότι δεν σου χρειάζεται στη λήψη σου, διαφορετικά θα δείχνουν το τραπέζι σου ακατάστατο και φλύαρο. Επιπλέον, όσο πιο άδειο είναι το τραπέζι σου τόσο πιο πολύ το μάτι θα εστιάζει στα σημαντικά πράγματα, δηλαδή στα πιάτα, που εκ των πραγμάτων θέλεις να αναδείξεις.

6. Φωτογράφισε ολόκληρο το τραπέζι εν ώρα δράσης: ένας αγαπημένος τρόπος λήψης είναι να φωτογραφίζεις μια καθολική άποψη του τραπεζιού, έχοντας και πάλι στο επίκεντρο το σχήμα του τριγώνου, ίσως όμως εν προκειμένω περισσότερα τρίγωνα. Βάλε και πάλι το ανθρώπινο στοιχείο παίρνοντας λήψεις την ώρα της δράσης- προσοχή, μόνο στα χέρια, εστιάζεις στο φαγητό και όχι στους ανθρώπους.

7. Δεν έχει απαραίτητα σημασία η κάμερα: δεν είναι απαραίτητο να έχεις μια τεράστια DSLR κάμερα για να βγάλεις καλές φωτογραφίες- αρκεί και μια πιο απλή κάμερα, χαμηλότερης τιμής. Πλέον, μπορείς να τραβήξεις εκπληκτικές φωτογραφίες και μέσω των smartphones, αφού δίνεται η δυνατότητα να εγκλωβίσεις σε βάθος την ομορφιά της εικόνας και να δημιουργήσεις επαγγελματικές φωτογραφίες με ένα απλό πάτημα ενός κουμπιού.

8. Βρες την ισορροπία μεταξύ των λήψεων ενός και πολλών στοιχείων: για να κερδίσεις όσα περισσότερα γίνεται από τη δουλειά σου, κάνε συνδυασμούς μεταξύ λήψεων ενός μόνο πιάτου και ολόκληρου του τραπεζιού. Ως φωτογράφος εστιατορίων, θέλεις να δημιουργήσεις φωτογραφίες, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τη διεύθυνση με όλους τους δυνατούς τρόπους – παραδείγματος χάριν στην ιστοσελίδα ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του εστιατορίου και στον τύπο. Επομένως, όσο πιο μεγάλη ποικιλία έχεις τόσο το καλύτερο.

Και το σημαντικότερο που χρειάζεται για να δημιουργήσεις μια υπέροχη συλλογή φωτογραφιών για ένα εστιατόριο είναι να το διασκεδάσεις κι εσύ ο ίδιος. Εάν έχεις περάσει όμορφα καθ’ όλη τη διάρκεια της φωτογράφισης, έχεις παραμείνει ήρεμος και ψύχραιμος και φυσικά έχεις πιστέψει στις ικανότητές σου, τότε αυτό θα περάσει και στις φωτογραφίες σου, δημιουργώντας έτσι κάποια ανεκτίμητα διαμαντάκια.