του Γιώργου Παπαθεοδώρου*

#1 – Η Ανάπτυξη Δεν Χρειάζεται να Είναι Αργή
Ναι το ξέρω… Είμαι σίγουρος ότι έχεις ακούσει ότι για να αρχίσει να αποδίδει καρπούς μιας SEO στρατηγική απαιτούνται 6, 12, πολλές φορές ακόμα και περισσότεροι από 12 μήνες. Σε πολλές περιπτώσεις όμως τα αποτελέσματα έρχονται πολύ νωρίτερα και αυτό είναι κάτι που ένας έμπειρος SEO consultant μπορεί να γνωρίζει και να συμβουλεύσει ανάλογα.

#2 – Ξέχασε τις Όποιες Προσπάθειες Χειραγώγησης των Αλγορίθμων Κατάταξης
Με απλά λόγια από τα τρία χρώματα των SEO τεχνικών απόρριψε γκρι και μαύρο και γίνε θιασώτης αποκλειστικά του λευκού χρώματος (λέγε με και white hat SEO). Μια content and user-centric SEO στρατηγική μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο χρόνο να αποδόσει αποτελέσματα αλλά μόλις έρθουν, θα αντέξουν στο πέρασμα του χρόνου και στις επικαιροποιήσεις των αλγορίθμων.

#3 – Το Περιεχόμενο Είναι το Α και το Ω
Επικέντρωσε τις προσπάθειες σου στη δημιουργία ποιοτικού, μοναδικού και χρήσιμου περιεχομένου που διασκεδάζει, ενημερώνει και δίνει απαντήσειςστα ερωτήματα των επισκεπτών σου και όλες οι υπόλοιπες συνιστώσεις της SEO στρατηγικής σου θα έρθουν και θα “δέσουν” από μόνες τους. Το περιεχόμενο σε όλες του τις μορφές (κείμενο, video, podcasts κοκ) είναι σήμερα περισσότερο από ποτέ το lead domino για να μεγιστοποιήσεις την απόδοση των προσπαθειών σου.

#4 – Δεν Χρειάζεσαι Χιλιάδες Backlinks
Και αυτό είναι σίγουρα πολύ καλό καθώς το link building στην Ελλάδα είναι ακόμα μια πολύ πονεμένη ιστορία! Επίλεξε με ωριμότητα και σύνεση τα keywords που σε ενδιαφέρουν, δημιούργησε ΚΟΡΥΦΑΙΟ περιεχόμενο γύρω από αυτά και θέσε ως απόλυτη προτεραιότητα την ικανοποίηση των χρηστών και των αναγκών τους. Αν δεν υπάρχει το κατάλληλο περιεχόμενο όσα backlinks και να δημιουργήσεις, μικρή σημασία θα έχουν. Μόλις είσαι έτοιμος, χτίσε τα απαραίτητα links καθώς αυτά είναι που θα εκτοξεύσουν το visibility του περιεχομένου που μόλις δημιούργησες.

#5 – Δεν Είναι Όλα τα Backlinks το Ίδιο Ποιοτικά
Πριν μερικά χρόνια το SEO ήταν της λογικής “link να ‘ναι κι’ ότι να ‘ναι”. Αν τολμήσεις κάτι τέτοιο σήμερα θα βρεθείς με συνοπτικές διαδικασίες με αλγοριθμικό ή ακόμα χειρότερα κάποιο χειροκίνητο πέναλτυ. Ένα link για να χαρακτηριστεί ως ποιοτικό πρέπει να διαθέτει τα ακόλουθα πέντε χαρακτηριστικά – τώρα γίνεται ευκολότερα αντιληπτό γιατί η παραγωγή ποιοτικού περιεχομένου είναι η πιο scalable link aquisition στρατηγική.

#6 – Το Google Mobile-First Index Είναι Γεγονός
Φωνάζουμε χρόνια αλλά πολλοί ακόμα δεν θέλουν να το αντιληφθούν – το μέλλον είναι mobile! Από τον Οκτώβριο του 2015 η Google έχει αναφερθεί στο γεγονός ότι οι αναζητήσεις από mobile συσκευές ξεπέρασαν αυτές από τις desktop. Μετά και από το AMP η Google πλέον προχωρά στην αλλαγή του τρόπου που κατατάσσει τα αποτελέσματα στα SERPs. Το mobile-first index με απλά λόγια σημαίνει ότι η Google θα κατατάσσει τις ιστοσελίδες με βάση τις mobile εκδόσεις και όχι τις desktop όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

#7 – Βελτιστοποίησε το Περιεχόμενο σου για τα Featured Snippets
Με περισσότερα από το 30% των αποτελεσμάτων στα SERPs να περιέχουν τουλάχιστον ένα rich snippet και δεδομένου του γεγονότος ότι επηρεάζουν θετικά το CTR, τα featured snippets δεν είναι κάτι που μπορείς να αγνοείς εν έτει 2019. Χρησιμοποίησε αυτό το εργαλείο για να δεις αν το URL σου υποστηρίζει rich snippet και αυτό εδώ για να δεις τι πάει λάθος.

#8 – Απαραίτητη η Επένδυση στο Video
Όπως πιθανότατα θα έχεις παρατηρήσει, τα videos και τα video carousels κάνουν πλέον πολύ πιο αισθητή την παρουσία τους στα SERPs. Με το YouTube να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης παγκοσμίως με περισσότερους από 1.9 δις χρήστες και το 45% των χρηστών να παρακολουθεί πάνω από μία ώρα video στο Facebook ή το YouTube κάθε εβδομάδα, να το αγνοείς ως μέσο δεν είναι φρόνιμο!

#9 – Voice Search (Φωνητική Αναζήτηση): Μιλάει, Ακούστε τη!
Πολλοί το γνωρίσαμε μέσα από το Siri αλλά συσκευές όπως το Google Home και Amazon Echo έχουν πλέον γίνει το απόλυτο trend. Μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά:
Το 20%-25% των αναζητήσεων από mobile συσκευές γίνονται πλέον μέσω voice search.
Το 50% όλων των αναζητήσεων θα είναι voice searches μέχρι το 2020.
19% των χρηστών χρησιμοποιούν το Siri καθημερινά (37% έστω και μια φορά το μήνα). Αντίστοιχα 23% το μήνα χρησιμοποιούν Microsoft Cortana και 19% Amazon Alexa.
50% των χρηστών χρησιμοποιεί voice search για την αναζήτηση προϊόντων.
40% των χρηστών χρησιμοποιούν voice search για πληροφορίες πλοήγησης.
Η φωνητική αναζήτηση δεν έρχεται από το μέλλον, είναι ήδη εδώ και όπως συμβαίνει με κάθε νέα ευκαιρία όποιος πρώτος την εκμεταλλευτεί θα είναι και ο κερδισμένος.

#10 – Ταχύτητα, Ταχύτητα, Ταχύτητα
Έχουμε πει πολλές φορές πόσο σημαντική είναι η ταχύτητα φόρτωσης μιας ιστοσελίδας (page speed load) όσον αφορά στη βελτιωμένη εμπειρία χρήστη(UX), η οποία φυσικά οδηγεί και στις μετατροπές (conversions). Στη βάση αυτή λοιπόν, από τον Ιούλιο του 2018, η ταχύτητα φόρτωσης μιας σελίδας αποτελεί παράγοντα κατάταξης (ranking factor) στα πλαίσια του λεγόμενου “speed update“. Χρησιμοποίησε λοιπόν το επίσημο εργαλείο της Google, PageSpeed Insights (εναλλακτικά GTMetrix ή Pingdom), δες σε τί κατάσταση βρίσκεται η δική και ανάλαβε δράση!


(*) Ο Γιώργος Παπαθεοδώρου είναι διπλωματούχος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και κάτοχος MBA από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ). Εργάστηκε επί σειρά ετών ως Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών στην Intracom και στη WIND μέχρι και το 2012 οπότε και αποφάσισε να ασχοληθεί με το διαδικτυακό marketing εστιάζοντας στις υπηρεσίες SEO (Search Engine Optimisation) και PPC (Google AdWords & Bing Ads). Έχει παρακολουθήσει σειρά σχετικών σεμιναρίων και είναι Google Certified Professional σε AdWords & Analytics. Είναι ιδιοκτήτης της Digital Bang αλλά εργάζεται και ως freelance SEO consultant.»