Όπως όλοι γνωρίζουμε, στις μέρες μας, οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων έχουν ένα πολύ δυνατό και ισχυρό εργαλείο marketing, τα social media. Ιστοσελίδες όπως το Facebook,το Youtube, το Twitter και πολλές ακόμη, προσφέρουν ένα είδος ασφάλειας, ενώ θεωρούνται άξια εμπιστοσύνης σύμφωνα με όσα λέγονται από στόμα σε στόμα σε όλο το διαδίκτυο. Ωστόσο, πολλά ξενοδοχεία δεν διαχειρίζονται σωστά αυτό το πλεονέκτημα των social media, κάνοντας πολλά και ενδεχομένως καθοριστικά για την πορεία του ξενοδοχείου λάθη.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα 5 χειρότερα είδη λογαριασμών – προφίλ που ένας ξενοδόχος μπορεί να έχει στα social media σύμφωνα με την worldhotels.com:

1. Zombie προφίλ: ο λογαριασμός – προφίλ είναι συνεχώς online, αλλά δεν είναι στην πραγματικότητα καθόλου ενεργός. Για να μπορέσεις να δώσει αυτήν την ζωντάνια που λείπει από το προφίλ τους ξενοδοχείου σου στα social media, πρέπει να λάβεις δράση. Θυμήσου ότι βρίσκεσαι σε μια αγορά συνεχούς ανταγωνισμού, και οι ανταγωνιστικές επιχειρήσεις πιθανότατα να είναι πολύ πιο ενεργείς από τη δική σου, προσελκύοντας διαδικτυακό κοινό. Η Λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να αναδιαμορφώσεις αυτό το zombie profil, αφιερώνοντας φυσικά περισσότερο χρόνο. Σκέψου το ενδεχόμενο να αναθέσεις αυτήν την δουλειά σε κάποιο μέλος ή κάποια μέλη του προσωπικού σου με καλές επικοινωνιακές ικανότητες αλλά και ικανότητες σωστής διαχείρισης των social media, διασφαλίζοντας έτσι ότι οι λογαριασμοί του ξενοδοχείου σου θα ανανεώνονται στιγμιαία και οποιοδήποτε σχόλιο θα λαμβάνει απάντηση εντός 24ώρου.

2. Ο περιπλανώμενος Ιουδαίος: ο λογαριασμός του ξενοδοχείου σου δημοσιεύει αρκετά συχνά, ωστόσο, χωρίς νόημα και συνοχή, με αποτέλεσμα να μην κερδίζει την απαραίτητη για την επιβίωση του προσοχή. Οι άνθρωποι δεν έχουν καμία όρεξη να διαβάζουν τεράστιες δημοσιεύσεις που σε τελική ανάλυση δεν αφορούν ούτε τους ίδιους αλλά ούτε και το ξενοδοχείο σου. Πιθανότατα να ονειρεύονται τις επόμενες διακοπές τους, που αν συνεχίσεις έτσι δεν θα είναι κοντά στο δικό σου ξενοδοχείο. Η λύση σε αυτό είναι να δημοσιεύεις μοναδικά όμορφες φωτογραφίες πoυ φυσικά να σχετίζονται με το ξενοδοχείο σου και τον τόπο στον οποίο βρίσκεσαι. Δες ποια φωτογραφία άρεσε περισσότερο και κινήσου ανάλογα έχοντας αυτό για οδηγό.

3. Ο υποτιμημένος λογαριασμός: σε αυτήν την περίπτωση έχει ενεργό προφίλ και φυσικά δραστήριο αλλά οι ακόλουθοι σου δεν έχουν ξεπεράσει των διψήφιο αριθμό. Το κοινό σου είναι η κινητήρια δύναμη για την προβολή σου στα social media, επομένως είναι πολύ σημαντικό να προσελκύσεις μεγαλύτερο κοινό. Μην επαναπαύεσαι γιατί η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι απλή. Διάγραψε όλους τους περιττούς λογαριασμούς από τα “περιττά” social media. Έχε λίγους και αποτελεσματικούς. Διαφημίσου σε συγκεκριμένα μόνο sites και όχι σε ότι υπάρχει εκεί έξω.

4. Ο μονοδιάστατος λογαριασμός: οι δημοσιεύσεις σου σε αυτήν την περίπτωση έχουν μεγάλη απήχηση η οποία όμως παραμένει μόνο στα “likes”. Δεν υπάρχει διάδραση στο λογαριασμό σου και αυτό αποδεικνύεται και με αριθμούς. Η λύση εδώ είναι να προκαλέσεις εσύ αυτήν την διαδραστικότητα που αποζητάς. Ρώτα κάτι το κοινό σου και περίμενε τα αποτελέσματα για να απαντήσεις σε όλα- κυριολεκτικά όλα- τα σχόλια. Άνοιξε, με λίγα λόγια, συζήτηση με του ακόλουθους σου.

5. Ο καλός αλλά μη αποτελεσματικός λογαριασμός: σε αυτήν την κατηγορία τα προφίλ της επιχείρησης σου στα social media έχουν μεγάλη επιτυχία online, αλλά δεν είναι καθόλου αποτελεσματικά στην εκτός διαδικτύου παρουσία σου. Υπάρχει ένα μεγάλο κενό μεταξύ της προβολής σου στα social media και της πραγματικής απήχησης του ξενοδοχείου σου, πράγμα που αν θέλεις να μην επηρεάσει τη βιωσιμότητά του πρέπει να διορθώσεις.

Ανάλογοι λογαριασμοί υφίστανται και σε άλλους τομείς πέραν των ξενοδοχείων, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια. Αν επιθυμείς να πάρεις συμβουλές για την σωστή διαχείριση της ιστοσελίδας της επιχείρησής σου μπες εδώ.