Σύμφωνα με δημοσίευμα της Catherine Heeg στο travelagentspotlight.com (συμβουλευτική εταιρεία για επιχειρήσεις στο χώρο του τουρισμού), υπάρχουν 11 κόλπα που μπορούν να σας μετατρέψουν σε… γκουρού του online marketing.

socialmedia

Γνωρίζετε ότι το 50% των ταξιδιωτών πλέον κανονίζει αποκλειστικά μέσω διαδικτύου τα ταξίδια του και όχι μέσω τηλεφώνου; Φροντίστε, λοιπόν, να καταπλήξετε με την Online παρουσία σας με αυτές τις 11 συνήθειες:

  1. Στρατηγική

Η οργάνωση και η στρατηγική είναι ιδιαίτερα σημαντική. Αποφασίστε, λοιπόν, ποιο είναι το διαδικτυακό προφίλ που θέλετε να δείξετε στους πελάτες σας, ποιοι είναι οι στόχοι σας, τι ελπίζετε να κερδίσετε και, φυσικά, πόσα χρήματα θέλετε να δαπανήσετε για την online προώθησή σας.

  1. Στόχος δεν είναι μόνο τα χρήματα

Όταν μπείτε στη διαδικασία να δημιουργήσετε μια δυνατή διαδικτυακή παρουσία πρέπει να ξέρετε και ποιος είναι ο αντίκτυπος. Διαβάζουν οι πελάτες σας τις δημοσιεύσεις που κάνετε; Βλέπουν τα βίντεό σας; Αυξάνεται η επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας και τα social media; Στο online marketing επενδύεται όχι μόνο χρήμα, αλλά κυρίως χρόνο, οπότε αν δεν καταφέρετε να κερδίσετε την προσοχή του κοινού, δεν θα αυξήσετε και τις πωλήσεις σας.

  1. Συνέπεια

Έχετε παρατηρήσει πώς όσοι ασχολούνται με το marketing, σπάνια αλλάζουν μία δοκιμασμένη και επιτυχημένη φόρμουλα; Ο στόχος σας είναι να είστε ευέλικτος, να δοκιμάσετε διαφορετικά προϊόντα προς προώθηση και διαφορετικό στυλ μέχρι να βρείτε ένα στυλ που ταιριάζει σε εσάς και τους πελάτες σας και να το ακολουθείτε με συνέπεια.

  1. Σαφήνεια

Είναι τα ποστ σας στα social media αρκετά ξεχωριστά ώστε να ξεχωρίζουν στην home page των πελατών σας; Τα κείμενα, οι φωτογραφίες και τα βίντεο που ανεβάζετε έχουν την απαραίτητη σαφήνεια ώστε να δείχνουν στους πελάτες σας ποιοι είστε και τι δουλειά κάνετε; Η σαφήνεια στις δημοσιεύσεις σας προσδίδει έναν προσωπικό και ξεκάθαρο μήνυμα για το ποιοι είστε ως επαγγελματίες και ως άνθρωποι.

  1. Περιέργεια

Στον online marketing το μυστικό είναι να είσαι πάντα ενημερωμένος και να μη μένεις ποτέ πίσω. Επιστρατεύστε την περιέργειά σας, λοιπόν, και μάθετε όποια λεπτομέρεια χρειάζεται, όπως το τι αρέσει στους πελάτες σας, τι ώρα χρησιμοποιούν τα social media, ποιους ανταγωνιστές σας ακολουθούν και ποιες νέες τακτικές μπορείτε να εφαρμόσετε στο δικό σας πλάνο marketing.

6. Μην αλλάζετε προφίλ και λογαριασμούς σαν…τα πουκάμισα

Ναι, όπως είπαμε παραπάνω πρέπει να είστε ενημερωμένοι για όλες τις νέες εξελίξεις, ωστόσο στο χώρο των social media βγαίνουν καθημερινά νέες πλατφόρμες που, σαν τα πυροτεχνήματα, εντυπωσιάζουν αλλά γρήγορα χάνονται. Δεν υπάρχει, ωστόσο, λόγος να διατηρείτε προφίλ σε όλα τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης και να ακολουθείτε όλα τα trends. Δείτε ποια social media έχουν απήχηση στο κοινό σας και επικεντρωθείτε στο να διατηρείτε ένα καλό προφίλ σε αυτά.

  1. Χτίστε σχέσεις

Τα social media ονομάζονται κοινωνικά μέσα δικτύωσης ακριβώς επειδή δίνουν την ευκαιρία να δημιουργηθούν σχέσεις ανάμεσα σε εσάς και τους άλλους χρήστες. Απαντήστε στα σχόλια των πελατών σας, ακολουθήστε και σχολιάστε τις δημοσιεύσεις των ταξιδιωτών που σας εμπιστεύονται χρόνια και να έχετε κατά νου ότι φτιάχνετε ένα online δίκτυο επαγγελματικών γνωριμιών.

  1. Χρειάζεται χρόνος

Αφιερώστε λίγο χρόνο παραπάνω για να μελετήσετε τις δημοσιεύσεις σας. Θέλετε να είναι σαφής, ενδιαφέρουσες, αλλά και με χιούμορ. Μία καλή εικόνα ή ένα βίντεο από το ξενοδοχείο μπορούν να τραβήξουν πολύ περισσότερο το ενδιαφέρον των πελατών σας.

  1. Μετρήστε τα … likes σας

Θέλετε μετρήσιμα αποτελέσματα και περισσότερες πωλήσεις, γι αυτό, άλλωστε, και στρέφεστε σε τακτικές marketing.  Μετρήστε, λοιπόν, τα αποτελέσματα και δείτε τι έχει απήχηση και τι όχι, ποιες ώρες η κινητικότητα των social media είναι πιο έντονη και με τη βοήθεια διάφορων συστημάτων στατιστικής ανάλυσης, που μπορείτε να βρείτε online, καταλήξτε στα σωστά συμπεράσματα.

  1. Προσαρμοστείτε

Αν ακολουθήσετε σωστά το παραπάνω βήμα θα έχετε μία σαφή εικόνα για τις προτιμήσεις των φίλων και ακολούθων σας στα social media. Είναι λογικό επόμενο, λοιπόν, να προσαρμοστείτε στις απαιτήσεις τους. Μόνο αν ακολουθείτε αυτό που θέλουν οι πελάτες σας θα δείτε τις πωλήσεις σας να ανεβαίνουν.

  1. Διασκεδάστε το!

Το online marketing μέσω social media είναι μία σύγχρονη και ευχάριστη τακτική πωλήσεων, οπότε διασκεδάστε το! Αναδείξτε όλη σας την προσωπικότητα, όχι απλά την επαγγελματική, μιλήστε με χιούμορ, ενδιαφερθείτε για τους διαδικτυακούς σας φίλους και εξελιχθείτε μέρα με τη μέρα.