kathimerini.gr*

«Η επιχειρηματική επιτυχία σού προκύπτει όχι κάνοντας ό,τι κάνουν οι άλλοι καλά, αλλά κάνοντας κάτι που οι άλλοι είτε δεν μπορούν να κάνουν καθόλου είτε δεν μπορούν να κάνουν καλά», έχει πει ο διακεκριμένος Βρετανός οικονομολόγος Τζον Κέι, καθηγητής στο London School of Economics. Δεν ξέρω αν ο Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της Hotel Brain, το έχει ακούσει ποτέ, πάντως αυτό το μότο ακολουθεί με αφοσίωση εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Με σπουδές στο διεθνώς αναγνωρισμένο International Hotel & Tourism Training Institute της Ελβετίας, ειδίκευση στα μικρά πολυτελή ξενοδοχεία και αληθινό πάθος για τη δουλειά του, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 εργαζόταν ως διευθυντής στις πέντε αστέρων Katikies, στην Οία της Σαντορίνης.

Η επιτυχία τού έφερνε ολοένα και περισσότερες προτάσεις συνεργασίας. Ετσι, το 2000 αποφάσισε να δημιουργήσει μια εταιρεία-ομπρέλα, που θα μανατζάρει ξενοδοχειακές μονάδες, συνδράμοντάς τες σε αλλαγή πολιτικής αλλά και λογικής, όσον αφορά την αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσέφεραν. Στόχος; Μα, φυσικά, το όσο το δυνατόν καλύτερο πλασάρισμά τους στην τόσο ανταγωνιστική αγορά του τουρισμού.

brainz-thumb-large
Ο Πάνος Παλαιολόγος, ιδρυτής και πρόεδρος της HotelBrain (Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός)

Η Hotel Brain ιδρύθηκε το 2000 και ήταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε τον όρο «Hotel management» στην Ελλάδα. Aπευθύνθηκε κυρίως σε οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διέθεταν την τεχνογνωσία και την εξειδίκευση που απαιτεί το επαγγελματικό μάνατζμεντ προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύρρυθμη και ποιοτική λειτουργία τους, την οικονομική βιωσιμότητά τους και, πάνω απ’ όλα, τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού προϊόντος που θα μπορούσε να σταθεί με αξιώσεις στην παγκόσμια αγορά.

Σήμερα είναι ο μεγαλύτερος παίκτης, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό της 125 boutique hotels με τη σφραγίδα παγκόσμιων brands, όπως τα Leading Hotels of the World, Small Luxury Hotels και Relais & Châteaux. Επιπλέον, μετά την επέκτασή της σε 38 προορισμούς ανά την Ελλάδα, πέτυχε άνοιγμα και στο εξωτερικό, σε Αυστρία, Τουρκία, Κύπρο, Σερβία, Μαυροβούνιο, Λίβανο. «Πάντα είχα στο μυαλό μου κάτι που μου είχε πει πριν από μερικά χρόνια ένας άνθρωπος με μεγάλη πείρα στα τουριστικά», μου λέει ο Πάνος Παλαιολόγος. «Από τη Σαντορίνη βλέπεις μέχρι την Ιο, το πολύ μέχρι τη Μύκονο. Από την Αθήνα βλέπεις όλη την Ελλάδα και από το Λονδίνο όλο τον κόσμο»…

Στη Γηραιά Αλβιώνα η HotelBrain δεν έχει φτάσει ακόμα, αλλά τίποτα δεν αποκλείεται. Η δυναμική της υπόσχεται, άλλωστε, πολλά. Ο καθαρός τζίρος της το 2014 ξεπέρασε τα 51 εκατομμύρια ευρώ. Και οι διακρίσεις της διαδέχονται η μία την άλλη. Τον περασμένο Σεπτέμβριο βραβεύτηκε με World Travel Award ως η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης ξενοδοχείων στην Ευρώπη. Λίγο νωρίτερα είχε γίνει μέλος του διεθνούς δικτύου της Endeavor Global για το καινοτόμο επιχειρηματικό της μοντέλο.

(*) Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: kathimerini.gr