Όταν το 2020 ξεκινούσε όλα έμοιαζαν ότι θα ήταν μια ήρεμη χρονιά με τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα να είναι έτοιμα να απολαύσουν τους καρπούς μιας ισχυρής οικονομίας. Αλλά η έναρξη της πανδημίας COVID-19 έριξε τη βιομηχανία στο χάος, αναγκάζοντας τα ξενοδοχεία και τα θέρετρα όχι μόνο να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους για το έτος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις να αναθεωρήσουν πλήρως τις δραστηριότητές τους.

Ενώ ορισμένες τάσεις πιθανότατα δεν θα αντέξουν την πανδημία, υπάρχουν αρκετές που μπορεί να αποτελούν το νέο φυσιολογικό σε ολόκληρο τον κλάδο για το άμεσο μέλλον.

1. Επιλογές δείπνου / δωρεάν πρωινό

Όταν η πανδημία εμφανίστηκε για πρώτη φορά, τα περισσότερα ξενοδοχεία με περιορισμένες υπηρεσίες ανέστειλαν το πρωινό ή παρείχαν μόνο μια εναλλακτική λύση. Καθώς τα πράγματα έχουν διευθετηθεί, περισσότερα καταλύματα προσφέρουν τώρα περιορισμένες επιλογές πρωινού, ενώ ορισμένοι επέστρεψαν σε μια μειωμένη επιλογή self-service. Ενώ αυτά ήταν απαραίτητα βήματα στο αποκορύφωμα της πανδημίας, προβλέπουμε ότι τμήματα αυτών των αναθεωρημένων δωρεάν επιλογών υπηρεσιών πρωινού θα συνεχιστούν καθώς η καθαριότητα και η υγιεινή ξεπερνούν τα μεγαλύτερα πιθανά οφέλη από τις επιλογές μπουφέ.

Πολλά εστιατόρια ξενοδοχείων με πλήρη εξυπηρέτηση, τα οποία γενικά εξαρτώνται από τους επισκέπτες τους, έκλεισαν εντελώς εν μέσω μειωμένης πληρότητας και περιορισμού των εσωτερικών τραπεζαριών. Για να αντισταθμιστεί η απώλεια εσόδων, ορισμένοι έχουν παράσχει μια τροποποιημένη επιλογή προσφοράς στο δωμάτιο. Το ξενοδοχείο παρέχει ένα περιορισμένο μενού και ο επισκέπτης επιλέγει στοιχεία και ώρα που θα ήθελε να παραλάβει την παραγγελία του. Καθώς οι επισκέπτες δεν μπορούν να γευματίσουν στο εστιατόριο, θα έπαιρναν την παραγγελία τους μαζί τους ή θα επέστρεφαν στο δωμάτιό τους. Προβλέπουμε ότι τα εστιατόρια ξενοδοχείων θα ανοίξουν ξανά με πλήρεις υπηρεσίες για πρωινό, αλλά αυτή η μορφή παραγγελίας για πρωινό σε πακέτο θα συνεχιστεί και μετά την πανδημία.

2. Ψηφιακό check-in /κλειδί

Ενώ το ψηφιακό check-in και τα ψηφιακά κλειδιά υπήρχαν πριν από την έναρξη της πανδημίας, η τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνότερα και γίνεται αποδεκτή από τους επισκέπτες ως ασφαλή εναλλακτική λύση για τις παραδοσιακές πρακτικές. Με ένα κλειδί δωματίου βάσει εφαρμογής, οι επισκέπτες μπορούν να υποβάλουν στοιχεία πιστωτικής κάρτας, να ανεβάσουν ταυτότητα και να υπογράψουν ηλεκτρονικά την κάρτα εγγραφής από το τηλέφωνό τους. Επί του παρόντος, τα περισσότερα ξενοδοχεία δεν διαθέτουν κλειδαριές για να δουλέψουν με αυτήν την τεχνολογία, αλλά ο αριθμός των ξενοδοχείων που υιοθετούν αυτές τις πρακτικές αυξάνεται σταθερά, παρότι πρόκειται για μια τεχνολογία ακριβή. Το ψηφιακό check-in και τα ψηφιακά κλειδιά δωματίου δεν θα είναι ποτέ η μόνη επιλογή αφού δεν έχουν όλοι smartphone, αλλά μετά την πανδημία θα υπάρχει αύξηση στα ψηφιακά check-in καθώς οι άνθρωποι εκτιμούν την ευκολία και την ικανότητα να παρακάμπτουν τη ρεσεψιόν. Η επιθυμία για περισσότερο αυτοματισμό και λιγότερη ανθρώπινη αλληλεπίδραση δεν είναι μόνο προϊόν ενός περιβάλλοντος COVID-19, αλλά και το σημάδι μιας μεταβαλλόμενης γενιάς που αγκαλιάζει την τεχνολογία.

3. Αυξημένα πρωτόκολλα καθαρισμού

Η αυξημένη καθαριότητα ήταν το πιο σημαντικό και ιδιαίτερα δημοσιευμένο μέτρο που λαμβάνουν τα ξενοδοχεία για να διατηρήσουν τους επισκέπτες ασφαλείς εν μέσω της πανδημίας. Ενώ τα περισσότερα ξενοδοχεία συμμορφώνονται με αυστηρά πρωτόκολλα καθαρισμού, αυτά τα πρωτόκολλα δημοσιοποιούνται τώρα στον επισκέπτη για να διασφαλιστεί ότι γνωρίζει πλήρως τη διαδικασία καθαρισμού. Εκτός από τις τοποθετήσεις σταθμών απολύμανσης χεριών σε κάθε μέρος του ξενοδοχείου, ορισμένα ξενοδοχεία έχουν τοποθετήσει αυτοκόλλητα στις πόρτες εισόδου για να ειδοποιήσουν τον επισκέπτη ότι το δωμάτιο έχει καθαριστεί και κανείς δεν έχει εισέλθει στο δωμάτιο από τότε που καθαρίστηκε και επιθεωρήθηκε. Επίσης, αντικείμενα όπως τηλεχειριστήρια τηλεόρασης τοποθετούνται μέσα σε περιτύλιγμα για να δείξουν ότι έχουν επίσης καθαριστεί. Αυτά τα αυξημένα πρωτόκολλα καθαρισμού είναι πιθανό να παραμείνουν μετά την πανδημία.

4. Πισίνες και γυμναστήρια

Αρχικά, τα περισσότερα ξενοδοχεία έκλεισαν τις πισίνες και τα γυμναστήρια, αν και τώρα και τα δύο επιστρέφουν ως διαθέσιμες παροχές. Για γυμναστήρια, ορισμένες ιδιοκτησίες έχουν υιοθετήσει συνδέσεις ή χρονικά διαστήματα για χρήση. Υπάρχει, επίσης, αυξημένη παρουσία απολυμαντικών για χρήση στον εξοπλισμό πριν και μετά τη χρήση.

Για πισίνες και εσωτερικά σπα, οι ξαπλώστρες και τα συνολικά καθίσματα έχουν μειωθεί ή αφαιρεθεί εντελώς. Η αυξημένη σήμανση στα αποδυτήρια και στα αποδυτήρια ενθαρρύνει τα πρωτόκολλα κοινωνικής απόστασης και καθαρισμού στις λαβές και τις επιφάνειες των θυρών. Όσον αφορά τις ίδιες τις πισίνες, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το νερό είναι ασφαλές εάν είναι σωστά χλωριωμένο και λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα CDC.

Ενώ τα όρια χωρητικότητας και οι χρονικοί περιορισμοί δεν είναι πιθανό να παραμείνουν μετά την πανδημία, τα πρωτόκολλα καθαρισμού που σχετίζονται με αυτά πιθανότατα θα ισχύουν.

5. Παροχές στο δωμάτιο

Σημειώσεις, στυλό, περιοδικά, κατάλογοι επισκεπτών και βιβλία έχουν αφαιρεθεί από πολλά δωμάτια. Αν και αυτό μπορεί να είναι μια βραχυπρόθεσμη εξοικονόμηση κόστους για το ξενοδοχείο, είναι μια ενόχληση για τους επισκέπτες. Ως εκ τούτου, μετά την πανδημία αυτά τα αντικείμενα πιθανότατα θα επιστρέψουν στα δωμάτια για να διασφαλίσουν την ικανοποίηση και την ευκολία των επισκεπτών.