Σύμφωνα με νέα έρευνα του καθηγητή πληροφοριακών συστημάτων και ακαδημαϊκών προγραμμάτων του Essec Business School στη Γαλλία, Peter O’Connor, οι αλλαγές  που έχουν επέλθει στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι πολλές και ουσιαστικές,  με τους ΟΤΑs αλλά και τις υπηρεσίες τύπου Airbnb να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Ποια είναι, λοιπόν, τα 5 βασικά ευρήματα σχετικά με τη στάση, που πρέπει να κρατήσουν οι ξενοδόχοι;

Επικεντρωθείτε στην εμπειρία των πελατών

Για να είστε ανταγωνιστικοί στη σημερινή αγορά, ο κλάδος της φιλοξενίας δεν πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στο μάρκετινγκ, αλλά στη σχέση με τον πελάτη. Πολλά ξενοδοχεία επενδύουν το χρόνο και τα χρήματά τους στο να αυξήσουν τις πωλήσεις και «χτυπούν» τις τιμές. Αντίθετα, οι ξενοδόχοι θα έπρεπε να επικεντρώνονται στις προσωπικές εμπειρίες των πελατών τους και να χτίσουν σχέσεις, που οδηγούν σε μελλοντικές κρατήσεις.

Ανανεωμένα τεχνολογικά συστήματα

Για το marketing πλέον χρησιμοποιούνται τα ίχνη που αφήνουν οι επίδοξοι πελάτες στην online αναζήτησή τους. Αν, όμως, τα ξενοδοχεία θέλουν να πετύχουν στοχευμένη και ακριβή προώθηση στους πελάτες που πραγματικά επιθυμούν, τότε μιλάμε για εξελιγμένα προγράμματα που έχουν σαφή στοιχεία για τους πελάτες, έχουν φτιάξει ένα καλό προφίλ και έτσι το marketing θα γίνει σε μία σωστή βάση.

Βελτιώστε τα στοιχεία σας και την ασφάλειά σας

Για να δημιουργήσουν σχέσεις με τους πελάτες τους και τα τους καταλάβουν, τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν βάσεις δεδομένων με πληροφορίες και στοιχεία γι αυτούς, τα οποία αναλύουν και επεξεργάζονται. Πρέπει να υπάρχει σωστή κατανομή των στοιχείων αυτών και, φυσικά, απόλυτη ασφάλεια και έλεγχος, καθώς οι βάσεις δεδομένων των ξενοδοχείων γίνονται συχνά στόχοι των hackers.

Εκσυγχρονίστε την ομάδα και το management

Πολύ συχνά οι τομείς τις συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, το management και το online marketing δε γίνονται συντονισμένα, αλλά διαχειρίζονται από διαφορετικά τμήματα, που δε συνεργάζονται. Επίσης και οι πωλήσεις πολλές φορές λειτουργούν ανεξάρτητα, όμως πλέον η τάση είναι οι εμπνευσμένοι managers, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να φέρνουν τα παραπάνω τμήματα μαζί και να πετυχαίνουν τα μέγιστα αποτελέσματα μέσω της συνεργασίας τους, με έμφαση στο digital marketing και τη στρατηγική

Είναι μία επείγουσα κατάσταση

Με την ανάπτυξη των OTAs, τα ξενοδοχεία πρέπει να βρουν τρόπους να προσφέρουν προσωπικές υπηρεσίες στους πελάτες τους και να διαφοροποιηθούν. Αυτό είναι δυνατό αν οι ξενοδόχοι γνωρίσουν τους πελάτες τους και το κοινό – στόχο και, χρησιμοποιώντας  τα στοιχεία που γνωρίζουν γι αυτούς, να δημιουργούν στοχευμένες  προωθητικές προτάσεις, που καλύπτουν τα θέλω και τις ανάγκες τους. Το θέμα είναι ότι με παλαιωμένες τεχνικές τα ξενοδοχεία δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις.