Ο κλάδος της εστίασης έχει αλλάξει πολύ την τελευταία δεκαετία και με ταχείς ρυθμούς, κυρίως λόγω της νέας τεχνολογίας και των εξελισσόμενων προτιμήσεων των επισκεπτών.

Οι επισκέπτες ενός εστιατορίου, καφέ, μπάρα έχουν αλλάξει τι τρώνε, πώς τρώνε και πού το τρώνε. Θέλουν τις παραγγελίες  τους γρήγορα και δεν θέλουν να περιμένουν πολύ. Θέλουν τη δυνατότητα παράδοσης στο σπίτι ή τον χώρο εργασίας τους (delivery), παραλαβής από το κατάστημα (take away)  ή εξυπηρέτησής τους στον χώρο. Και θέλουν το φαγητό τους να ανταποκρίνεται σε όλες τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και στις γευστικές τους προτιμήσει.

Αυτές οι διαφοροποιήσεις στις προτιμήσεις των επισκεπτών εμφανίστηκαν παράλληλα με την τεχνολογική έκρηξη της περασμένης δεκαετίας, κατά την οποία η κοινότητα των εστιατορίων – ένας κλάδος που κυριαρχούσε στυλό και χαρτί – έπρεπε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβαδίσει με αυτές τις αλλαγές.

Ενώ οι επιχειρήσεις εστίασης υιοθετούν ολοένα και περισσότερο την τεχνολογία ως σημαντικό μέρος της εξέλιξής τους, ο κλάδος εξακολουθεί να έχει περιθώρια ανάπτυξης. Προκειμένου να ανταποκριθούν στις συνεχώς μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των επισκεπτών  και φυσικά την καλύτερη δυνατή οργάνωση και διαχείριση των επιχειρήσεων – οι επιχειρηματίες πρέπει να συνεχίσουν να επενδύουν σε νέες τεχνολογίες για να παραμείνουν ενημερωμένοι ή και μπροστά στις τάσεις της τεχνολογίας. Με αυτόν τον τρόπο, εστιάζουν στο να κάνουν αυτό που αγαπούν: δημιουργούν εξαιρετικά πιάτα και μενού και αξέχαστες γευστικές εμπειρίες.

Είτε έτσι και αλλιώς σας αρέσει να υιοθετείτε τις τεχνολογικές τάσεις είτε απλά συμμετέχετε στο παιχνίδι τεχνολογίας, μελετήστε την παρακάτω λίστα για μια συνοπτική περιγραφή των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων για επιχειρήσεις εστίασης τα οποία χρειάζεστε για να διευθύνετε την επιχείρησή σας πιο αποτελεσματικά και να χαρείτε τους επισκέπτες σας.

Οι σύγχρονες τεχνολογίες σημείου πώλησης (POS) , όπως τα τερματικά οθόνης αφής , υπάρχουν για την αύξηση της απόδοσης. Θα πρέπει να είναι σε θέση να αντέχουν τις ακαμψίες του εστιατορίου με ανθεκτικό υλικό και θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν ότι εσείς και η ομάδα σας εργάζεστε πάντα στο ρυθμό του εστιατορίου.

Τα περισσότερα τερματικά με οθόνη αφής τροφοδοτούνται από το λογισμικό POS του εστιατορίου, το οποίο έχει σχεδιαστεί με ένα διαισθητικό, εύχρηστο interface, ώστε το προσωπικό να μπορεί να κινηθεί γρήγορα και οι νέες προσλήψεις να μπορούν να μάθουν γρήγορα. Τα τερματικά POS με οθόνη αφής απλοποιούν τη διαδικασία παραγγελίας, ώστε να μπορείτε να πραγματοποιείτε περισσότερες παραγγελίες πιο γρήγορα και να δημιουργείτε περισσότερα έσοδα.

 

Τεχνολογικά συστήματα για επιχειρήσεις εστίασης

 

1. Τερματικά σημείου πώλησης με οθόνη αφής

Πολλά συστήματα POS σήμερα, συνήθως εκείνα που χρησιμοποιούνται από εστιατόρια ταχείας εξυπηρέτησης, έχουν οθόνες που εστιάζουν στους επισκέπτες, οι οποίες επιτρέπουν στους επισκέπτες να ακολουθήσουν την παραγγελία τους, να πληρώσουν γρήγορα και να συμβουλεύσουν στην οθόνη. Αυτό βελτιώνει την ακρίβεια και την ταχύτητα των παραγγελιών, έτσι ώστε η ομάδα σας να μπορεί να βοηθήσει τη γραμμή να κινείται γρήγορα.

Τα καλύτερα τερματικά POS  σήμερα έχουν επίσης τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληρωμές με πιστωτικές κάρτες και κινητά μέσω ενός αναγνώστη άμεσα ενσωματωμένου στο POS.

Τεχνολογικά συστήματα για επιχειρήσεις εστίασης

 2.Χειροκίνητα συστήματα σημείων πώλησης

Φανταστείτε μπροστά σας το πλάνο τραπεζιών να το αλλάζετε ανά πάσα στιγμή, να έχετε λειτουργικό ταμείο και να τροποποιείτε τις παραγγελίες άμεσα ανάλογα με τις αλλαγές των πελατών σας. Φανταστείτε να διαχειρίζεστε όλες τις προωθητικές ενέργειες και τις happy hour και να έχετε όλους τους τρόπους πληρωμής που επιθυμεί ο πελάτης.

Τα φορητά POS συστήματα επιτρέπουν στο προσωπικό σας να κάνει ακριβώς αυτά και άλλα πολλά, απλοποιώντας τις λειτουργίες και  επιτρέποντας στους επισκέπτες να παραγγείλουν και να πληρώσουν στο τραπέζι.

Επειδή τα χειροκίνητα συστήματα  POS   επιτρέπουν παραγγελία και πληρωμή στο τραπέζι, οι σερβιτόροι μπορούν να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια των παραγγελιών και να γυρίσουν τα τραπέζια πιο γρήγορα. Επιπλέον οι πελάτες ξοδεύουν λιγότερο χρόνο να περιμένουν το φαγητό τους και το λογαριασμό τους. Τα φορητά συστήματα POS αυξάνουν επίσης τον αριθμό των πελατών που μπορείτε να εξυπηρετήσετε και τον αριθμό των παραγγελιών που μπορείτε να εκτελέσετε σε μια δεδομένη μετατόπιση.

Πέρα από αυτές τις λειτουργικές βελτιώσεις, οι φορητές συσκευές POS αφήνουν στους υπαλλήλους σας να δημιουργήσουν μια καλύτερη εμπειρία φιλοξενίας. Πως? Επειδή αντί να προσπαθούν να θυμούνται εντολές ή να τρέχουν εμπρός και πίσω σε ένα τερματικό, μπορούν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στην επαφή με τους επισκέπτες.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με την αξία των συστημάτων παραγγελιοληψίας της Sunsoft και δείτε πώς μπορείτε να βελτιώσετε τη ροή της εργασίας σας.

Τεχνολογικά συστήματα για επιχειρήσεις εστίασης

3.Κιόσκια αυτοεξυπηρέτησης

Τα κιόσκια αυτοεξυπηρέτησης αποτελούν μια αυξανόμενη τάση και γίνονται μια σημαντική πτυχή της γρήγορης εξυπηρέτησης και των γρήγορων casual εστιατορίων. Στην έκθεση για την επιτυχία του εστιατορίου 2019, το 53% των επισκεπτών χαρακτήρισαν τα αυτοεξυπηρετούμενα περίπτερα ως κάπως σημαντικές ή εξαιρετικά σημαντικές για την εμπειρία των επισκεπτών τους.

Τα περίπτερα αυτο-παραγγελίας κερδίζουν δημοτικότητα για διάφορους λόγους. Επιτρέπουν στα εστιατόρια να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των επισκεπτών με μια κορυφαία ψηφιακή εμπειρία γιατί είναι διαδραστικά. Παρέχουν επίσης στους επισκέπτες μεγαλύτερο έλεγχο στη διαδικασία παραγγελίας, διευκολύνοντας τους να ελέγξουν το μενού και να προσαρμόσουν τις παραγγελίες τους.

Πέρα από τη βελτίωση της εμπειρίας φιλοξενίας, ένα προσεκτικά σχεδιασμένο κιόσκι μπορεί να βοηθήσει τα εστιατόρια να αυξήσουν το μέσο μέγεθος παραγγελίας (χρησιμοποιώντας τις προτροπές upsell) και να παραγγείλουν περισσότερο, καθώς και να συντομεύσουν τις διαδικασίες, βοηθώντας την ομάδα σας να αποφύγει τους περιορισμούς της στελέχωσης και της παραγωγικότητας.

Τεχνολογικά συστήματα για επιχειρήσεις εστίασης

4.Οθόνες κουζίνας (kitchen display system)

Η κουζίνα του εστιατορίου σίγουρα να είναι μια ταραχώδης θέση. Έτσι, ανάλογα με τις ανάγκες του εστιατορίου σας, τα τυπωμένα εισιτήρια ενδέχεται να μην είναι η καλύτερη επιλογή σας. Πολλά εστιατόρια σήμερα χρησιμοποιούν συστήματα κουζίνας (KDS) για να ενεργοποιήσουν περισσότερο αποτελεσματικές διαδικασίες στην κουζίνα και σε όλο το εστιατόριο.

Το KDS γίνεται όλο και πιο κοινό για πολλούς λόγους. Σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς εκτυπωτές χαρτιών, το KDS είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον, διότι είναι 100% ψηφιακό. Συμφέρει επίσης τα εστιατόρια για το μικρό αλλά προστιθέμενο κόστος του χαρτιού και εξαλείφει το πολύ συνηθισμένο πρόβλημα των χάρτινων εκτυπώσεων που μαστίζονται από γράσο ή πέφτουν στο έδαφος.

Τοποθετημένα στον τοίχο (ή σε πάγκο), τα συστήματα επίδειξης κουζίνας επιτρέπουν στο προσωπικό της κουζίνας να βλέπει όλες τις ανοιχτές παραγγελίες σε μία οθόνη. Αυτό διευκολύνει την κουζίνα να παραμείνει οργανωμένη και να εκπληρώσει τις παραγγελίες με ακρίβεια και έγκαιρα, διατηρώντας παράλληλα τα πράγματα που κινούνται σύμφωνα με το σχέδιο της παραγγελίας. Πως; Το KDS λαμβάνει παραγγελίες POS σε πραγματικό χρόνο, βελτιώνοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια της παραγγελίας και, με τη σειρά του, την εμπειρία του επισκέπτη.


Ράνια Μπατή, Υπεύθυνη Marketing

 

Πηγή: www.sunsoft.gr