Ποια είναι τα Στάδια για να ανοίξεις μια νέα επιχείρηση καφεστίασης και να έχει μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας;

[Δείτε εδώ: ΣΤΑΔΙΟ 1: ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ]

ΣΤΑΔΙΟ 2: DESIGN & ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ένα σωστά σχεδιασμένο και διακοσμημένο μαγαζί έχει περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσει σε έναν τόσο ανταγωνιστικό κλάδο όπως είναι αυτός της εστίασης.

Ένας κανόνας κοινής λογικής για το design είναι ότι ποτέ δεν υπάρχει τόσος χώρος όσο θα ήθελε κανείς να έχει. Ακόμα και οι πιο μεγάλοι χώροι γεμίζουν γρήγορα όταν προστίθενται κουζίνες, μπαρ, τουαλέτες, χώρος αναμονής κλπ. Το design ενός εστιατορίου, παραδείγματος χάριν, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ισορροπία μεταξύ αισθητικής και χωρητικότητας καθισμάτων, διατηρώντας κατά νου την πρακτικότητα.

Μερικές φορές το ρητό «less is more» είναι πολύ σημαντικό όταν πρόκειται για το design μιας επιχείρησης καφεστίασης. Κάθε, όμως, φιλοσοφία που θα υιοθετηθεί σε αυτήν την διαδικασία πρέπει, πάντα να συμβαδίζει με το concept που έχει αποφασιστεί. Σημαντικά στοιχεία είναι ο φωτισμός, η επίπλωση, η διάταξη, τα πράσινα-οικολογικά στοιχεία, τα οποία θα εξοικονομούν χρήματα και τελευταίο και σημαντικότερο το χρώμα και τα υλικά. Όλα αυτά σχετίζονται και πάλι με το concept της επιχείρησης. Αν πρόκειται για ένα οικογενειακό εστιατόριο τότε χρειάζεται φυσικό φως και μια πιο χαλαρή διάταξη με πολύ χώρο ενδιάμεσα για τα παιδιά. Από την άλλη, σε ένα μπαρ ο φωτισμός θα είναι πολύ λιγότερος, ή η διάταξη σε ένα καφέ θα είναι πιο πυκνή, ενδεχομένως.

Οικολογικά στοιχεία

Όσον αφορά τα οικολογικά στοιχεία, αφορούν κάθε τύπο επιχείρησης. Το πιο απλό είναι οι ενεργειακές λάμπες, που εξοικονομούν ενέργεια και χρήμα. Αντίστοιχα, μπορεί κανείς να εντάξει διακοσμητικά στοιχεία, που έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά. Μια τέτοια φιλοσοφία μπορεί πολύ εύκολα να προσελκύσει ένα εναλλακτικό κοινό, που αγαπά και φροντίζει το περιβάλλον. Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία στο design που μπορεί κανείς να υιοθετήσει, ώστε να δημιουργήσει και ένα μοναδικό περιβάλλον, αλλά και ένα ενεργειακό πρότυπο.

Χρώμα

Το πιο σημαντικό στοιχείο, ωστόσο, στο design μιας επιχείρησης καφεστίασης είναι το χρώμα, όσο κι αν αρχικά φαίνεται δευτερεύον ζήτημα. Έρευνες

έχουν δείξει ότι τα χρώματα επηρεάζουν τον τρόπο που οι άνθρωποι τρώνε (ή δεν τρώνε) σε ένα εστιατόριο, ή γενικότερα το πώς επηρεάζει τη συνολική τους διάθεση. Εξαιτίας αυτού, η επιλογή των σωστών χρωμάτων για μια νέα επιχείρηση είναι σημαντική. Τα ζεστά χρώματα, συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων, των κίτρινων και των πορτοκαλί, έχουν το μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αύξηση της όρεξης ενός ατόμου. Το πράσινο είναι ένα άλλο δημοφιλές χρώμα και κυρίως οι σκούρες αποχρώσεις, ειδικά όταν πρόκειται για ένα εστιατόριο, καθώς υποδηλώνουν την φύση, την υγεία, την αειφορία. Μπορεί κανείς να είναι τολμηρός με την χρωματική παλέτα που θα επιλέξει εάν αυτό προστάζει το concept του, διαφορετικά υπάρχουν και τα ουδέτερα χρώματα που κάνουν τον επισκέπτη να νιώθουν ηρεμία και ασφάλεια.

Άρθρο από το 2ο τεύχος του

CABARE – Cafe Bar Restaurant Magazine,

Περιοδικό για τον επαγγελματία της Καφεστίασης.

Πατήστε εδώ για να το διαβάσετε δωρεάν:

cabare.gr/food-drink-trends/cabare-cafe-bar-restaurant-magazine-2/