ρίσκοΌσον αφορά στην προσέλκυση πελατών και στην αύξηση των κερδών, όσοι δεν φοβούνται να ρισκάρουν θα βγουν νικητές. Η αλλαγή και το ρίσκο είναι αναγκαίοι δρόμοι για την επιτυχία. Η νοοτροπία “έτσι γινόταν πάντα” και “δεν γίνεται αλλιώς” οδηγεί στην αδράνεια και στην αποτυχία. Πρέπει να αναλύσετε σε βάθος τις διαδικασίες και τους τρόπους, που δουλεύατε μέχρι τώρα, να δείτε ποια σημεία είναι περίπλοκα και χρονοβόρα και να βρείτε τρόπους να τα απλοποιήσετε. Απαραίτητη είναι η συλλογή δεδομένων και η διεξοδική διερεύνηση κάθε μικρού κομματιού του παζλ, ώστε να μπορέσετε να δείτε με ακρίβεια τι, που και πως θα το αλλάξετε. Διαδικασίες, που απαιτούσαν χρόνο, χειροκίνητες ενέργειες και κόπο, πρέπει – μέσω των νέων τεχνολογιών – να γίνονται μηχανικά και αυτόματα. Νέα εργαλεία, από τα social media μέχρι τα smartphones, βρίσκονται στη διάθεση του επαγγελματία, που έχει το κουράγιο να αλλάξει τον τρόπο που δούλευε μέχρι τώρα και τολμά να ρισκάρει, για να απογειώσει την επιχείρησή του.

Αναμφίβολα, μία επιχείρηση για να έχει μέλλον, πρέπει να αξιοποιήσει πλήρως τις νέες τεχνολογίες, ώστε να προφέρει άμεσα και γρήγορα της υπηρεσίες και τα προϊόντα της – σε ανταγωνιστικές τιμές – και να είναι πάντα ενημερωμένη για ό,τι νέο μπορεί να προσφέρει. Εάν δεν έχετε αυτό που θέλει ο πελάτης, τότε θα στραφεί αλλού. Πλέον ο ανταγωνισμός μεταφέρθηκε από τη γειτονιά της πόλης, στη γειτονιά του διαδικτύου και ο πελάτης είναι ένα κλικ μακριά από το να επιλέξει μία εναλλακτική και να σας παρακάμψει.

Η νέα γενιά διαδέχεται την παλιά. Εξοικειωμένη με την τεχνολογία, με την ταχύτητα και την ευκολία, έχει νέες προσδοκίες και αλλάζει τα δεδομένα, που ίσχυαν μέχρι σήμερα και όποιος δεν προσαρμόζεται γρήγορα, δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει στα νέα αυτά δεδομένα.