Πώς να δημιουργήσεις ένα σωστό μενού από το μηδέν!
Το μενού είναι κάτι το απαραίτητο για μια επιχείρηση της εστίασης, δεν χωράει αμφιβολία. Είναι το πρώτο πράγματα, ύστερα από τον χώρο και τη διακόσμηση, που ο πελάτης θα αντικρίσει, και θα κληθεί να να χρησιμοποιήσει.
Το γεγονός αυτό καθιστά το μενού ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία marketing του εστιατορίου, ή άλλου είδους επιχείρηση εστίασης. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ακολουθήσεις κάποια σημαντικά βήματα ώστε το μενού της επιχείρησής σου να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Το σημαντικότερο από όλα, είναι η επιλογή του concept του εστιατορίου σου. Πρέπει να γνωρίζεις τι ακριβώς είναι αυτό που θέλεις να προσφέρεις στους πελάτες σου, ποια κουζίνα, με ποιόν τρόπο. Ύστερα πρέπει να επιλέξεις ποιοι θες να είναι οι πελάτες σου, γιατί αν δεν έχεις ένα συγκεκριμένο κοινό- στόχο, και δεν έχεις κατά νου ούτε σε τι τιμές θες να κινηθείς, δεν θα υπάρξει επιτυχία.
Το επόμενο βήμα είναι να αποφασίσεις ποια είναι εκείνα τα πιάτα που θα μπουν μέσα στο μενού. Κάνε, σε ένα πρώτο επίπεδο, μια λίστα με 10 – 12 πράγματα που ξέρεις ότι το εστιατόριο σου θα τα κάνει τέλεια, στην προκειμένη ο chef. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση του μενού σου. Διάλεξε πιάτα που ταιριάζουν ταυτόχρονα και στο concept του εστιατορίου σου. Ακόμη, αν πρόκειται για ένα νέο εστιατόριο, καλό θα ήταν να μην συμπεριλάβεις παραπάνω πιάτα από τα 10-12 που σκέφτηκες στο αρχικό στάδιο. Αν το εστιατόριο πρόκειται να είναι ανοιχτό όλη την ημέρα, θα πρέπει στο μενού να υπάρχουν επιλογές για όλες τις ώρες, από πρωινό έως βραδινό, ενώ απαραίτητα κρίνονται και τα επιδόρπια.
Πρόσθεσε στο μενού λίγα εξειδικευμένα και ακριβά πιάτα. Επίλεξε 2 με 3 πιάτα τα οποία θα είναι λίγο πιο ακριβά. Δοκίμασε κάποια πιάτα που ταιριάζουν στο concept του εστιατορίου, αλλά δεν προσφέρονται σε άλλες επιχειρήσεις εστίασης στην περιοχή που βρίσκεται το δικό σου. Το τι ακριβώς θα είναι, θα πρέπει να το επιλέξεις εσύ, αφού κάνεις φυσικά και την κατάλληλη έρευνα αγοράς.
Όταν, λοιπόν, φτάσεις σε αυτό το σημείο, επίλεξε 2 με 3 πιάτα που προφανώς τα κάνεις υπέροχα και τα οποία θα χρησιμοποιήσεις σαν ορόσημα του εστιατορίου σου. Αυτά θα βρίσκονται στη μέση της κλίμακας των τιμών σου. Υπογράμμισε τα, βάλε αστερίσκο, ή ξεχώρισέ τα όπως εσύ νομίζεις, λέγοντας ότι είναι επιλογή του chef, και απλά περίμενε του επισκέπτες σου να κάνουν την επιλογή.
Αφού επιλέξεις, ποια θα είναι τα πιάτα που θα προσφέρονται, έρχεται η στιγμή της ονοματοδοσίας. Κάθε πιάτο χρειάζεται ένα όνομα, καθώς σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα οι πελάτες προσελκύονται από τα δημιουργικά ονόματα. Αντί, λοιπόν, να ονομάσεις ένα πιάτο ως “Μοσχαρίσια μπριζόλα”, αυτοσχεδίασε λίγο δημιουργώντας κάτι πιο καλλιτεχνικό.
Αφού, λοιπόν, κατηγοριοποιήσεις όλα όσα θα βρίσκονται στο μενού, από το κυρίως πιάτο έως το μπουκάλι του νερού, χώρισέ το μενού σε 3 μέρη. Αν κάθε μέρος έχει περισσότερα από 10 περιεχόμενα, διαίρεσέ τα σε δυο υποενότητες. Για παράδειγμα μπορείς να κάνεις μια κατηγοριοποίηση που να περιέχει: Πρωινό, Ροφήματα, Δεκατιανό, Κυρίως Πιάτα, Σαλάτες, Ζυμαρικά, Σπεσιαλιτέ, Ποτά.
Λίγο πριν κάνεις την παραγγελία του μενού σου, κάτω από κάθε τίτλο- όνομα ενός πιάτου βάλε μια περιγραφή του πιάτου με λίγες λέξεις. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να προσελκύσεις τα βλέμματα στα πιάτα σου, και να εντυπωσιάσεις το πελατειακό σου κοινό. Ακόμη, μια σωστή σκέψη είναι να αναφέρεις αν το πιάτο σου είναι ιδανικό για τους χορτοφάγους ή τους vegan, ή αν υπάρχουν κάποια υλικά που κάποιος είναι πιθανό να έχει αλλεργία.