Το κρεβάτι βρίσκεται πάντοτε στο επίκεντρο της ξενοδοχειακής εμπειρίας, ειδικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι στο τέλος της μέρας ο επισκέπτης ενός ξενοδοχείου θα περάσει αρκετές ώρες πάνω σε αυτό. Κατ’ επέκταση σημαντικότατο ρόλο έχει και το στρώμα, αφού χωρίς αυτό, το κρεβάτι είναι μισό.

στρώμα στρώματα

Ένα καλό στρώμα μπορεί να απογειώσει την εμπειρία ύπνου του πελάτη ενός ξενοδοχείου, με τον τελευταίο να παραβλέπει τυχόν άλλα μικρά προβλήματα, χάρη σε αυτό. Από την άλλη, πλευρά, ένα ακατάλληλο στρώμα μπορεί να προκαλέσει μυοσκελετικούς πόνους και άσχημο ύπνο, κάτι που θα αναγκάσει έναν πελάτη, είτε να αποχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, είτε να μην θέλει να επισκεφθεί ποτέ ξανά το συγκεκριμένο ξενοδοχείο.

Το στρώμα, λοιπόν, που επιλέγεται πρέπει να έχει επιλεχθεί με σωστά κριτήρια, όπως π.χ. ανάλογα με τα υλικά του. Με λίγα λόγια, είναι μια δύσκολη επιλογή ανάμεσα σε πολλά είδη στρωμάτων. Όμως, η σωστή αυτή επιλογή, θα είναι που θα επιβραβεύσει κάθε ξενοδόχο, που θα την κάνει.

Αναλυτικότερα, τα στρώματα χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με την σκληρότητα, τις διαστάσεις και τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται. Όσον αφορά στα υλικά κατασκευής, ο ευρύτερος διαχωρισμός, που γίνεται, είναι τα στρώματα με ελατήρια ή χωρίς. Τα στρώματα με ελατήρια είναι αδιαμφισβήτητα τα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό, αφού για πολλά χρόνια κυριαρχούσαν στην αγορά. Το σημαντικό πλεονέκτημα, που αυτά τα στρώματα προσφέρουν είναι συνήθως η τιμή τους, η οποία είναι, τις περισσότερες φορές, χαμηλότερη συγκριτικά με άλλου είδους στρώματα. Επιπλέον, τα ελατήρια είναι ικανά, να διατηρούν μια σωστή στάση σώματος κατά τον ύπνο, κάτι που οι πελάτες ενός ξενοδοχείου, σίγουρα αποζητούν.

Τα στρώματα με ελατήρια κατηγοριοποιούνται επιπλέον, σε στρώματα με ελατήρια ανοικτού τύπου και στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια. Τα ανοικτού τύπου ελατήρια, είναι τα κλασικά στρώματα, κατά τα οποία πολύ σκληρά ελατήρια είναι τοποθετημένα στη σειρά και συνδέονται με σύρμα μεταξύ τους, ενώ περιμετρικά τους βρίσκονται σιδερένιες ράβδοι, που διατηρούν το σχήμα το στρώματος εσωτερικά. Το μυστικό εδώ, είναι ότι όσο πιο παχύ είναι το ελατήριο τόσο πιο σκληρό είναι και το στρώμα. Από την άλλη πλευρά, τα στρώματα με τα ανεξάρτητα ελατήρια, όπως είναι προφανές, αποτελούνται από μεμονωμένα ελατήρια, που βρίσκονται σε ξεχωριστές υφασμάτινες τσέπες. Συνήθως σε αυτό το είδος τα ελατήρια είναι μικρότερα και πιο μαλακά, ενώ περιέχονται σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από ότι στο προηγούμενο είδος. Ακόμη, όσο περισσότερα ελατήρια, εδώ, τόσο περισσότερο το στρώμα θα “αγκαλιάζει” το σώμα.

Με βάση τις παραπάνω κατηγορίες δίνονται και οι σωστοί ορισμοί για τα ανατομικά και ορθοπεδικά στρώματα. Τα ανατομικά σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο με τα ορθοπεδικά στρώματα. Συγκεκριμένα, τα πρώτα ανήκουν στην κατηγορία των στρωμάτων με ανεξάρτητα ελατήρια, επειδή αγκαλιάζουν τις καμπύλες των σωμάτων, ενώ τα ορθοπεδικά είναι τα στρώματα με τα ελατήρια ανοικτού τύπου, που κρατούν σταθερό το σώμα κατά τον ύπνο.

στρώματα

Όσον αφορά τα στρώματα χωρίς ελατήρια, χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: στρώματα με σφουγγάρι, στρώματα με memory foam και τέλος στρώματα με latex. Τα στρώματα με σφουγγάρι είναι και τα πιο οικονομικά αυτής της κατηγορίας στρωμάτων, το latex θεωρείται ιδανικό για λόγους υγιεινής, ενώ το memory foam θεωρείται κυρίαρχος της κατηγορίας, ως η πιο προηγμένη τεχνολογική λύση. Ύστερα από την επιλογή του σωστού στρώματος για τα δωμάτια ενός ξενοδοχείου και την τοποθέτησή τους στα κρεβάτια, το επόμενο στοιχείο, που έχει τεράστια σημασία τόσο οικονομική όσο και υγειονομική, είναι η σωστή συντήρηση και φροντίδα.

Τα βασικά που πρέπει κανείς να γνωρίζει για τη σωστή συντήρηση, είναι η χρήση ανωστρώματος και επιστρώματος, τα οποία αυξάνουν και την άνεση για εκείνον που κοιμάται, αλλά διατηρούν και πιο καθαρό το στρώμα αυτό καθ’ αυτό. Ακόμη, ανά τακτά χρονικά διαστήματα χρειάζεται να αναποδογυρίζεται το στρώμα, να καθαρίζεται με τον κατάλληλο εξοπλισμό, π.χ. ατμοκαθαριστές, και να αερίζεται, εάν αυτό είναι εφικτό. Ακόμη, είναι σημαντικό να βρίσκεται τρόπος, να περνά αέρας κάτω από το στρώμα, καθώς έτσι δεν θα συσσωρεύεται υγρασία και δεν θα αναπτύσσονται μικροοργανισμοί, ενώ το στρώσιμο του κρεβατιού ιδανικά θα πρέπει, να γίνεται το νωρίτερο δύο ώρες, αφότου σηκωθεί εκείνος, που κοιμόταν σε αυτό. Τέλος, είναι σημαντικότατο ένα στρώμα να αντικαθίσταται στον σωστό χρόνο. Ο χρόνος, αυτός φυσικά εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα χρήσης. Ωστόσο, σε ένα ξενοδοχείο δεν είναι εύκολο να γνωρίζει κανείς τι είδους χρήση γίνεται σε ένα στρώμα, ή ποιο είναι το βάρος που σηκώνει κλπ.

Η “ποσότητα χρήσης” σε ένα ξενοδοχείο δεν είναι καθημερινή, αλλά τείνει προς αυτήν. Ο μέσος όρος χρόνου αντικατάστασης στρωμάτων καθημερινής χρήσης είναι τα 7 με 10 χρόνια. Έτσι, για να είναι πιο εύκολη η αντικατάσταση, πρέπει η αγορά να αφορά όλα τα στρώματα σε όλα τα δωμάτια του ξενοδοχείου ώστε, αντίστοιχα, να ξαναλλάξουν πάλι όλα μαζί, όταν περάσει ο καιρός. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται τυχόν άσκοπες αλλαγές σε σχετικά καινούρια στρώματα.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά άρθρα στο αφιέρωμα
“ΣΤΡΩΜΑΤΑ-ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ-ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ-ΥΦΑΣΜΑΤΑ ”
του Hotel Design Magazine and Guide Spring 2019!