Τα χαλιά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανανεώσετε έναν χώρο. Προσθέτουν την αίσθηση της
ζεστασιάς και της οικειότητας καθώς και στυλ. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε την εμφάνιση και την αίσθηση ενός δωματίου, με ένα μόνο χαλί! Ανάλογα με την εποχή μπορείτε να αποθηκεύετε τα χαλιά σας, ώστε να αφήσετε το χώρο λίγο πιο «γυμνό» για τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

Τα χαλιά που δεν χρησιμοποιούνται καταλαμβάνουν πολύ χώρο, επομένως πρέπει να βρεθεί ένας αποδοτικός τρόπος αποθήκευσης. Εάν δεν προσέχετε, τα όμορφα χαλιά του ξενοδοχείου σας, θα μπορούσαν να καταστραφούν, και αν όχι να καταστραφούν εντελώς, να αποχρωματιστούν ή να μυρίσουν, κατά τη μακροχρόνια αποθήκευση. Καθώς τα χαλιά είναι συνήθως ακριβά, θα πρέπει να τα φροντίζετε ιδιαίτερως.

Πριν την αποθήκευση, καθαρίστε τα χαλιά σας!

Ο καθαρισμός του χαλιού σας είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας αποθήκευσης. Η βρωμιά, οι μυρωδιές, οι λεκέδες με την πάροδο του χρόνου μόνο εντονότερες θα γίνονται, καθώς θα προσελκύουν έντομα, παράσιτα και μούχλα.

Διαφορετικοί τύποι χαλιών, φυσικά, χρειάζονται και διαφορετικό καθάρισμα. Τα υφαντά χαλιά, τα χαλιά από γούνα, τα περσικά, τα συνθετικά, τα γιούτα ή τα μπαμπού, είναι μόλις μερικά από τα είδη, που μπορεί να έχετε επιλέξει για το ξενοδοχειακό σας χώρο. Προκειμένου να καθαρίσετε τα χαλιά, σε περίπτωση που δεν επιλέξετε εξειδικευμένους επαγγελματίες, θα πρέπει να έχετε ενημερωθεί -κατά την αγορά- από τον κατασκευαστή του χαλιού, για την ιδιαίτερη μεταχείρισή τους. Κάθε υλικό απαιτεί διαφορετική φροντίδα, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής του.

Πώς να αποθηκεύετε τα χαλιά μετά τον καθαρισμό

Ανεξάρτητα από τον τύπο χαλιού που έχετε, θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνό πριν το αποθηκεύσετε. Αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας γιατί, αν δεν στεγνώσει τελείως, μπορεί να σχηματιστεί μούχλα. Εάν το χαλί σας αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μούχλα μπορεί να το καταστρέψει. Έχετε λοιπόν υπομονή και αφήστε το να στεγνώσει εντελώς πριν το αποθηκεύσετε.

Προστατέψτε τα χαλιά σας από τους σκόρους

Υπάρχουν μερικές διαφορετικές επιλογές εδώ. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι σαν απωθητικούς κρυστάλλους σκόρου και διάφορα σκοροκτόνα, τα οποία θα μπορούν να προστατεύσουν το χαλί σας, σύμφωνα με το χρονικό διάστημα, που δεν θα το χρησιμοποιείτε. Είναι σημαντικό, κατά την επιλογή των σκοροκτόνων να επιλέγετε εκείνα, που είναι ειδικά σχεδιασμένα για υφάσματα. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να τυλίξετε το χαλί σας με τους σκόρους
μέσα και να τους αφήσετε να «απολαύσουν» το χαλί σας.

Σηκώστε τα χαλιά σας όρθια

Τέλος, ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε το χαλί σας είναι να τοποθετείται όρθιο, αντί να ακουμπά οριζόντια στο πάτωμα.

Αυτό βοηθά το χαλί να διατηρήσει το σχήμα του και επίσης συγκεντρώνει την πίεση του βάρους του χαλιού στο ισχυρότερο μέρος του, στο σημείο δηλαδή που υπάρχουν οι δυνατές ραφές του. Εάν έχετε τη
δυνατότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια παλέτα, ώστε να αποθηκεύσετε το χαλί σας από πάνω για να περιορίσετε την επαφή με το πάτωμα, που μπορεί να δημιουργήσει υγρασία.

Επίσης βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο πάνω από τα χαλιά σας. Κουτιά και άλλες προμήθειες μπορεί να προκαλέσουν ρωγμές και να καταστρέψουν το σχήμα του χαλιού. Είναι ζωτικής σημασίας να αποθηκεύετε το χαλί σας σε ένα δροσερό, ξηρό περιβάλλον χωρίς επιπλέον βάρος.

Όσον αφορά στο χώρο αποθήκευσης θα πρέπει να ελέγξετε ότι είναι απαλλαγμένος από υγρασία και
μούχλα, ώστε να προστατευθεί το χαλί σας. Επιπλέον, το άφθονο φυσικό φως εντός του χώρου αποθήκευσης κρίνεται απαγορευτικό, καθώς αυτό θα ξεθωριάσει το χαλί σας με την πάροδο του χρόνου, καταστρέφοντας επίσης και τις ίνες του.

Tips αποθήκευσης:

  1. Μην διπλώνετε τα χαλιά σας, καθώς αυτή η πρακτική μπορεί να δημιουργήσει τσακίσεις.
  2. Τυλίξτε το χαλί με την ίνα μέσα στο ρολό. Αυτή είναι η πιο εύθραυστη πλευρά, επομένως πρέπει να
    προστατευθεί περισσότερο.
  3. Μην τυλίξετε το χαλί σας με πλαστική μεμβράνη. Η πλαστική μεμβράνη μπορεί να σταματήσει την αναπνοή του υλικού και θα μπορούσε να οδηγήσει σε συλλογή υγρασίας.
  4. Τυλίξτε το χαλί σας γύρω από ένα μακρύ σωλήνα από χαρτόνι, για να βεβαιωθείτε ότι δεν λυγίζει και δεν τσαλακώνει κατά την αποθήκευση.
  5. Σε περίπτωση μακροχρόνιας αποθήκευσης, ξετυλίξτε κάθε λίγους μήνες τα χαλιά σας, ώστε να ελέγχετε για τυχόν σημάδια μούχλας, υγρασίας ή ρωγμών και να προλάβετε τη ζημιά πριν καταστραφούν πλήρως.

Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Άνοιξη – Καλοκαίρι 2022, Τεύχος No.30 / Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος: 

www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-spring-summer-2022/