greek35Μπίζνες σε τουριστικές περιοχές – Πώς θα πάρετε επιδότηση έως 60%

Του Χρήστου Κολώνα, Ημερησία

Μικρές μπίζνες σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας και μάλιστα με κοινοτικές επιδοτήσεις που φτάνουν ακόμη και το 60% μπορούν να κάνουν κάτοικοι, αλιείς και αγρότες νησιών και χωριών δίπλα στο κύμα.

Τοπικά προγράμματα Leader είναι ανοικτά αυτήν την περίοδο και χρηματοδοτούν επενδύσεις για ίδρυση ή εκσυγχρονισμό μικρών τουριστικών καταλυμάτων, για αγορά εξοπλισμού που αφορά σε δραστηριότητες με θαλάσσια σπορ, ενώ επιδοτήσεις υπάρχουν και για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Οι τελευταίες προβλέπονται και σε μειονεκτικές ορεινές περιοχές της χώρας.

Οι επιδοτήσεις φτάνουν σε ποσοστό ακόμη και 60% για επενδυτικά προγράμματα ύψους μέχρι 700.000 ευρώ. Δικαιούχοι είναι οι κάτοικοι, οι επιχειρηματίες, αλιείς και αγρότες των περιοχών.

Μπορούν να φτιάξουν μικρά ενοικιαζόμενα δωμάτια με δυναμικότητα το πολύ 40 κλινών, όσοι διαθέτουν τέτοια μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ενισχύσεις για ανακαίνιση. Επίσης δίνεται η δυνατότητα για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως ο αλιευτικός, ο καταδυτικός, ο ιστιοπλοϊκός και άλλα σπορ.

Οι δράσεις που έχουν προκηρυχθεί είναι στις Κυκλάδες με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων στις 30 Ιουνίου, στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη μέχρι τις 22 Ιουνίου, τη Χαλκιδική έως τις 15 Ιουνίου, την Πρέβεζα, την Άρτα και την Αιτωλοακαρνανία (Αμβρακικός) έως τις 23 Ιουνίου και τη Φωκίδα μέχρι τις 20 Μαΐου.

Η «Η» παρουσιάζει ενδεικτικά ορισμένα από τα τοπικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Κυκλάδες Ενισχύσεις κατά 55% με 60% σε 14 νησιά για θαλάσσιο τουρισμό και καταλύματα φέρνει το τοπικό πρόγραμμα Leader Αλιείας. Πρόκειται για την Αμοργό, την Ανάφη, την Αντίπαρο, τη Σαντορίνη, την Κίμωλο, την Κύνθο, τα Κουφονήσια, τη Σχοινούσα, τη Δονούσα, την Ηρακλειά, την Πάρο, τη Σίκινο, τη Σύρο και τη Φολέγανδρο.

Θα χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες με σκοπό την ανάπτυξη των εξειδικευμένων μορφών του θαλάσσιου τουρισμού, όπως ο αλιευτικός τουρισμός, ο ιστιοπλοϊκός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός κ.ά.

Τα επενδυτικά σχέδια ίδρυσης επιχειρήσεων που αφορούν αποκλειστικά στη ναύλωση σκαφών χωρίς επιπλέον παροχή υπηρεσιών (π.χ. ξενάγηση) δεν θεωρούνται επιλέξιμα προς χρηματοδότηση. Η ναύλωση του σκάφους θα γίνεται υποχρεωτικά με κυβερνήτη. Η ναύλωση του σκάφους θα αφορά την πραγματοποίηση πλόων στα νησιά των Κυκλάδων και μόνο. Ο δικαιούχος υποχρεούται κάθε έτος και απαραιτήτως πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής, να ενημερώνει την Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας για τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση των πλόων, τους οποίους θα αναρτά και στην ιστοσελίδα της επιχείρησής του. Η διαχείμαση του σκάφους θα γίνεται σε νησί/λιμάνι των Κυκλάδων όπου θα πραγματοποιούνται και οι απαιτούμενες συντηρήσεις και επισκευές. Ο δικαιούχος υποχρεούται κάθε έτος τον μήνα Οκτώβριο με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, να ενημερώνει την ΟΤΔ Αλιείας για το λιμάνι στο οποίο θα γίνει η διαχείμαση του σκάφους και τις ημερομηνίες άφιξής του στο λιμάνι διαχείμασης και αναχώρησης από αυτό με τη λήξη της περιόδου διαχείμασης. Υποχρεωτικά κατά τη διάρκεια των πραγματοποιούμενων πλόων στα νησιά των Κυκλάδων, θα παρέχονται στους πελάτες του δικαιούχου επί πλέον υπηρεσίες όπως ξενάγηση από τον κυβερνήτη. Προτεραιότητα θα δοθεί σε νέους ή γυναίκες αλιείς. Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου, δεν μπορεί να υπερβαίνει σε περιπτώσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τα 500.000 ευρώ και σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού τα 300.000 ευρώ.

Άλλες μορφές τουρισμού Η Ομάδα Πράξεων αυτή αποσκοπεί στην ανάπτυξη επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών από αλιείς.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται στις ειδικές μορφές τουρισμού εκτός του θαλάσσιου τουρισμού. Οι ειδικές μορφές τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν είναι πολλές σε αριθμό, οι κυριότερες εκ των οποίων είναι: περιπατητικός – ορειβατικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός, οικοτουρισμός, γεωτουρισμός, αθλητικός τουρισμός, γαστρονομικός, συνεδριακός τουρισμός, θρησκευτικός τουρισμός, τουρισμός υγείας κ.ά. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να ενταχθούν στην παρούσα Ομάδα Πράξεων ποικίλλουν ανάλογα με το θέμα δραστηριότητας όπως: δημιουργία οργανωμένων εκδρομών σε περιοχές με οικολογικό, αρχαιολογικό και ιστορικό αντικείμενο, οργάνωση ειδικευμένων σεμιναρίων, θερινών ακαδημιών υψηλής στάθμης και εμβέλειας σε τομείς αιχμής της περιοχής (αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, γεωλογία, τέχνη, μουσική, γαστρονομία), διενέργεια ερευνητικών δραστηριοτήτων και με τη συμμετοχή-ένταξη επισκεπτών (αρχαιολογία, αρχιτεκτονική, λαογραφία, παρατήρηση της φύσης), χώροι γευσιγνωσίας, θεματικές σχολές κ.ά. Η επιχείρηση θα συμμετέχει στο Δίκτυο – Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας με άλλες ομοειδείς ή μη επιχειρήσεις με στόχο την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών τουρισμού στην περιοχή

Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει σε περιπτώσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τα 500.000 ευρώ και σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων τα 300.000 ευρώ.

Καταλύματα

Η ενίσχυση επενδύσεων αφορά στην ίδρυση, επέκταση ή εκσυγχρονισμό ήδη υπαρχόντων υποδομών, με μέγιστο αριθμό κλινών τις 40. Οι παρεμβάσεις αυτές σχεδιάζονται να υλοποιηθούν με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά της τοπικής αρχιτεκτονικής και να διασφαλιστεί το τοπικό φυσικό περιβάλλον.

Θα απαιτηθεί να τηρηθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ανάδειξης της αλιευτικής παράδοσης της περιοχής και να ενταχθούν τα καταλύματα στο Δίκτυο ? Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας.

Επίσης το κατάλυμα θα πρέπει να προσφέρει χρήση τεχνολογιών επικοινωνίας για τη διευκόλυνση των επισκεπτών. Τέλος, στην περίπτωση προσφοράς πρωινού ή/και γεύματος από το κατάλυμα, θα πρέπει αυτό να περιλαμβάνει και τοπικά προϊόντα (τοπικό τυρί, μέλι, γλυκά, αλιεύματα κ.λπ).

Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει σε περιπτώσεις ίδρυσης νέων επιχειρήσεων τα 700.000 ευρώ και σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων τα 300.000 ευρώ.

Αιτωλοακαρνανία – Πρέβεζα – Άρτα

Η ομάδα πράξεων περιλαμβάνει την ενίσχυση επιχειρήσεων οι οποίες σχετίζονται με την αλιεία και γενικότερα με το θαλάσσιο περιβάλλον ως άθλημα ή ψυχαγωγία, για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες. Παράδειγμα τέτοιου τύπου δραστηριοτήτων είναι η ανάπτυξη του αλιευτικού τουρισμού ή η δημιουργία επιχειρήσεων εκμάθησης θαλάσσιων σπορ (π.χ. ιστιοσανίδα, ιστιοπλοΐα). Η ομάδα πράξεων περιλαμβάνει την ενίσχυση επιχειρήσεων οι οποίες θα αναπτυχθούν από αλιείς.

Περιλαμβάνονται ενδεικτικά δαπάνες για την κατασκευή, επέκταση ή βελτίωση κτιριακών υποδομών, του περιβάλλοντα χώρου, την προμήθεια εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης, καθώς και την προβολή και προώθηση της επιχείρησης.

Η περιοχή εφαρμογής, είναι το σύνολο της περιοχής παρέμβασης και ειδικότερα οι περιοχές όπου είναι αναπτυγμένες οι ιχθυοκαλλιέργειες και οι λιμνοθάλασσες, αλλά και οι παράκτιες περιοχές του Αμβρακικού και Ιονίου, στο πλαίσιο των οποίων δύναται να αναπτυχθεί η δραστηριότητα

Επιδοτούνται επίσης επιχειρήσεις για την εξυπηρέτηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού:

Εναλλακτικό / φυσιολατρικό τουρισμό κυρίως στην περιοχή του Αμβρακικού
Αθλητικό τουρισμό/ τουρισμό περιπέτειας κυρίως στην περιοχή του Αράχθου
Πολιτιστικό τουρισμό
Θαλάσσιο τουρισμό, όπως καταδύσεις, καγιάκ, θαλάσσιες διαδρομές κ.λπ.
Χώροι αθλοπαιδιών,
Χώροι γευσιγνωσίας

Τα ποσοστά επιδότησης είναι μέχρι 65% των επιλέξιμων δαπανών της πράξης για επενδύσεις που υλοποιούνται από αλιείς και μέχρι 60% των επιλέξιμων δαπανών της πράξης για επενδύσεις που υλοποιούνται από μη αλιείς. Το ανώτατο ύψος επιδοτήσεων είναι τα 500.000 ευρώ για ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τα 300.000 ευρώ σε περιπτώσεις εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων.

Ζάκυνθος – Κεφαλλονιά – Ιθάκη

Η δράση έχει ως αντικείμενο την ενίσχυση επενδύσεων που αφορούν στη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό (ποιοτική αναβάθμιση) μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης για την εξυπηρέτηση των αναγκών/τάσεων εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή παρέμβασης. Οι υποδομές αυτές περιλαμβάνουν μικρούς ξενώνες – ξενοδοχειακές μονάδες, ανεξάρτητες κατοικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια που εναρμονίζονται με το ευρύτερο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον και των οποίων η δυναμικότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 κλίνες. Βασική προϋπόθεση επιλεξιμότητας των επενδυτικών σχεδίων αποτελεί το συνολικό τους κόστος, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει (επί ποινή αποκλεισμού) τις 600.000 ευρώ καθώς και η δυναμικότητα των υποδομών, η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 40 κλίνες. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 50%.

Φωκίδα

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα της Φωκίδας προωθούνται έργα ίδρυσης, επέκτασης και εκσυγχρονισμοί μικρής δυναμικότητας υποδομών διανυκτέρευσης.

Η δράση συμβάλει σημαντικά στην βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής. Άρει τα μειονεκτήματα του τομέα και εκμεταλλεύεται τις δυνατότητας και ευκαιρείς του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος. Αποτελεί βασική παρέμβαση μέσω της οποίας υλοποιούνται οι βασικοί στόχοι του τοπικού προγράμματος.

Για ίδρυση και εκσυγχρονισμό υποδομών διανυκτέρευσης το συνολικό κόστος θα ανέρχεται σε 600.000 ευρώ και έως 40 κλίνες.

Για τις περιπτώσεις εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων υποδομών διανυκτέρευσης οι σχετικές παρεμβάσεις θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά με αύξηση της δυναμικότητας τους μέχρι 40 κλίνες με προσθήκη καθ’ ύψος ή και κατ’ επέκταση. Δικαιούχοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το ποσοστό επιδότησης ανέρχεται σε 40%.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη η περιοχή παρέμβασης εκτός του δημοτικού διαμερίσματος Άμφισσας όπου οι παρεμβάσεις θα υλοποιηθούν εκτός σχεδίου πόλεως.

Επιλέξιμες δαπάνες Οι δαπάνες που μπορούν να χρηματοδοτηθούν για τα τουριστικά καταλύματα αλλά και για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι:

1. Δαπάνες κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως δαπάνες οικοδομικών εργασιών, υδραυλικών εργασιών, ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών, θέρμανσης κ.λπ.

2. Δαπάνες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις λειτουργίας της επιχείρησης, όπως ισοπεδώσεις, διαμορφώσεις, συνδέσεις με δίκτυα κοινής ωφέλειας, περιφράξεις, φωτισμός, φυτεύσεις, κ.λπ.

3. Δαπάνες αγοράς καινούργιου μηχανολογικού εξοπλισμού, περιλαμβανομένου του λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών, μέχρι την αγοραστική του αξία. Περιλαμβάνονται οι δαπάνες μεταφοράς και εγκατάστασης.

4. Δαπάνες αγοράς λοιπού εξοπλισμού απαραίτητου για τη λειτουργία της επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς παραδοσιακών ξύλινων σκαφών, λοιπών σκαφών μόνο για τις περιπτώσεις επιχειρήσεων καταδυτικού τουρισμού, καθώς και δαπάνες για την αγορά αλόγων για δραστηριότητες περιήγησης.

5. Δαπάνες αγοράς οχημάτων για τις επιχειρήσεις εναλλακτικού τουρισμού με σκοπό τη μεταφορά ειδικού εξοπλισμού και εφόσον τεκμηριώνεται πλήρως η αναγκαιότητά τους.

6. Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τα ανωτέρω, όπως αμοιβές μηχανικών και συμβούλων, δαπάνες έκδοσης των απαραίτητων αδειών, όπως οικοδομική άδεια, δαπάνες για μελέτες σκοπιμότητας και οικονομοτεχνικές μελέτες για την εγκατάσταση ΑΠΕ κ.λπ. Οι ανωτέρω δαπάνες δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 12% του συνολικού κόστους της επένδυσης.

7. Δαπάνες προβολής και προώθησης, όπως η έκδοση διαφημιστικών φυλλαδίων, η αξιοποίηση του διαδικτύου και σε ποσοστό μέχρι 5% του συνολικού κόστους.

8. Δαπάνες αγοράς ειδικών επαγγελματικών μέσων μεταφοράς προϊόντων και πρώτων υλών εντός της επιχείρησης (π.χ. ανυψωτικά μηχανήματα κ.λπ.), στην περίπτωση που η χρήση τους είναι πλήρως αιτιολογημένη από το είδος της επένδυσης.

9. Δαπάνες για την κάλυψη του κόστους μελέτης-εγκατάστασης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας και ποιοτικών σημάτων, καθώς επίσης και δαπάνες που καταβάλλονται από τους δικαιούχους σε αναγνωρισμένους, από τα αρμόδια εθνικά όργανα, οργανισμούς πιστοποίησης για την αρχική πιστοποίηση των συστημάτων αυτών και σε ποσοστό μέχρι 3% του συνολικού κόστους.

10. Δαπάνες εγκατάστασης ΑΠΕ.

11. όστος διαφημιστικών πλαισίων και επεξηγηματικών πινακίδων έργων προσέγγισης LEADER.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ (Σ.Α.Ζ.) ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. Ο.Τ.Α. – Ζάκυνθος Τηλ.: 2695 0 43931
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ – Ερμούπολη Σύρου τηλ: 2281088834
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΩΚΙΚΗ Α.Ε. – Αμφισσα Τηλ.: 2265350695, 50696
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – Πολύγυρος – Χαλκιδική τηλ: 23710 24407 ή 24507 ή 22998
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΝΟΤΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ – ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΥ – Γραφείο Πρέβεζας Τηλ.: 26820 89150-1, Γραφείο Αρτας Τηλ.: 26810 77115

Πηγή: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113525979