Δεν υπάρχει επιχείρηση που δεν θα ήθελε να έχει μία άψογα οργανωμένη αποθήκη. Ούτε επιχειρηματίας που δεν αναγνωρίζει τη χρησιμότητά της. Η σωστή σχεδίαση και χρήση της αποθήκης εξοικονομεί χρόνο, αυξάνει τη λειτουργικότητα της επιχείρησης, κάνει ευκολότερη τη ζωή των διαφορετικών υπαλλήλων που τη χρησιμοποιούν, μπορεί ακόμα και να εξοικονομεί χρήματα.

αποθήκη

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να προσέξετε ώστε να έχετε την πιο οργανωμένη αποθήκη που είχατε ποτέ:

Εξοικονομήστε χώρο

Ξανασκεφτείτε τον τρόπο που μπορείτε να τοποθετήσετε όλες τις προμήθειες και τα αναλώσιμά σας στα διαφορετικά ράφια, και αν είναι ανάγκη, αλλάξτε την τοποθεσία και το ύψος των ραφιών. Εκμεταλλευτείτε το ύψος και τοποθετήστε αντικείμενα αναλόγως όπου μπορείτε, ώστε να μεγιστοποιήσετε την χωρητικότητα της αποθήκης σας. Προσπαθήστε να μην αφήσετε ούτε κυβικό εκατοστό ανεκμετάλλευτο.

Καθαριότητα

Κρατάτε την αποθήκη σας πάντα καθαρή – καθαρίζετέ την τακτικά, όχι μόνο για να είναι τα περιεχόμενά της σε άψογη κατάσταση αλλά γιατί με τον καθαρισμό πάντα θα κάνετε και κάποιες επεμβάσεις που βελτιώνουν τη λειτουργικότητά της. Αν κάτι πρέπει να πεταχτεί θα το εντοπίσετε, αν κάτι λείπει και πρέπει να το παραγγείλετε θα φανεί αμέσως.

Αποφύγετε την ακαταστασία

Μπορεί το κατάστημά σας να είναι σε άψογη κατάσταση, αν όμως δεν είναι η αποθήκη σας, δεν δίνετε το σωστό μήνυμα στους εργαζόμενούς σας, στους συνεργάτες σας και τους προμηθευτές σας. Μία επαγγελματική αποθήκη δεν πρέπει ποτέ να είναι ακατάστατη. Εκτός του ότι πρέπει να βρίσκετε αυτό που θέλετε τη στιγμή που θα το χρειαστείτε, είναι πολύ ευκολότερο να διαχειριστείτε τα αποθέματά σας και να τα αναπληρώνετε, αν η αποθήκη σας είναι πάντα σε τάξη. Επίσης, γίνεται ευκολότερη η απογραφή.

Κρατήστε τα αποθέματά σας στο ελάχιστο

Προσπαθήστε να μειώσετε τις ποσότητες ασφαλείας όσο το δυνατόν περισσότερο ή ζητήστε από τους προμηθευτές σας να σάς στέλνουν τις προμήθειες που χρειάζεστε σε μικρότερες ποσότητες και συχνότερες αποστολές. Με αυτό τον τρόπο, στην αποθήκη σας θα έχετε πάντα μόνο ό,τι χρειάζεστε και τίποτα παραπάνω.

Καθιερώστε ξεκάθαρες διαδικασίες διαχείρισης αποθεμάτων

Εκμεταλλευτείτε την τεχνολογία και οργανώστε τα αποθέματά σας έτσι ώστε να μην σας ξεφεύγει τίποτα. Ενημερώστε το προσωπικό σας για το πώς μπαίνουν και πώς βγαίνουν αντικείμενα από την αποθήκη και πώς πρέπει να καταγράφονται για την ενημέρωση όλων.

Προγραμματίστε συχνές επισκέψεις στην αποθήκη για μία οπτική αξιολόγηση

Όπως και να εμφανίζεται η αποθήκη σας στα ηλεκτρονικά συστήματα, είναι σημαντικό να έχετε μία συχνή οπτική εικόνα. Έτσι μπορείτε να ελέγχετε άμεσα τυχόν ατυχήματα όπως διαρροές, καταστροφές κτλ., την εξάντληση προμηθειών κριτικής σημασίας, την φυσική κατάσταση του stock, τη θερμοκρασία του χώρου και οτιδήποτε άλλο έχει σημασία για την δουλειά σας.

Δώστε σημασία στο Labeling

Για την εύκολη περιήγηση στην αποθήκη, καταγράψτε όλα τα περιεχόμενα σε ταμπελάκια και σημειώστε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι χρήσιμη. Το Labeling είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο και αξίζει ένα ολοκληρωμένο, αφιερωμένο άρθρο το οποίο θα ακολουθήσει. Μείνετε συντονισμένοι!

Πηγή: www.metrocashandcarry.gr