Το σωστό στρώμα αποτελεί μια σημαντική επένδυση, αφού παίζει πρωταρχικό ρόλο και επηρεάζει άμεσα τη ψυχική, πνευματική και φυσικά τη σωματική υγεία των πελατών σας. Είναι σημαντικό να εστιάζετε με ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του στρώματος, αφού ο πελάτης σας περνάει περισσότερες από 6-8 ώρες ξαπλωμένος σε αυτό.

Για να ξεκουράζεται το ανθρώπινο σώμα πρέπει να εκμηδενίζονται οι μυικές συσπάσεις χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό σχήμα του σώματος. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ολόκληρο το σώμα μας υποστηρίζεται από το στρώμα και γεμίζει με υλικό κάθε σημείο του. Όταν προσαρμόζεται, δηλαδή, το στρώμα πάνω στο σχήμα του σώματος και όχι το αντίθετο.

139467559_1456475126

Σύμφωνα με τα παραπάνω όμως ποιο είναι το κατάλληλο στρώμα; το σκληρό, το μαλακό ή το ελαστικό; Το ορθοπαιδικό ή το ανατομικό στρώμα;

Ας εξετάσουμε κάθε ένα ξεχωριστά:

Το σκληρό στρώμα, όντας άκαμπτο, δεν μπορεί να «ακολουθήσει» τις καμπύλες του σώματος και να προσαρμοσθεί σ’ αυτές. Έτσι, στα σημεία που έχουν έντονες καμπύλες, ή είναι πολύ ελαφριά (αυχένας, οσφυική χώρα, πόδια, χέρια) μένουν ανυποστήρικτα κενά με αποτέλεσμα την λανθασμένη τους στήριξη.

Η εκμηδένιση κάθε μυικής σύσπασης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τη σωστή και πλήρη ανάπαυση του σώματος κατι που με τα σκληρά στρώματα δεν επιτυγχάνεται. Αντιθέτως, το σκληρό στρώμα «επιχειρεί» να ισιώσει το σώμα, να αλλοιώσει, δηλαδή, το φυσικό του σχήμα, με αποτέλεσμα να το ταλαιπωρεί και μακροπρόθεσμα να του προξενεί βλάβες.

Επιπλέον, το σκληρό στρώμα επιβαρύνει και το κυκλοφορικό, καθώς εμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, ιδιαίτερα στα βαριά σημεία του σώματος, με συνέπεια να προκαλούνται αγκυλώσεις και μουδιάσματα.

Το μαλακό στρώμα, μη διαθέτοντας επαναφορά, βουλιάζει και γίνεται σαν την αιώρα, όταν ξαπλώνει ένα σώμα πάνω του. Έτσι, στρεβλώνει το σώμα «ρουφώντας» το μέσα του με συνέπεια να συμβάλει στην πρόκληση βλαβών όπως σκολίωση και κύφωση.

Οι έννοιες «μαλακό» και «σκληρό» σε σχέση προς τα στρώματα, είναι υποκειμενικές. Εξαρτώνται δηλαδή από το βάρος και την σωματοδομή γενικότερα του σώματος που ξαπλώνει στο στρώμα. Για παράδειγμα το ίδιο στρώμα είναι μαλακό για ένα σώμα βάρους 80 κιλών και σκληρό για ένα σώμα βάρους 40 κιλών.

Το ελαστικό στρώμα είναι το κατάλληλο στρώμα για την σωστή υποστήριξη του σώματος, διότι ελαστικό σημαίνει ότι προσαρμόζεται ακριβώς στο σχήμα του σώματος. Έτσι, το σώμα διατηρεί τη φυσική του στάση, τη στάση δηλαδή που έχει όταν στέκεται όρθιο.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι τα στρώματα του ξενοδοχείου σας θέλουν αλλαγή;

Το Συμβούλιο Ύπνου του Ηνωμένου Βασιλείου (Sleep Council UK) προτείνει ένα απλό τρόπο για να εξακριβώνετε κατά πόσο τα στρώματα του ξενοδοχείου σας χρειάζονται ή όχι αλλαγή.

Απαντήστε με ναι ή όχι στις πιο κάτω ερωτήσεις:

1. Είναι τα στρώματα σας ηλικίας άνω των 10 χρόνων;
2. Παραπονιούνται οι πελάτες για πόνους στο λαιμό ή στην πλάτη;
3. Είναι το κάλυμμα του στρώματος σχισμένο ή λερωμένο;
4. Όταν ξαπλώνετε, νιώθετε τις σούστες ή πτυχές κάτω από την επιφάνεια;
5. Είναι το κρεβάτι ή η βάση ανισόρροπη ή με βουλώματα;
6. Είναι τα πόδια ή οι τροχοί φθαρμένοι;

Εάν απαντήσατε ναι σε τρεις από τις πιο πάνω ερωτήσεις, τότε θα πρέπει να προχωρήσετε σε αλλαγή στρωμάτων.

Συνοπτικά, το στρώμα θα πρέπει:

  • να προσαρμόζεται στο σχήμα του σώματος και ιδίως της σπονδυλικής στήλης
  • να κατανέμει τις πιέσεις ομοιόμορφα κατά μήκος του σώματος, να μειώνει την κίνηση του σώματος και να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου
  • να παρέχει περιμετρική στήριξη
  • να συντηρείται σωστά

Η σωστή συντήρηση του στρώματος είναι το ίδιο σημαντική με την επιλογή του.

Για να διατηρηθεί το στρώμα σε καλή κατάσταση θα πρέπει:

  • να του γυρίζουμε πλευρά ανά τρίμηνο ώστε να φθείρεται ομοιόμορφα
  • να το αερίζουμε καλά σηκώνοντας όλα τα σκεπάσματα
  • να πλένουμε συχνά το προστατευτικό κάλυμμα με κρύο νερό και ήπιο απορρυπαντικό
  • δεν πρέπει να αφήνουμε το στρώμα να βραχεί
  • δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε υλικά για στεγνό καθάρισμα

Η αγορά των κατάλληλων μαξιλαριών είναι επίσης σημαντική. Τα μαξιλάρια είναι γεμάτα με πούπουλα ή ευπίεστα αφρώδη υλικά. Είναι προτιμότερη η χρήση μαξιλαριών με πούπουλα, τα καταλληλότερα των οποίων είναι της πάπιας, ενώ το ύψος και ο αριθμός τους εξαρτάται από τις προτιμήσεις κάθε ανθρώπου.

Η επιλογή του κατάλληλου στρώματος και κρεβατιού για την επιχείρηση σας απαιτεί χρόνο. Αφιερώστε τον και μην ξεχνάτε ότι οι πελάτες σας περνούν εκεί σχεδόν όλο το χρόνο διαμονής τους.

Πηγή: Supply.gr, o 1ος Online Οδηγός Προμηθευτών για την αγορά της Μαζικής Εστίασης και της Φιλοξενίας