(*)του Γεωργιάδη Λεωνίδα

Έχει ανάγκη της άμεσης βοήθειάς μας ο πλανήτης που ζούμε; Μπορούμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας;

Ναι μπορούμε. Απολαμβάνοντας μάλιστα και Οικονομικά Οφέλη!

Μπορούμε εύκολα και γρήγορα, αρκεί να πιστεύουμε σε αυτή την ανάγκη του πλανήτη μας και να κατανοήσουμε πόσο εύκολο είναι και παράλληλα πόσο αποδοτικό μπορεί να αποβεί για εμάς τους ίδιους και την επιχείρησή μας.

Η  εξοικονόμηση  ενέργειας γενικά, εξαρτάται  από τον ηλεκτρο – μηχανολογικό εξοπλισμό ενός ξενοδοχείου. Ο συνδυασμός όμως εξοικονόμησης «νερού και ενέργειας» εξαρτάται κυρίως από τις κάθε τύπου αντλίες και κυκλοφορητές νερού, που έχει ένα ξενοδοχείο.  Οι αντλίες αποτελούν πλέον αναγκαιότητα για τον σημερινό τρόπο ζωής μας. Είναι συνήθως κρυμμένες και εγκατεστημένες σε υπόγεια, πίσω από εσωτερικούς τοίχους ή σε θαλάμους μέσα στα κτίρια. Χρησιμοποιούνται σε μεγάλους αριθμούς σε κτίρια όπως τα ξενοδοχεία. Είναι απαραίτητες στην μεταφορά νερού για κάθε χρήση (ύδρευση & άρδευση), επεξεργασία νερού πόσιμου και μη,  για την ψύξη και την θέρμανση του κτιρίου,  για την υγιεινή των κολυμβητηρίων κτλ.

Αν και είναι τόσο ζωτικής σημασίας μηχανήματα και ενώ τις χρησιμοποιούμε επί σειρά δεκαετιών, από τους περισσότερους ανθρώπους θεωρείται δεδομένος ο τρόπος και ο χρόνος λειτουργίας τους και παραβλέπουν εντελώς το γεγονός της κακής ενεργειακής κατανάλωσης και σπατάλης νερού, σε σχέση με τις δυνατότητες, που δίνουν σήμερα οι νέες τεχνολογίες.

Είναι σίγουρα μια ευθύνη του τεχνικού προσωπικού, του υπεύθυνου μηχανικού ή και του οικονομικού διευθυντή κάθε ξενοδοχειακής  μονάδας, να φροντίζει για την αναβάθμιση του αντλητικού εξοπλισμού, έτσι ώστε η επιχείρηση να απολαμβάνει άμεσα οικονομικά οφέλη.

Αρχικά εξοικονομώντας ενέργεια με τις αντλίες νέων τεχνολογιών και στη συνέχεια, από την ορθότερη λειτουργία των αντλιών, επιτυγχάνεται μεγάλη εξοικονόμηση από τους υδάτινους πόρους, από όπου κι αν προέρχονται αυτοί.

Παράλληλα βοηθάμε με αυτή την ενέργεια μας το περιβάλλον, μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα και προστατεύοντας τους υδάτινους πόρους. Χαρακτηριστικό είναι το αποτέλεσμα έρευνας, που απέδειξε ότι, από τον πλήρη κύκλο ζωής ενός αντλητικού συστήματος, η συνολική δαπάνη κατανέμεται ως εξής:  Το 85%  αφορά την κατανάλωση ενέργειας και μόλις το 15% αφορά το κόστος αγοράς.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΑΠΛΟΣ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ:

  • Πρέπει να γίνει έλεγχος και καταγραφή των αντλητικών συστημάτων, που χρησιμοποιούμε, από αρμόδιο μηχανολόγο μηχανικό.
  • Πρέπει να γίνει πρόταση με λύσεις βελτίωσης σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης.
  • Πρέπει να γίνει αντικατάσταση με συστήματα νέας τεχνολογίας.
  • Πρέπει να γίνει αποτίμηση σε μικρό λειτουργικό κύκλο, της εξοικονόμησης κατανάλωσης ενέργειας και νερού, από τις βελτιστοποιημένες λύσεις και διαδικασίες.

Έτσι, ενώ κερδίζει η επιχείρησή σας, βοηθάτε και το περιβάλλον!

(*)Γεωργιάδης Λεωνίδας,

Μηχανολόγος Μηχανικός

Άρθρο από το Hotel Design Magazine and Guide Winter 2020!

Διαβάστε εδώ το τεύχος!