Πώς πρέπει να διαμορφώσετε την κουζίνα του εστιατορίου σας

Η κουζίνα είναι χώρος έμπνευσης, δημιουργίας, γρήγορων αποφάσεων και επιλογών και ως εκ τούτου απαιτούνται εξαιρετικά ακριβείς συνθήκες για να είναι λειτουργική και αποδοτική.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να καθοριστεί ο χώρος που χρειάζεται η κουζίνα για να λειτουργεί σωστά, δηλαδή τα ακριβή τετραγωνικά – της κουζίνας και των βοηθητικών χώρων – που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του εστιατορίου.

Πολλές φορές οι επιχειρηματίες πιστεύουν πως μια μεγάλη σάλα, με πολλά τραπέζια, θα φέρει περισσότερα κέρδη. Αρχίζουν, λοιπόν, να συρρικνώνουν τα τετραγωνικά της κουζίνας, με αποτέλεσμα, όταν ξεκινήσει να λειτουργεί το εστιατόριο, να προκύψουν προβλήματα, όπως καθυστέρηση του χρόνου εκτέλεσης και σερβιρίσματος της παραγγελίας του πελάτη.

Έχει μεγάλη σημασία τέτοια θέματα να αντιμετωπιστούν εξ αρχής, καθώς η εκ των υστέρων αναδιοργάνωση του χώρου, συνεπάγεται απώλεια χρόνου λειτουργίας του εστιατορίου και κατ’ επέκταση απώλεια χρημάτων. Στη συνέχεια, ακολουθεί ο σχεδιασμός της κουζίνας, ο οποίος περιλαμβάνει τρία στάδια, που εάν τηρηθούν προσεκτικά, θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το πρώτο στάδιο αφορά τον επιχειρηματία,
ο οποίος πρέπει να ασχοληθεί αρχικά με την κτιριακή υποδομή του συγκεκριμένου χώρου, τον εξαερισμό και τις παροχές, όπως φυσικό αέριο, ηλεκτρολογική εγκατάσταση, νερό και αποχετεύσεις.

Το δεύτερο στάδιο αφορά τον chef,
ο οποίος πρέπει – μαζί με την εταιρεία που θα αναλάβει την κατασκευή της κουζίνας – να δημιουργήσει το σχεδιάγραμμα λειτουργίας της κουζίνας, ώστε να οριστούν επακριβώς τα σημεία παραλαβής, ελέγχου και αποθήκευσης των προϊόντων σε κανονική θερμοκρασία / ψυγείου / κατάψυξης.

Επίσης, πρέπει να συνεργαστεί με τους τεχνικούς για να τοποθετηθούν οι ανάλογες παροχές σε συγκεκριμένες θέσεις, για να λειτουργήσουν τα μηχανήματα (φούρνοι, εστίες, λάτζες και μικροσυσκευές, όπως μίξερ κλπ.)
Στη συνέχεια, πρέπει να επιλέξει τον εξοπλισμό που χρειάζεται η κουζίνα, καθώς γνωρίζει καλύτερα από όλους τι ακριβώς χρειάζεται για να εκτελεστεί το μενού του.

Ο εξοπλισμός του εστιατορίου πρέπει να είναι λειτουργικός και αποδοτικός και πρέπει να επιλεχθεί με βάση τις δυνατότητες της σάλας, τις απαιτήσεις του εστιατορίου και το είδος της κουζίνας (gourmet, μεσογειακή, μοριακή κλπ.). Είναι σημαντικό η κουζίνα να μην φορτώνεται με εξοπλισμό που δεν χρειάζεται για λόγους χωρητικότητας, αλλά και οικονομίας.

Το τρίτο στάδιο αφορά πάλι τον επιχειρηματία,
ο οποίος πρέπει να φροντίσει να διαμορφώσει την κουζίνα με βάση τις προδιαγραφές που απαιτούνται για να δοθεί άδεια λειτουργίας από φορείς όπως ΔΕΗ, Πυροσβεστική και Υγειονομική Υπηρεσία. Επίσης, θα πρέπει να εγκαταστήσει πρόγραμμα πρόληψης ατυχημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τους ειδικούς κινδύνους του συγκεκριμένου χώρου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων στην κουζίνα, δείτε εδώ:

Πρόληψη Ατυχημάτων σε Εστιατόρια.

 

 

Source :