Η Accor αποκαλύπτει ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου του 2020 μειώθηκαν κατά 15,8%, όπως ήταν αναμενόμενο εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 και των επιρροών του στην τουριστική βιομηχανία.

Με τον Covid-19 να δημιουργεί προβλήματα σε πολλούς κλάδους, δεν είναι παράξενο που ξενοδοχειακοί Όμιλοι, όπως ο Accor, μετρούν τις απώλειές τους.

Η Accor αποκάλυψε τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 σε πρόσφατο δελτίο τύπου και ανέφερε ως έσοδα 768 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά, όπως φαίνεται, μειώθηκαν κατά 17%, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι, και 15,8%, συνολικά.

Το RevPAR (έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο) μειώθηκε κατά 25,4% παγκοσμίως. Η μείωση του RevPAR ξεκίνησε στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, όπου το KPI (καίριοι δείκτες απόδοσης) μειώθηκε κατά 33,7% και στη συνέχεια προχώρησε στην Ευρώπη (-23,2%) και τη Βόρεια Αμερική (-22,2%).

Επί του παρόντος, το 62% των ξενοδοχείων της Accor είναι κλειστά, πράγμα που σημαίνει ότι δεν “πωλούνται” περισσότερα από 3.100 δωμάτια. Οι λειτουργικές μονάδες χρησιμοποιούνται για τη στέγαση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και των ασθενών με COVID-19 με ελαφρά συμπτώματα.

Ενώ η Accor εκτιμά επί του παρόντος έλλειμμα EBITDA 170 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο τρίμηνο, αυτός ο αριθμός μόλις που λαμβάνει υπόψη τα δραστικά μέτρα μετριασμού εξόδων της εταιρείας.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η ακύρωση του μερίσματος και η αναστολή των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών μέχρι νεωτέρας. Η Accor εξέδωσε επίσης απαγόρευση ταξιδιού, πρόσληψη παγίων και προγράμματα μειωμένων ωρών για το 75% των παγκόσμιων κεντρικών γραφείων για το δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, τα μέτρα μείωσης του κόστους σε συνδυασμό με την ισχυρή οικονομική θέση του ομίλου είναι ένας λόγος αισιοδοξίας. Στα τέλη Μαρτίου, η Accor είχε διαθέσιμη ρευστότητα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και μέγεθος πιστώσεων 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τη δύσκολη κατάσταση, η Accor άνοιξε ακόμα 58 ξενοδοχεία με 8.000 δωμάτια σε όλο τον κόσμο στο πρώτο τρίμηνο. Αυτό αυξάνει τον συνολικό αριθμό ξενοδοχείων του συγκροτήματος σε 5.085 με 746.903 δωμάτια παγκοσμίως.

Ακόμα 1.202 ξενοδοχεία με 208.000 δωμάτια βρίσκονται σε εξέλιξη, το 76% των οποίων θα ανοίξει σε αναδυόμενες αγορές. Η έναρξη ορισμένων από αυτές τις νέες μονάδες πιθανότατα θα καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.