Τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος, παρουσιάστηκε το χρονοδιάγραμμα και ξεκινάει άμεσα η κατασκευή της μαρίνας, αλλά και το κύριο έργο της real estate & tourism επένδυσης της Mirum στην Ελλάδα, που εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει τα 800 εκατ. ευρώ.

Μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και έκδηλης ικανοποίησης, παρουσία αντιπροσώπων της κυβέρνησης, κορυφαίων υπουργών και τοπικών παραγόντων, πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 4 Νοεμβρίου τα εγκαίνια του εναρκτήριου έργου του mega project Elounda Hills, στην ομώνυμη περιοχή (Ελούντα) της Κρήτης. Συγκεκριμένα, τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για την υλοποίηση του πρωτοποριακού οικιστικού θέρετρου στη Μεσόγειο -τόσο με όρους σχεδίασης όσο και βιωσιμότητας-, το οποίο ξεκινάει άμεσα με την κατασκευή της πιο σύγχρονης ιδιωτικής μαρίνας στην Ελλάδα.

Κατά τη σχετική εκδήλωση παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε σε κοντινή απόσταση από την τοποθεσία του έργου, ο Βιτάλι Μπορίσοφ, ιδιοκτήτης του κατασκευαστικού ομίλου Mirum, αποκάλεσε την επένδυση έργο της ζωής του, που ξεκίνησε ως μια ιδέα πριν από 15 περίπου χρόνια, σημειώνοντας ότι είναι αποτέλεσμα πολλών χρόνων σκληρής και εντατικής δουλειάς, που επιτεύχθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση, την περιφέρεια Κρήτης και τις τοπικές αρχές. O Αντιπρόεδρος της Μirum Hellas, Kωνσταντίνος Δέδες, παρομοίασε τον κ. Μπορίσοφ με σύγχρονο Οδυσσέα, ο οποίος βρήκε την Ιθάκη του σε αυτό το μεγαλεπήβολο έργο, που θα επιδράσει καταλυτικά στην οικονομία της Κρήτης και θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο.

Από την πλευρά του, ο CEO της Mirum Hellas Άγγελος Αγγελιδάκης προχώρησε σε εκτενή παρουσίαση του έργου Elounda Hills, αλλά και της μαρίνας, αναφέροντας πως η νεότευκτη μαρίνα του Elounda Hills, σε συνδυασμό με τη μαρίνα του Αγίου Νικολάου, με την οποία θα αναπτύξει συνεργασία, θα είναι σε θέση να προσελκύει mega yachts, δημιουργώντας έναν νέο κόμβο θαλάσσιου τουρισμού. Έτσι, μεγάλα σκάφη από Σουέζ και την Αραβική Χερσόνησο θα μπορούν να κάνουν στάση για ανεφοδιασμό στην Κρήτη, την οποία τώρα παρακάμπτουν.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πολιτικοί, δημοσιογράφοι και συνεργάτες καθώς και στελέχη της εταιρείας Mirum Ηellas. Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερσονήσου, Γεράσιμος, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε μέσω βίντεο ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης που ανέδειξε την αναπτυξιακή σημασία του έργου και της επένδυσης, την οποία υποστήριξε και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του ως υπουργός Ανάπτυξης. Ο κ. Γεωργιάδης στάθηκε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τόσο κατά τη διάρκεια της κατασκευής όσο και της λειτουργίας, αλλά και στην ενίσχυση του τουρισμού της περιοχής.

Η νέα μαρίνα και η σημασία της για το μεγάλο έργο Εlounda Hills

Η μαρίνα αναπτύσσεται στην παραλιακή ζώνη (αιγιαλός και παραλία) έμπροσθεν του Τουριστικού Χωριού Elounda Hills. Το έργο αφορά την κατασκευή μαρίνας με δυναμικότητα συνολικά 202 θέσεων ελλιμενισμού διαφόρων μεγεθών σκαφών (από 6 μέτρα ως 70 μέτρα), από τις οποίες οι 64 είναι μόνιμες (στις λιμενολεκάνες 1 και 2) ενώ οι 138 εποχικές. Στη μαρίνα θα υπάρχει δυνατότητα παροχής όλων των υπηρεσιών που προσφέρονται σε σύγχρονες μαρίνες (ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, καύσιμα, δυνατότητα παράδοσης λυμάτων / ορυκτελαίων, λοιπές υπηρεσίες κ.λπ.).

Με την επίσημη έναρξη λειτουργίας να αναμένεται το 2026, η Elounda Hills Marina θα αποτελέσει τη πιο σύγχρονη ιδιωτική μαρίνα στην Ελλάδα. Βρίσκεται ανάμεσα στην πόλη του Άγιου Νικολάου και το resort Elounda Hills, με θέα το ιστορικό νησί της Σπιναλόγκα και αποτελεί την ιδανική βάση για να εξερευνήσει κάποιος την εκπληκτική παραλιακή γραμμή της Κρήτης. H μαρίνα θα βρίσκεται μόλις 40 λεπτά από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου αλλά και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, το οποίο αναμένεται να ανοίξει και αυτό το 2026, προσφέροντας μεταξύ άλλων και απαραίτητες εγκαταστάσεις για ιδιωτικά τζετ.

Η κορυφαία στον κλάδο της εταιρεία Camper & Nicholsons Marinas θα αναλάβει την οργάνωση και συν- διαχείριση και λειτουργία της μαρίνας μετά την ολοκλήρωσή της.