Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον του Συνεδριακού Τουρισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 10°  Ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO, Back to the Future”. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε 5-6 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Grand Hyatt της Αθήνας.

Αν και οι οργανωτές και όλα τα επαγγέλματα που εμπλέκονται με τον επαγγελματικό τουρισμό βρίσκονται σε μια περίοδο διαχείρισης έντονης κρίσης, οι ομιλίες τόσο του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, όσο και του υφυπουργού Τουρισμού Μάνου Κόνσολα, ενέπνευσαν εμπιστοσύνη και αισιοδοξία για το μέλλον του Συνεδριακού Τουρισμού.

Ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης του εγχώριου τουριστικού προϊόντος και την ανάπτυξή του σε όλες τις περιοχές της χώρας μας, τόνισε χαρακτηριστικά: «Ο συνεδριακός τουρισμός (MICE) είναι μια μορφή τουρισμού με πολλά περιθώρια ανάπτυξης και συνεισφοράς στην εθνική οικονομία.

»Και για αυτόν το λόγο, βάσει χειροπιαστών και συγκεκριμένων δεδομένων, στοχεύουμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στη βέλτιστη οργάνωση και στην απελευθέρωση των προοπτικών ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού μας.

»Ο συνεδριακός τουρισμός και ο τουρισμός City Break είναι δύο τουριστικά προϊόντα συνδεδεμένα γιατί  απευθύνονται κυρίως  στις πόλεις. Δύο προϊόντα που μπορούν να έχουν μεγάλη ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια.

»Οι υποδομές της Αθήνας βελτιώνονται σημαντικά, αλλά και οι υποδομές της Θεσσαλονίκης βελτιώνονται σε μεγάλο βαθμό. Και  φυσικά, το πλεονέκτημα της χώρας μας είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί αυτού του είδους ο τουρισμός με τον τουρισμό στα νησιά μας και σε άλλες πανέμορφες περιοχές της χώρας μας, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο  πακέτο διακοπών, κάτι που δε συμβαίνει σε άλλες χώρες».

Τους άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για να απελευθερωθεί η δυναμική του συνεδριακού τουρισμού, παρουσίασε από το βήμα του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου του HAPCO, ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας, επισημαίνοντας την ενεργοποίηση του μητρώου συνεδρίων, προκειμένου  να υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία, να διασφαλίζονται τα δημόσια έσοδα, αλλά και να υπάρχουν κανόνες  ελεύθερου και υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

«Η ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού θα αποτελέσει δομικό στοιχείο του στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης για την επόμενη δεκαετία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κόνσολας. 

Την ανάγκη χάραξης στρατηγικής που θα οδηγήσει στο μέλλον του συνεδριακού και MICE τουρισμού, επεσήμανε στην ομιλία της η πρόεδρος του HAPCO Ειρήνη Τόλη, τονίζοντας, ότι: «Η χρονική συγκυρία κατά την οποία συναντιόμαστε, έρχεται απλώς να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη γνωρίζουμε όλοι όσοι δραστηριοποιούμαστε στον τομέα του τουρισμού: Πόσο εύθραυστος είναι αυτός σε κάθε εξωγενή παράγοντα, πολιτικό, οικονομικό, περιβαλλοντικό.  

»Ανεξάρτητα όμως από αυτήν την τρέχουσα πρόκληση,  η πραγματικότητα είναι ότι ούτως ή άλλως διανύουμε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών για τον Ελληνικό Τουρισμό και οφείλουμε ως επαγγελματίες να μην σταθούμε απαθείς παρατηρητές των εξελίξεων. Πρέπει να προτείνουμε τρόπους όχι μόνο για να προσαρμοστούμε, αλλά κυρίως να παίξουμε το ρόλο του ρυθμιστικού παράγοντα στις αλλαγές και στις νέες προκλήσεις».

Κατά τη διάρκεια του διήμερου Συνεδρίου ο Ori Lahav, πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων, IAPCO (International Association of Professional Congress Organizers) & Vice President, Kenes, τίμησε το συνέδριο με την παρουσία του και μίλησε για τη συμβολή του συνεδριακού τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις τάσεις που θα επικρατήσουν στην παγκόσμια συνεδριακή βιομηχανία και αγορά MICE σε βάθος δεκαετίας.

Επίσης, στο συνέδριο συμμετείχε και η  γνωστή στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα Nicky McGrane, CEO, Conference Partners International, η οποία εστίασε σε θέματα ηγεσίας, προσωπικής ανάπτυξης, αλλά και καλές πρακτικές προώθησης προορισμών.

Και οι δύο ομιλητές προσέθεσαν γνώσεις και συνέβαλαν στην προσωπική εξέλιξη των συνέδρων με την πολυετή διεθνή εμπειρία τους.

Στην προσπάθεια να αναδειχθεί η Αθήνα σε έναν δυναμικό προορισμό, επενδύοντας σταθερά και στην ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) Βαγγέλης Βλάχος. «Προωθούμε συστηματικά την πόλη στη διεθνή αγορά. Για τους διοργανωτές παγκόσμιων συνεδρίων άλλωστε, οι βιώσιμες πρακτικές ενός προορισμού αποτελούν πλέον σημαντικότατο κριτήριο επιλογής για μία πόλη και το Γραφείο Συνεδρίων και Επισκεπτών επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά, διεκδικώντας -ενεργά- παγκόσμια συνέδρια με θεματική τη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βλάχος.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ακόμα ομιλίες για την αγορά MICE με όραμα το 2030, τις επιτυχημένες πρακτικές προώθησης συνεδριακών προορισμών, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και την βιώσιμη ανάπτυξη του, την εξέλιξη στα New Media, την αιχμή της τεχνολογίας και νέες προοπτικές για οργανωτές και διερμηνείς συνεδρίων.

Παράλληλα, ακούστηκαν ομιλίες για τη γυναίκα ηγέτη, για την εποικοδομητική συνύπαρξη των γενεών, για τη σημασία της ευεξίας στην αποδοτικότητα, για το μέλλον της εκπαίδευσης, για τις προκλήσεις και ευκαιρίες Επικοινωνίας και φέραμε τη νέα γενιά στο προσκήνιο με διαγωνισμό προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, με στόχο να ενισχύσει το ενδιαφέρον των νέων για το Συνεδριακό Τουρισμό.

Στο Συνέδριο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Γιώργος Βερνίκος, Γενικός Γραμματέας ΔΣ ΣΕΤΕ, ο Λύσανδρος Τσιλίδης,  Πρόεδρος FedHATTA, o Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος HATTA και η Ελένη Σωτηρίου, Διευθύντρια του Γραφείου Συνεδρίων Δήμου Θεσσαλονίκης.