IN[N] HOTEL, ATHENS: Φρέσκος αέρας φιλοξενίας σε ένα κλασικό Αθηναϊκό κτίριο
Σχεδίαση: STOA Studio Of Architecture
Η μελέτη του STOA Studio Of Architecture αφορούσε την αποκατάσταση του κτιρίου που βρίσκεται στην οδό Σουρή 3 και τη μετατροπή του στη νέα πτέρυγα του in[n]Athens Hotel. Το κτίριο, που έχει χαρακτηριστεί ως σύγχρονο μνημείο, είναι μέρος ενός κτιριακού συγκροτήματος που χτίστηκε το 1922 από την οικογένεια Ράλλη. Περιλαμβάνει δύο κτίρια που συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός κεντρικού αίθριου που είναι προσβάσιμο μέσω της Στοάς Ράλλης. Το In[n]Athens Hotel άνοιξε για πρώτη φορά το 2015 στο εσωτερικό κτήριο του συγκροτήματος, μετά από μελέτη του αρχιτέκτονα Διονύση Σοτοβίκη. Το ξενοδοχείο επεκτάθηκε στο κτήριο που βλέπει στην οδό Σουρή το 2019, σε συνέχεια της αρχιτεκτονικής μελέτης του STOA Studio Of Architecture.
Η επέκταση του ξενοδοχείου παρέχει 16 δωμάτια, φουαγιέ και νέο χώρο υποδοχής. Οι αρχιτέκτονες στόχευαν να δώσουν μια αυθεντική και ξεχωριστή αισθητική ταυτότητα στη νέα πτέρυγα, που θα αναδείκνυε τα ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία του ιστορικού κτιρίου, αλλά και θα σχετίζεται με την απλή και «ωμή» αισθητική της αρχικής πτέρυγας του ξενοδοχείου.
Οι 16 νέες αίθουσες χαρακτηρίζονται από κοινή αισθητική προσέγγιση αλλά διαφέρουν ως προς το μέγεθος και τη λειτουργική οργάνωση – εξυπηρετώντας τη λειτουργική απαίτηση ύπαρξης δωματίων με διαφορετικές χωρητικότητες και προσαρμόζοντας το ακανόνιστο σχήμα της κάτοψης του ιστορικού κτηρίου, που δεν επιτρέπει επαναληψιμότητα. Το STOA Studio of Architecture σχεδίασε το εσωτερικό έτσι, ώστε να μην αλλοιώσει τον χαρακτήρα του ιστορικού κτιρίου, το οποίο διατηρεί την εξωτερική του αίγλη.
Διατηρήθηκαν και αναδείχθηκαν στοιχεία όπως ο γύψινος διάκοσμος των οροφών, οι σκάλες και οι ψηλές ξύλινες πόρτες του εσωτερικού αίθριου. Η απλή και τραχιά αισθητική προσέγγιση των εσωτερικών χώρων χαρακτηρίζεται από αυστηρές γεωμετρίες και τη χρήση φυσικών υλικών. Στο λευκό φόντο των τοίχων προβάλλονται ακατέργαστα στοιχεία από μάρμαρο και μαύρο σίδηρο. Ταυτόχρονα, ο χώρος γίνεται ζεστός με τη χρήση ξύλου και διάτρητων λαμαρινών οξειδωμένου σιδήρου.
Οι πτυχώσεις της εκλεκτικιστικής πρόσοψης του κτιρίου μετατρέπονται σε χτενισμένο μπετόν στα υπνοδωμάτια, ενώ τα φωτιστικά και τα κομοδίνα από μαύρους σιδερένιους σωλήνες αποτελούν μια μοντέρνα αναφορά στα Art Deco στοιχεία του κτιρίου. Το εσωτερικό αίθριο του κτιρίου προϋπήρχε αλλά επανασχεδιάστηκε ώστε να φιλοξενεί ένα μικρό εσωτερικό κήπο. Το ύψος του αίθριου αναδείχθηκε από τον σχεδιασμό μιας μεταλλικής κατασκευής διπλού ύψους για αναρριχώμενα φυτά.
Η σωζόμενη σκάλα παρέμεινε ανέγγιχτη και αναδείχθηκε μόνο με τη χρήση γραμμικού περιμετρικού φωτισμού. Στην είσοδο του ισογείου της σκάλας σχεδιάστηκε μια φωτιστική κατασκευή από οξειδωμένα διάτρητα πάνελ σιδήρου, επιτυγχάνοντας τη χρήση κοινού αρχιτεκτονικού λεξιλογίου μεταξύ των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων του ξενοδοχείου. Αυτή η δομή, με τις απλές γεωμετρίες και την τραχιά υφή της, έρχεται σε έντονη αντίθεση και, έτσι, αναδεικνύει την ιστορική σκάλα. Ταυτόχρονα, πλαισιώνει την είσοδο κατά την είσοδο του επισκέπτη στο κτίριο.
Το STOA Studio Of Architecture σχεδίασε, επίσης, όλο τον επί παραγγελία σταθερό και κινητό εξοπλισμό του ξενοδοχείου, εφαρμόζοντας συχνά εφευρετικές λύσεις, που επιτυγχάνουν πολυλειτουργικότητα και εξοικονομούν χώρο στα δωμάτια.
Άρθρο από το Περιοδικό Hotel Design Φθινόπωρο – Χειμώνας 2022 / 2023, Τεύχος No.31
Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το τεύχος:
www.hoteldesign.gr/hotel-design-trends/hotel-design-magazine-and-guide-autumn-winter-2022-2023