ΜΕΛΕΤΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ: ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΓΡΑΦΕΙΑ – ΜΜ GROUP CONSULTING ENGINEERS, Κ. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: MMGROUP CONSULTING ENGINEERS (ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ, ΑΝΝΑ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥ)
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ: Κ. ΚΟΣΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Η/Μ ΜΕΛΕΤΕΣ: MMGROUP CONSULTING ENGINEERS (ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΕΤΟΧΙΑΝΑΚΗΣΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ, ΟΛΓΑ ΧΑΙΡΕΤΗ, ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, ΣΠΥΡΟΣ ΓΕΩΡΓΕΔΑΚΗΣ, ΑΝΤΡΕΑΣ ΔΡΑΚΑΚΗΣ)
INTERIOR DESIGN: ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ: ΤΟΜΕΣ ΑΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΩΝ: ΕΡΓΟΜΠΕΤΟΝ ΑΒΕΤΕ
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ: ΤΟΜΕΣ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΤΑΚΗΣ (SOUTH space for photography)

Το Euphoria Resort, 5* All Inclusive Resort, δυναμικότητας 700 κλινών, βρίσκεται στον οικισμό Σκουτελώνα, στα Χανιά Κρήτης. Σε οικόπεδο 65.000 τ.μ., το οποίο γειτνιάζει με τη θάλασσα και έχει πρόσωπο στην παλιά εθνική οδό Χανίων – Κισσάμου, αναπτύσσεται ξενοδοχειακή μονάδα 32.800 τ.μ., κύριων και βοηθητικών χώρων και 5.000 τ.μ. υδάτινων επιφανειών.

H λέξη Euphoria, μια λέξη ελληνικής προέλευσης, σημαίνει ευφορία, μία κατάσταση ευχαρίστησης, ευημερίας και ευτυχίας. Έχοντας αυτό υπόψη, η ομάδα σχεδιαστών δημιούργησε ένα ξενοδοχείο που καλωσορίζει τον επισκέπτη σε μία ξεχωριστή εμπειρία. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα, που αποτελείται από 8 κτίρια και μια κεντρική υπαίθρια πισίνα, παρέχει στους επισκέπτες του 4 εστιατόρια, ένα lounge bar, ένα pool bar, ένα κέντρο Spa με εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα και γυμναστήριο, ένα waterpark, δωμάτια και σουίτες με ιδιωτικές πισίνες και κήπους, όλα προσεκτικά σχεδιασμένα, με έναν εκλεπτυσμένο και σύγχρονο τρόπο.

Euphoria

Τα 8 κτίρια τοποθετούνται περιμετρικά στο οικόπεδο ώστε να εξασφαλίζεται θέα για όλα τα δωμάτια προς το βουνό ή τη θάλασσα. Στο εσωτερικό τμήμα του οικοπέδου βρίσκεται η κεντρική πισίνα με το pool bar, τοποθετημένη σε θέση ώστε να δημιουργεί οπτική συνέχεια με τη θάλασσα και την εντύπωση ότι η θάλασσα εισέρχεται εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Το κεντρικό κτίριο, συνολικής επιφάνειας περίπου 11.000 τ.μ., τοποθετείται στο νότιο τμήμα του οικοπέδου και αποτελεί την κύρια είσοδο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα. Αναπτύσσεται σε 3 ορόφους, με εμβληματική στεγασμένη είσοδο. Το κτίριο είναι υπερυψωμένο σε σχέση με το εσωτερικό τμήμα του οικοπέδου δίνοντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να αποκτήσει πανοραμική άποψη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος και της κεντρικής πισίνας. Σκοπός είναι κατά την είσοδο των επισκεπτών στην υποδοχή να δημιουργείται οπτική άνεση, με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα. Το κτίριο αυτό στεγάζει την υποδοχή, το εστιατόριο και το μπαρ.

Euphoria

Στο κτίριο του βορειοανατολικού τμήματος, συνολικής επιφάνειας 4.800 τ.μ., τοποθετούνται οι υπόλοιπες κοινόχρηστες λειτουργίες. Είναι διώροφο, με χαρακτηριστική επίστεψη, η οποία αποτελείται από 3 θόλους. Η κεντρική είσοδος, η οποία καλύπτει ύψος 2 ορόφων, οδηγεί στην κλειστή πισίνα. Στο βόρειο τμήμα του κτιρίου, προς τη θάλασσα, στεγάζονται εστιατόρια, ενώ στο νότιο τμήμα του ίδιου κτιρίου στεγάζονται οι χώροι του γυμναστηρίου. Στο υπόγειο στεγάζεται κέντρο ευεξίας και χώρος spa.

Στα υπόλοιπα κτίρια, δύο και τριών ορόφων, τοποθετούνται τα δωμάτια και οι σουίτες του ξενοδοχείου.

Euphoria

Δεδομένου ότι το ξενοδοχείο είναι χτισμένο σε ένα χωριό που φέρει την κρητική παράδοση, η ομάδα σχεδιαστών αναζήτησε αναφορές στην τοπική αρχιτεκτονική και επέλεξε γραμμές και υλικά συμβατά με την αρχιτεκτονική παράδοση της πόλης των Χανίων, σε συνδυασμό με γραμμικές φόρμες. Οι μορφές είναι εμπνευσμένες από το παλιό ενετικό λιμάνι των Χανίων και έγινε μία προσπάθεια να αποδοθούν με ένα σύγχρονο τρόπο. Τόσο οι επιστρέψεις όσο και το μνημειακό ύφος της εισόδου, παραπέμπουν στα ενετικά νεώρια, με τους χαρακτηριστικούς θόλους και τις τριγωνικές απολήξεις των όψεων, καθώς και το ενετικό τείχος, με τη μνημειώδη όψη του. Τα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί στις όψεις είναι γήινα και στα χρώματα της άμμου, για καλύτερη εναρμόνιση με το υπάρχον φυσικό τοπίο.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στη φύτευση των υπαίθριων χώρων, η οποία στοχεύει στην αισθητική αναβάθμιση του ξενοδοχείου, στην εναρμόνιση με την υφιστάμενη βλάστηση της περιοχής, στη δημιουργία ιδιωτικότητας αλλά και ενός ευχάριστου μικροκλίματος με τη σκίαση και την απορρόφηση των δυνατών ανέμων.

Euphoria

Έχοντας σαν στόχο την υψηλή ενεργειακή απόδοση του κτιρίου (Α+), έγινε χρήση ανανεώσιμων πηγών και εφαρμόστηκαν μέτρα με σκοπό την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Σε όλα τα κτίρια τοποθετήθηκαν θερμομονωτικές πλάκες θερμοπρόσοψης 7 εκ., ενεργειακά κουφώματα με θερμοδιακοπή και τζάμια με επίστρωση χαμηλής εκπομπής (low-e). Εγκαταστάθηκε γεωθερμικό σύστημα κλιματισμού συνολικής ψυκτικής ισχύος περίπου 1MW, με πολύ υψηλό βαθμό απόδοσης λόγω της εκμετάλλευσης της θερμότητας του αντλούμενου υπόγειου νερού. Σε αυτό συνδυάστηκε η παραγωγή Ζεστού Νερού Χρήσης όπου επιτυγχάνεται με ελάχιστο ενεργειακό κόστος λόγω της εκμετάλλευσης της απορριπτώμενης θερμότητας από το σύστημα κλιματισμού. Υλοποιήθηκαν τέλος, δύο αυτόνομα φωτοβολταϊκά πεδία για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 220kW.

Euphoria