του Κώστα Ντελέζου, tovima.gr*

«Καύσωνας» νέων επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες υψηλών κατηγοριών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της χώρας, με φόντο τη συνεχώς αυξανόμενη τουριστική ζήτηση για την Ελλάδα.
Το εγχώριο και ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία πολυτελείας επικεντρώνεται κυρίως στον άξονα Ρόδος – Κρήτη – Κέρκυρα, με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να προχωρούν σε στοχευμένες κινήσεις, που αναμένεται να δώσουν νέα ώθηση στο προσφερόμενο ελληνικό τουριστικό προϊόν.

Εξαγορά στην Κρήτη

Στην Κρήτη, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η κυοφορούμενη εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών των Sbokos Hotels από τον όμιλο Βασιλάκη, ο οποίος μεταξύ άλλων κατέχει την Autohellas-Hertz, το Γήπεδο Γκολφ Κρήτης (Crete Golf Club) και είναι κύριος μέτοχος της Aegean Airlines,

Ο όμιλος Βασιλάκη ενισχύει τη θέση του στο τουριστικό «μέτωπο», αποκτώντας συγκεκριμένα το 70% της εταιρείας που ελέγχει το πολυτελές Blue Palace στην Eλούντα, τα ξενοδοχεία Agapi Beach, Malia Park και Village Heights στο Ηράκλειο (το τελευταίο γειτνιάζει με το Γήπεδο Γκολφ), καθώς και το 50% του Sheraton Rhodes στη Ρόδο. Το υπόλοιπο 50% του Sheraton ανήκει στον όμιλο Λασκαρίδη. Αφετηρία της οικογένειας Βασιλάκη για την είσοδό της στον χώρο της φιλοξενίας αποτέλεσε το boutique ξενοδοχείο ιδιοκτησίας της, που βρίσκεται εντός του Crete Golf Club. Η οικογένεια Γιάννη Σμπώκου θα διατηρήσει το 30% των Sbokos Hotels και το μάνατζμεντ των προαναφερόμενων μονάδων.

Σύμφωνα με πηγές του ξενοδοχειακού κλάδου, η είσοδος Βασιλάκη στον χώρο της ξενοδοχίας αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές επενδυτικές αντιδράσεις, που θα αναβαθμίσουν το προϊόν της Κρήτης, επιμηκύνοντας σημαντικά τη σεζόν. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στα σκαριά βρίσκεται συνεργασία του ομίλου Βασιλάκη με την εταιρεία TΕΜΕΣ (Costa Navarino, Hilton), η οποία ανήκει στον όμιλο Κωνσταντακόπουλου και στο σαουδαραβικό γκρουπ Olayan. Στόχος της συνεργασίας αυτής θα είναι η υλοποίηση επιχειρηματικού πλάνου για τη δημιουργία δύο-τριών νέων γηπέδων γκολφ στην Κρήτη, ώστε μαζί με τη Μεσσηνία να αποτελέσουν έναν καινούργιο παγκόσμιο προορισμό γκολφ στη Μεσόγειο.

Συμφωνία στη Ρόδο

Την ίδια στιγμή, σε συμφωνία για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ (Aldemar) από το αμερικανικό fund HIG, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της πρώτης, κατέληξαν οι δύο πλευρές μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Βάσει της συμφωνίας, τα ξενοδοχεία Amilia Mare και Paradise Village στη Ρόδο περνούν πλέον στον έλεγχο της HIG, ενώ η Aldemar διατηρεί το μάνατζμεντ και μειοψηφική συμμετοχή. Στόχος είναι το νέο σχήμα να προχωρήσει και σε νέες επενδύσεις σε άλλα ελληνικά ξενοδοχεία.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει την ανάληψη από τη HIG δανείων ύψους 25 εκατ. ευρώ της εταιρείας Τουριστικές Επιχειρήσεις Νότου ΑΕ και τη χρηματοδότηση με ποσό 5 εκατ. ευρώ της ανακαίνισης των δύο ξενοδοχείων.
Στους στόχους της HIG, η οποία επενδύει παγκοσμίως σε μεγάλα projects και από το 2014 έχει παρουσία και στην Ελλάδα, ελέγχοντας την εταιρεία Μαΐλλης, είναι η επένδυση σε ελληνικά ξενοδοχεία, είτε με εξαγορές είτε με την ανάληψη του μάνατζμεντ σε συνεργασία με την Aldemar. Σε πρώτη φάση, στα σχέδια του νέου σχήματος είναι η πλήρης ανακαίνιση του Paradise Village, καθώς το Amilia Mare είχε ανακαινιστεί σε μεγάλο βαθμό το 2015. Τα δύο ξενοδοχεία διαθέτουν συνολικά 2.300 κλίνες και βρίσκονται πάνω στη θάλασσα, σε ένα από τα πλέον κομβικά σημεία της Ρόδου.

Η HIG Capital είναι μια παγκόσμια εταιρεία επενδύσεων, η οποία διαχειρίζεται ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια άνω των 25 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για fund με περισσότερους από 300 επαγγελματίες επενδύσεων, το οποίο έχει σημαντική εμπειρία στους τομείς της παροχής συμβουλών, της τεχνολογίας και της οικονομικής διαχείρισης.

Η Marriott στην Κέρκυρα

Στην περιοχή του Ιονίου, η Luxury Collection, μέλος της Marriott International, γνωστοποίησε πριν από λίγες ημέρες το «άνοιγμα» στην Κέρκυρα του πρώτου ξενοδοχείου με το όνομα Luxury Collection Resort.

Πρόκειται για το Domes Miramare, που θα λειτουργεί ως Luxury Collection Resort Corfu. Χτίστηκε αρχικά για την οικογένεια Ωνάση στα τέλη της δεκαετίας 1960 και είναι σχεδιασμένο, με βάση τις γραμμές του μοντερνιστικού κινήματος, από τον αρχιτέκτονα Χαράλαμπο Σφαέλλο.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tovima.gr