Πήρατε λοιπόν τη μεγάλη απόφαση να ανοίξετε το δικό σας κατάστημα εστίασης! Έχετε το μεράκι, τη γνώση και την εμπειρία που χρειάζεστε πάνω στο αντικείμενό σας. Σας συντροφεύουν επίσης οι ευχές των δικών σας ανθρώπων. Αυτό που σας λείπει είναι το μέρος στο οποίο θα στεγάσετε τα όνειρά σας.

διάταξη

Ποια είναι λοιπόν τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να προσέξετε πριν προχωρήσετε στην εύρεση του χώρου ο οποίος θα στεγάσει το δικό σας κατάστημα εστίασης; Στις παρακάτω γραμμές, σας παρουσιάζουμε 3 από τα πιο βασικά:

1. ΟΙ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Αφετηρία για την εύρεση του κατάλληλου χώρου εστίασης είναι ασφαλώς η αποσαφήνιση του κλάδου δραστηριοποίησης. Τα πράγματα γίνονται πιο συγκεκριμένα όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όμως και πάλι υπάρχουν πολλά παρακλάδια. Άλλες προδιαγραφές έχει π.χ. ένα ζαχαροπλαστείο, άλλες ένα εστιατόριο και άλλες ένας πολυχώρος που σερβίρει καφέ.

Ο κλάδος δραστηριοποίησης λοιπόν δεν θα πρέπει να είναι γενικός, αλλά λεπτομερής και σαφής. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα: «Επιχείρηση μαζικής εστίασης παρασκευής καφέ και διάθεσης πρόχειρου γεύματος».

2. Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Εφόσον έχουμε ξεκαθαρίσει τον κλάδο δραστηριοποίησης, αναζητούμε μια οικοδομή η οποία μπορεί να στεγάσει το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που επιθυμούμε να φτιάξουμε. Φυσικά, δεν αρκεί η οικοδομή αυτή να ανταποκρίνεται απλά στις δικές μας απαιτήσεις, επιθυμίες και ανάγκες. Πρέπει και να μπορεί να δεχτεί το εγχείρημά μας.

Αν ο κανονισμός της οικοδομής επιτρέπει (ή δεν απαγορεύει ρητά) την ίδρυση και τη λειτουργία του καταστήματος που μας ενδιαφέρει, τότε έχουμε ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας ώστε να προχωρήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται να έρθουμε σε επαφή με τον διαχειριστή της οικοδομής και να εξασφαλίσουμε με κάποιο τρόπο τη συναίνεση της πλειοψηφίας των ιδιοκτητών. Αυτό γίνεται συνήθως με την υπογραφή μιας υπεύθυνης δήλωσης από τον διαχειριστή.

Ο υπολογισμός του μεγέθους σε τ.μ. είναι επίσης πολύ σημαντικός. Μιας και κάθε κατάστημα αποτελείται από χώρους που καταλαμβάνουν κάποια επιφάνεια (π.χ. παρασκευαστήριο, χώρος έκθεσης προϊόντων, χώρος εξυπηρέτησης πελατών W.C. κλπ), θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι το μέρος που θα επιλέξουμε μπορεί να στεγάσει όλες τις ανάγκες του καταστήματός μας.

3.  ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι η διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος τείνει συχνά να γίνεται μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία. Για την έκδοσή της απαιτείται η συλλογή και συμπλήρωση δικαιολογητικών, η σύνταξη μελέτης και φακέλου και ο πλήρης τεχνικός έλεγχος ασφαλείας.

Πηγή: www.drakoulakis.gr

 

ΠΗΓΗ: