της Βασιλικής Κουρλιμπίνη, capital.gr*

Συνολικά 17 επενδυτικά σχέδια που αφορούν στη δημιουργία σύνθετων τουριστικώνκαταλυμάτων βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία από το υπουργείο Τουρισμού, όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός Έλενα Κουντουρά στο συνέδριο Capital + Vision 2017 με τίτλο “Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Επενδύσεις- καινοτομία- ανάπτυξη”.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν υποβληθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου περισσότερα από 300 επενδυτικά σχέδια για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό ξενοδοχείων 4 και 5 αστέρων και ειδικές τουριστικές υποδομές, ενώ 251 ξενοδοχειακές επενδύσεις έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Φέτος έχουν κατατεθεί 125 φάκελοι, με 77 αιτήματα για εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, χιονοδρομικά κέντρα, ορειβατικά καταφύγια, συνεδριακά κέντρα και θεματικά πάρκα.

Όπως είπε η Έ. Κουντουρά, οι επενδύσεις που αφορούν στο Τουρισμό συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση και καταγράφουν σημαντική αύξηση, τονίζοντας πως το 2015 οι φάκελοι για επενδυτική δραστηριότητα στον Τουρισμό έφταναν τους 30, γεγονός που δείχνει την κινητικότητα τους τελευταίους μήνες στο ξενοδοχειακό χώρο.

Παρά το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον τομέα των ξενοδοχείων και των τουριστικών υποδομών, απόρροια της αύξησης που σημειώνει ο αριθμός των αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα, τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στη διαδικασία εγκρίσεων των επενδυτικών σχεδίων δεν έχουν εξαλειφθεί. Η υπουργός Τουρισμού από την πλευρά της δήλωσε πως έχουν γίνει μεταρρυθμίσεις  που περιλαμβάνουν την απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης και αδειοδότησης τουριστικών επιχειρήσεων, τον καθορισμό σύγχρονων προδιαγραφών λειτουργίας, την κατάργηση των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης και το έργο κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας.

(*)  Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr