της Βασιλικής Κουρλιμπίνη, capital.gr*

Ανεβαίνει ο “πυρετός” στην ξενοδοχειακή αγορά της πρωτεύουσας, με την άνοδο του τουριστικού ρεύματος αφενός (με την Αθήνα να ενισχύει συνεχώς τα μερίδιά της στην κίνηση ξένων τουριστών) και την ύπαρξη αναξιοποίητων ακινήτων- φιλέτων στην περιοχή του κέντρου αφετέρου, να δίνουν συνέχεια στην έντονη επενδυτική δραστηριότητα που καταγράφεται τα τελευταία δύο χρόνια.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας για την αξιοποίηση ακινήτων που διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του, μεταξύ των οποίων το Esperia Palace στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω (που ανήκει στον ΕΦΚΑ) ανάβει το “πράσινο φως” για ακόμη μια ξενοδοχειακή “μάχη”, αφού τόσο η κομβική του θέση του ακινήτου λίγα μέτρα από την πλατεία Συντάγματος, όσο και οι υποδομές του εκτιμάται ότι θα προσελκύσουν προτάσεις από επενδυτικά σχήματα, εντός και εκτός Ελλάδας, όπως λένε οι πληροφορίες.

Ο διαγωνισμός για το εννιαώροφο κτίριο επί οδού Σταδίου 22, το οποίο λειτουργούσε παλαιότερα ως ξενοδοχείο 4 αστέρων με την επωνυμία Esperia Palace και παραμένει κλειστό από το 2010, αναμενόταν με αγωνία από όσους βολιδοσκοπούν την αθηναϊκή αγορά των ξενοδοχείων. Το ενδιαφέρον, όπως σημειώνουν παράγοντες του τουριστικού χώρου, θα είναι μεγάλο. Μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών ακούγονται ήδη “ηχηρά” ονόματα, όπως ο γαλλικός όμιλος Accor, που δραστηριοποιείται εδώ και τριάντα χρόνια κυρίως με το ξενοδοχείο Novotel στην Ομόνοια, και ο όμιλος Hyatt, που δείχνει να αναζητά ακόμη μια ισχυρή τοποθέτηση στο κέντρο της πόλης μετά το Athens Ledra στη λεωφόρο Συγγρού. Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η “υποψηφιότητα” του ομίλου Dimera του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μετά τη Θεσσαλονίκη και τη διαχείριση Μακεδονία Παλλάς έχει γνωστοποιήσει πως αναζητά ευκαιρίες στην Αθήνα.

Στην πρόκληση ενδιαφέροντος του υπουργείου Εργασίας περιλαμβάνονται δυο ακόμη ξενοδοχεία, το τριώροφο Athens Inn στην οδό Βίκτωρος Ουγκώ (ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ) και το επταώροφο Ambassandeur (Παλαιό Εφετείο) στην οδό Σωκράτους (ιδιοκτησίας ΕΤΕΑΕΠ), που επίσης δεν αναμένεται να περάσουν “απαρατήρητα” από επενδυτικά σχήματα. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος υποβάλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες του οικείου ιδιοκτήτη φορέα και ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ορίζεται η 11η Μαΐου 2018.

Την ίδια ώρα, εντός του έτους ολοκληρώνεται η επένδυση των 15 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση του ξενοδοχείου Metropolitan επί της λεωφόρου Συγγρού, στο Π. Φάληρο (απέναντι από το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος) της οικογένειας Χανδρή, που σηματοδοτεί την επιστροφή της αμερικανικής Marriott στην αθηναϊκή αγορά. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 366 δωμάτια, δύο σύγχρονα εστιατόρια, μπαρ στο τελευταίο επίπεδο, γυμναστήριο, πισίνα και τελευταίας τεχνολογίας χώρους εκδηλώσεων που μπορούν να προσαρμοστούν με τις υπηρεσίες της Marriott, Meetingsimagined.com.

Λίγο πιο πάνω, στη λεωφόρου Συγγρού, προχωρούν οι εργασίες για το Athens Ledra, που έχει “περάσει” στον αμερικανικό κολοσσό ανάπτυξης ακινήτων Hines έναντι 33 εκατ. ευρώ. H επένδυση ανακαίνισης που υλοποιείται από την εταιρεία Άκτωρ, υπολογίζεται κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι το Athens Ledra να ανοίξει τις πύλες του έως τα μέσα Ιουνίου, το αργότερο αρχές Ιουλίου. Μόνο το κέλυφος του κτηρίου, ύψους 30 μέτρων, θα παραμείνει ίδιο, με τις εργασίες να περιλαμβάνουν την αναδιαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων, των δωματίων, των διαδρόμων, των κυρίων χώρων, των χώρων εστίασης, όπως και την επέκταση του υπογείου. Το ξενοδοχείο μένει κλειστό πάνω από ενάμιση χρόνο. Μετά την αποχώρηση της Marriott από τη διαχείριση το Νοέμβριο του 2013, η μονάδα βρισκόταν υπό τη διαχείριση της ΑΣΤΥ Α.Ε. Της οικογένειας Παρασκευαϊδη.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: capital.gr