tovima.gr*

Εντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και διεθνή σήματα (brands), αλλά και εγχώριους και διεθνείς εξειδικευμένους διαχειριστές, για την είσοδό τους στην αγορά ακινήτων της Κρήτης, τη βελτίωση των υποδομών και την προσέλκυση περισσότερων τουριστών και υψηλότερου εισοδηματικού προφίλ «βλέπει» η ΔΑΝΟΣ / BNP PARIBAS REAL ESTATE.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε υφιστάμενες τουριστικές μονάδες μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους, μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στη βόρεια πλευρά του νησιού, κυρίως στις περιοχές Λασιθίου και Ηρακλείου. Παράλληλα, το έντονο ενδιαφέρον για boutique ξενοδοχεία στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων συνεχίστηκε αμείωτο και σε αυτή την περίοδο.

Μεγάλες επενδύσεις σε νέες τουριστικές και ξενοδοχειακές μονάδες βρίσκονται σε πορεία εξέλιξης. Μεγάλα projects στην Κρήτη υπόσχονται να αλλάξουν τον ελληνικό τουρισμό.

Ενα βήμα πιο κοντά στην έναρξη της υλοποίησης της mega τουριστικής επένδυσης, ύψους 408 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, βρίσκονται οι ρώσοι επενδυτές της Mirum Hellas. Μετά την τροποποίηση του σχεδίου και το «πράσινο φως» για επέκταση της έκτασης όπου θα λάβει χώρα η επένδυση κατά 115 στρέμματα, προχωρεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία ανοίγει ουσιαστικά τον δρόμο για τη διαδικασία των αδειοδοτήσεων. Οπως εκτιμούν οι ρώσοι επενδυτές, η κατασκευαστική φάση του έργου θα ξεκινήσει εντός του 2019 και εντός χρονοδιαγράμματος. Η επένδυση θεωρείται πως θα αλλάξει το τουριστικό προφίλ και θα ανεβάσει τις «μετοχές» της περιοχής, που ήδη συγκεντρώνει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς, εκτός από τη δημιουργία ξενοδοχείων και υποστηρικτικών υποδομών, το έργο περιλαμβάνει την ανέγερση αυτόνομων πολυτελών βιλών προς πώληση.

Το project Elounda Hills έχει άλλωστε ενταχθεί από τον προηγούμενο Αύγουστο στη διαδικασία στρατηγικών επενδύσεων. Ηταν η δεύτερη τουριστική επένδυση στην Κρήτη που εντάχθηκε σε καθεστώς fast track, μετά την επένδυση Ιτανος Γαία στη θέση της χερσονήσου Σίδερο (από το 2012). Από τα 408 εκατ. της επένδυσης, τα 50 εκατ. περίπου αφορούν την αγορά γης (ο ρώσος επιχειρηματίας ξεκίνησε να αγοράζει την έκταση στην περιοχή της Ελούντας το 2007), ενώ τα υπόλοιπα αφορούν το κόστος κατασκευής και δημιουργίας υποδομών.

Το έργο χρηματοδοτείται και με ίδια κεφάλαια των μετόχων της κοινοπραξίας Mirum Hellas και με τραπεζικό δανεισμό. Κατά τη φάση πλήρους λειτουργίας (η περίοδος μέχρι την τελική ολοκλήρωση του έργου υπολογίζεται πως θα διαρκέσει οκτώ χρόνια), η επένδυση θα δημιουργήσει πάνω από 700 θέσεις εργασίας οκτάμηνης απασχόλησης. Παράλληλα, οι επενδυτές έχουν αναφέρει πως θα υπάρξουν σημαντικά ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική και ευρύτερη περιοχή, όπως χορηγίες σε κοινωφελείς υποδομές, υποτροφίες, πρακτική εκπαίδευση νέων της τοπικής κοινωνίας, όπως επίσης αξιοποίηση υπηρεσιών και προμήθεια προϊόντων τοπικών επιχειρήσεων.

Νέα πεντάστερα ξενοδοχεία σχεδιάζονται ή βρίσκονται στο πρώτο στάδιο της κατασκευής τους στη Βορειοδυτική Κρήτη, ενισχύοντας το δυναμικό του νησιού που γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια και ανανεώνει συνεχώς τις υποδομές του.

Ενα νέο πέντε αστέρων ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ομίλου Vantaris στη θέση Μαδαρός στο Ρέθυμνο βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης. Το νέο ξενοδοχείο θα είναι «κλασικού» τύπου 650 κλινών και θα εκτείνεται σε μία συνολική έκταση 126.147,08 τετραγωνικών μέτρων.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο στο: tovima.gr